-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos rinkimų kampanijos atmosferą kaitina asmeninio pobūdžio išpuoliai prieš Merkel

Vokietijos socialdemokratai, kurie likus šešioms savaitėms iki rinkimų viešosios nuomonės apklausose atsilieka nuo konservatorių, pamėgino sustiprinti savo pozicijas surengdami virtinę asmeninio pobūdžio atakų prieš kanclerę Angelą Merkel.
Angela Merkel rinkėjus iš plakatų vilioja ir didele iškirpte
Angela Merkel rinkėjus iš plakatų vilioja ir didele iškirpte. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Didindamas įtampą iki šiol gana blankioje rinkimų kampanijoje A.Merkel varžovas dėl aukščiausio valdžios posto Vokietijoje išreiškė abejonių dėl jos sąžiningumo, o Socialdemokratų partijos vadovas apkaltino kanclerę, esą karjera jai svarbesnė už valstybės interesus.

„Ji vėl žadėjo mokesčių mažinimą, kurio nebus“, – sakė Frankas Walteris Steinmeieris, kuris viliasi rugsėjo 27 dieną vyksiančiuose rinkimuose išstumti A.Merkel iš posto.

„CDU (A.Merkel vadovaujami krikščionys demokratai) prieš rinkimus nesako rinkėjams, ką ketina daryti po rinkimų“, – sakė jis televizijai ARD.

Visose pastarųjų savaičių viešosios nuomonės apklausose CDU ir socialdemokratus skyrė dviženklis skirtumas. Tai leidžia manyti, kad A.Merkel gali surinkti pakankamai balsų, kad išstumtų socialdemokratus ir suformuotų Vyriausybę su laisvaisiais demokratais.„Kitaip suprantu sąžiningumą“, – sakė užsienio reikalų ministras F.W.Steinmeieris, kurio partija yra jaunesnioji partnerė A.Merkel vadovaujamoje didžiojoje koalicijoje.

Tuo tarpu Socialdemokratų partijos vadovas Franzas Muenteferingas apkaltino kanclerę, esą jai nerūpi padėtis, kurioje atsidūrę milijonai bedarbių vokiečių.

„Jai nerūpi didelis skaičius bedarbių žmonių Vokietijoje“, – sakė F.Muenteferingas laikraščiui „Bild am Sonntag“.

„Nuo pat pradžių ponia A.Merkel į politiką žiūrėjo galvoje turėdama vieną mintį: ką galiu padaryti, kad likčiau kanclere? Ji visų pirma savęs nepaklausė: kas yra gera ir būtina mūsų šaliai“, – sakė jis.

F.Muenteferingas pavadino neatitinkančiais tiesos ir atmetė kai kurių Vokietijos krikščionių demokratinės sąjungos (Christlich Demokratische Union Deutschlands – CDU) narių bei galimų jų koalicijos partnerių – verslą remiančių laisvųjų demokratų – kaltinimus, kad socialdemokratai neturi plano, kaip kurti naujas darbo vietas.

Įtakingus socialdemokratų veikėjus sugriežtinti rinkimų kampanijos toną veikiausiai paskatino pastarojo meto viešosios nuomonės apklausos, kurios jiems prognozuoja skaudžią nesėkmę artėjančiuose rinkimuose.

„Bild am Sonntag“ užsakymu surengta apklausa, kurią atliko tyrimų institutas „Emnid“, parodė, kad vos 9 proc. respondentų mano, jog po rinkimų F.W.Steinmeieris užims kanclerio postą. Tuo tarpu net 83 proc. apklaustųjų išreiškė įsitikinimą, kad A.Merkel užsitikrins antrą kadenciją.

Painioje koalicijų sudarymu paremtoje Vokietijos politikoje rinkėjai paprastai balsuoja už savo mėgstamą partiją, kurios vėliau laukia komplikuotas derybų procesas dėl koalicijos suformavimo ir ministrų postų dalybų.

Visose pastarųjų savaičių viešosios nuomonės apklausose CDU ir socialdemokratus skyrė dviženklis skirtumas. Tai leidžia manyti, kad A.Merkel gali surinkti pakankamai balsų, kad išstumtų socialdemokratus ir suformuotų Vyriausybę su laisvaisiais demokratais.

F.W.Steinmeierio kampanija nebuvo sėkminga nuo pat pradžių.

Visų pirma socialdemokratus sukrėtė politinis skandalas, kurio epicentre atsidūrė šios partijos sveikatos apsaugos ministrė Ulla Schmidtas. Paaiškėjo, kad ministrė vykdama atostogauti į Ispaniją pasiėmė savo tarnybinį „Mercedes“, o šis ten buvo pavogtas.

Vėliau daug kritikos sulaukė F.W.Steinmeierio plačiai reklamuotas „Vokietijos planas“, kurio pagrindinis punktas – iki 2020 metų sukurti 4 mln. naujų darbo vietų. Šiam planui daug pašaipų nepagailėjo analitikai ir komentatoriai, kurie palygino jį su komunistinės Rytų Vokietijos penkmečio planais.

Tuo tarpu A.Merkel, kuri neseniai grįžo iš atostogų, dar sustiprino savo pozicijas, kai penktadienį buvo paskelbta, kad Vokietija įveikė giliausią per 60 metų recesiją. Naujausi duomenys rodo, jog Vokietijos ūkis per antrąjį ketvirtį netikėtai paūgėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius