Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos ministras palygino Putino veiksmus Ukrainoje su Hitlerio agresija 1938-aisiais

Rusijos veiksmai Ukrainoje primena Adolfo Hitlerio agresiją 1938 metais, kuri privedė iki vokiškai kalbančių Čekoslovakijos regionų aneksijos, pirmadienį pareiškė Vokietijos finansų ministras konservatorius Wolfgangas Schaeuble.
Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble'as
Wolfgangas Schaeuble'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tuo tarpu kanclerė Angela Merkel suskubo atsiriboti nuo W.Schaeublės, gerbiamo politiko centro kairiųjų koalicijoje, turinčio 16 metų darbo patirtį ministrų kabinete.

„Mes visi tai žinome iš istorijos“, – sakė W.Schaeuble 50 studentų grupei.

Ministras kalbėjo apie argumentus, kuriuos naudojo Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, aneksuodamas Krymą.

„Tai tokie pat metodai, kuriais pasinaudojo Hitleris, užimdamas Sudetus“, – sakė W.Schaeuble.

Tai tokie pat metodai, kuriais pasinaudojo Hitleris, užimdamas Sudetus

Kariuomenės siuntimą į Krymą V.Putinas pateisino tuo, kad nori apsaugoti Ukrainoje gyvenančius rusakalbius. Nors vokiečių lyderiai retai ką nors lygina su naciais, W.Schaeuble pareiškė, kad tai jam priminė Hitlerio siekius apsaugoti etninius vokiečius Čekoslovakijoje.

Vėliau A.Merkel spaudos konferencijoje buvo paklausta, ar ir ji mano, kad Krymo aneksiją galima palyginti su Sudetų užėmimu.

„Krymo aneksijos atvejį aš laikau atskiru atveju ir tarptautinės teisės pažeidimu“, atsakė ji.

W.Schaeuble iš dalies pakartojo buvusios JAV valstybės sekretorės Hillary Clintonkovo 4 dieną pasakytus žodžius: „Dabar visa tai atrodo jau girdėta – taip Hitleris pasielgė ketvirtajame dešimtmetyje“.

Kitą dieną H.Clinton paaiškino, kad ji nelygino V.Putino su A.Hitleriu, o tik norėjo pasakyti, kad šiandien pasaulis galėtų pasimokyti iš taktikos, kuri buvo panaudota anksčiau.

A.Hitleris pirmiausia aneksavo Čekoslovakijos rajonus, kuriuose gyveno maždaug trys milijonai vokiškai kalbančiųjų, o po metų įsiveržė į visą šalį.

W.Schaeuble taip pat turėjo atsakyti į vieno studento klausimą, ar Ukrainos krizė gali dar labiau sustiprinti krizę euro zonoje. Į tai finansų ministras atsakė, kad visų svarbiausia yra apsaugoti Ukrainą nuo bankroto.

„Mes privalome pasirūpinti, kad Ukraina netaptų nemoki“, – kalbėjo jis pabrėždamas, kad, jei Kijevo vyriausybė negalės išmokėti atlyginimų policijos pareigūnams, „tada, aišku, kad ateis ginkluotos grupuotės ir perims valdžią į savo rankas“.

„Tada rusai pasakys: nieko nebus, dabar vyriausybę kontroliuoja kažkokie fašistai, jie kelia grėsmę rusakalbiams gyventojams“, – sakė W. Schaeuble.

Pasak ministro, atsakydami į tai rusai gali nuspręsti: „Dabar mums reikia juos apginti ir mes pasinaudosime šia dingstimi įsiveržti“.

W.Schaeuble sakė, kad negalima atmesti galimybės, jog artimiausiais mėnesiais santykiai su Rusija labai pablogės. Taip pat nerimaujama dėl Rusijos veiksmų Baltijos šalyse, taip pat Lenkijoje ir Vengrijoje, sakė jis.

„Visi jie deda į kelnes“, – sakė jis studentams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius