Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 01 /15:24

Vokietijos policija atšaukė tikėtino išpuolio pavojų Miunchene

Pasitinkant Naujuosius metus Miuncheno policijos pareigūnai evakavo dvi traukinių stotis –kitos šalies žvalgybos agentūra įspėjo Vokietiją apie planuojamus išpuolius, rašo BBC. Teroro aktų įvykdyta nebuvo, tačiau pareigūnai pirmąją 2016-ųjų dieną medžiojo įtariamus jų planuotojus.
Pareigūnai Miunchene
Pareigūnai Miunchene / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Papildyta 15.24 val.: Atšaukė tikėtino išpuolio pavojų 

Vokietijos policija penktadienį paskelbė, kad atšaukiamas pavojus dėl tikėtino teroro akto Miunchene.

„Apskritai sakyčiau, kad padėtis Miunchene lieka tokia pati, kaip buvo iki pavojaus paskelbimo“, – sakė žurnalistams Miuncheno policijos vadovas Hubertus Andrae.

Naujausiame pranešime apie saugumą šio Vokietijos pietų miesto policija nurodo, kad „atlikus tyrimą, šiuo metu nėra jokios konkrečios išpuolio grėsmės“ mieste.

Ketvirtadienį vėlai vakare Vokietijos policija, gavusi informacijos iš užsienio žvalgybos tarnybos apie tikėtiną planuojamą mirtininkų sprogdintojų išpuolį Naujųjų metų naktį Miunchene džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) vardu, paskelbė aukšto lygio saugumo parengtį.

H.Andrae atmetė spėliones, kad pavojus buvo apgaulingas.

Pasak H.Andrae, tyrėjai turėjo „pusės iš penkių ar septynių“ įtariamųjų pavardes; šie esą planavę susisprogdinti keliose vietose, minėta ir pagrindinė Miuncheno geležinkelio stotis bei Pazingo stotis miesto vakaruose.

„Mes išnagrinėjome duomenis apie šias pavardes, bet šiuo metu net nežinome, ar tos pavardės yra teisingos, ar tokie žmonės egzistuoja, ir kur jie yra“, – sakė jis, dar pridūręs, kad tie įtariamieji galėjo būti iš Irako ar Sirijos.

H.Andrae atmetė spėliones, kad pavojus buvo apgaulingas, ir pareiškė: „kadangi buvo tokios informacijos, mes privalėjome veikti“.

Ieško 550 pareigūnų

Policija nurodė, kad vykdomas tyrimas, o 550 pareigūnų buvo pasiųsti ieškoti įtariamųjų ir užtikrinti saugumą mieste, perspėdama, kad išlieka didelė grėsmė.

„Daug mūsų kolegų tebedirba. Kaip ir anksčiau, teroro grėsmė išlieka didelė“, – vienas policijos atstovas sakė naujienų agentūrai AFP.

Likus tik 1,5 val. valandos iki Naujųjų metų, policija nurodė evakuoti pagrindinę Miuncheno traukinių stotį ir kitą stotį vakariniame priemiestyje. Pareigūnai gavo informacijos, kad „Islamo valstybės“ savižudžiai sprogdintojai gali surengti atakas pagrindinėje arba Pazingo traukinių stotyje, pranešė Bavarijos vidaus reikalų ministerija.

Paskelbus pavojų 22 val. 30 min. vietos (23 val. 30 min. Lietuvos) laiku, abiejose geležinkelio stotyse buvo sustabdytas traukinių eismas, o policija paragino žmones vengti didelių susibūrimų.

Penktadienio rytą stotys buvo vėl atidarytos, bet policija perspėjo gyventojus išlikti budrius.

„Džiaugiuosi, kad nieko kol kas nenutiko, ir viliuosi, kad taip ir toliau bus“, – sakė vidaus reikalų ministras Joachimas Herrmannas.

Anot Miuncheno policijos, išpuolį planavo 5-7 teroristai. J.Herrmanno teigimu, apie tai Vokietiją įspėjo draugiškos užsienio valstybės žvalgybos agentūra. Vietos žiniasklaida rašo, kad informacija gauta iš Prancūzijos ir JAV.

Bavarijos žiniasklaidos teigimu, įtariamieji – 7 irakiečiai. Jie ketino po du įeiti į traukinių stotis ir tuo pat metu susisprogdinti. Miuncheno policija nepatvirtino šios informacijos.

Miestų visoje Europoje pareigūnai Naujųjų metų naktį buvo parengtyje – anksčiau įspėta, kad teroristai planuoja išpuolius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius