-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 25 /22:53

Ekspertas: peticija, kurią pasirašė daugiau kaip 2 mln. britų, nieko nepakeis – naujo referendumo nebus

Šešių Europos Sąjungą (ES) steigusių šalių diplomatijos vadovai šeštadienį skubiai susirinko Berlyne aptarti Bendrijos ateities po pasaulį sukrėtusio Didžiosios Britanijos referendumo, kurio metu dauguma žmonių nubalsavo už išstojimą iš ES. Po susitikimo kalbėta, kad derybas su Britanija dėl išstojimo iš ES turi būti pradėtos kuo greičiau. Taip pat šeštadienį peticiją, raginančią rengti naują referendumą, pasirašė daugiau kaip du mln. žmonių.
Belgų užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas, Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris, Italijos užsienio reikalų ministras Paolo Gentiloni, Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas, Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault'as ir
Belgų užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas, Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris, Italijos užsienio reikalų ministras Paolo Gentiloni, Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas, Prancūzijos užsienio / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • „Moody's“ pablogino Britanijos kredito reitingo perspektyvą iki neigiamos
  • Peticiją rengti naują referendumą pasirašė daugiau kaip du mln. žmonių
  • Europos šalių diplomatijos lyderiai susitiko aptarti ES ateities po „Brexit“ sukrėtimo
  • Po susitikimo kalbėta, kad derybas su Britanija dėl išstojimo iš ES reikia pradėti kuo skubiau
  • Londone protestuojama prieš „Brexit“

22.53 val. Peticiją pasirašė daugiau kaip du mln. britų

Peticiją, raginančią surengti dar vieną referendumą, pasirašė jau daugiau kaip du mln. britų.

17.53 val. Vokietijos kanclerė ragina apsieiti be pagiežos

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė, kad ES bet kokiu atveju neverta demonstruoti pagiežos derybose su Britanija dėl jos pasitraukimo iš bloko. Kaip skelbia BBC, ji primygtinai pareikalavo, kad kitų šalių išstojimas iš ES nebūtų prioritetas laukiančiuose pokalbiuose. Taip pat A.Merkel pridūrė, kad ji nepalaiko spaudimo Britanijai, kad ji pasitrauktų kiek įmanoma greičiau. A.Merkel kalbėjo po ES užsienio reikalų ministrų susitikimo Berlyne. Jame dalyvavo ir Vokietijos užsienio reikalų ministras.

„Britanijos pasitraukimas neturi tęstis amžinai, tiesa, tačiau nepalaikyčiau trumpojo laiko“, – pridūrė ji. Vokietijos kanclerė taip pat sakė, kad ji siekia „objektyvaus ir gero klimato“ pokalbiams su Britanija – derybos privalo vykti deramai.

17.48 val. Ekspertas: peticija rengti naują referendumą nieko nepasieks

Peticija rengti naują referendumą, kurią pasirašė daugiau negu milijonas britų, neturi jokių šansų pakeisti šios savaitės referendumo rezultatų, sako profesorius Johnas Curtice'as, vienas geriausių Jungtinės Karalystės rinkimų ekspertų.

J.Curtice'as sakė, kad ši tema dabar yra tokia skaldanti tradicines politines partijas ir jų palaikytojus, kad ji artimiausiu metu vargu ar gali tapti korta, kuria kuri nors partija bandys sužaisti prieš rinkimus. Tuo labiau, sako J.Curtice'as, vargu ar kas nors galėtų ryžtis prabilti apie dar vieną referendumą.

15.57 val. Škotai nenori trauktis iš ES ir siekia derybų

Škotijos vyriausybės vadovė Nicola Sturgeon teigia, kad Škotija nori nedelsiant pradėti derybas su Europos Sąjungos šalimis ir institucijomis, siekiant rasti būdą jai likti bloke, kai Didžioji Britanija ketvirtadienį nubalsavo už išstojimą iš Bendrijos.

Pasak N.Sturgeon, škotai „aiškiai“ pademonstravo, kad nori likti. Tačiau daugiau gyventojų turinti Anglija balsavo už išstojimą.

Po jos vadovaujamos vyriausybės posėdžio škotų lyderė pareiškė, kad „mes sieksime nedelsiant pradėti diskusiją“ su likusia ES, ir pabrėžė, kad naujo referendumo dėl Škotijos atsiskyrimo nuo JK klausimas šiuo metu „yra svarstomas“.

Turkijos prezidentas „Brexit“ sieja su „naujos eros pradžia“

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad Britanijos planuotas pasitraukimas iš Europos Sąjungos skelbia „naujos eros pradžią“ ir perspėjo, jog Bendrijai gresia nauji panašūs procesai.

„Aš laikau šį Britanijos žmonių padarytą sprendimą naujos eros Britanijai ir ES pradžia“, – sakė R.T.Erdoganas per vėlyvąją vakarienę penktadienį; toks buvo pirmas jo komentaras, sužinojus referendumo rezultatą.

„Kaip ir visas pasaulis, mes tikėjomės, kad per referendumą bus ištarta „taip“, bet įvyko taip kaip įvyko“, – pridūrė jis.

Londonas tradiciškai yra tvirtas Ankaros ramstis, jai jau ilgai siekiant įstoti į Bendriją, bet referendumo kampanijoje kaip tik šiam klausimui rodyta daug dėmesio, nes jis susijęs su imigracija.

R.T.Erdoganas pabrėžė, kad problema šiandien „yra ne Turkija, o pati Europos Sąjunga“.

Jis perspėjo, kad nauji skilimai „neišvengiami“, jeigu ES neperžiūrės savo migracijos politikos, kai Europoje kyla rasizmas ir islamofobija.

Turkija, žinoma, užims savo vietą Sąjungoje, jeigu ES nuoširdžiai išklausys savęs ir darys, ką reikia, greitai, – sakė jis.

„Turkija, žinoma, užims savo vietą Sąjungoje, jeigu ES nuoširdžiai išklausys savęs ir darys, ką reikia, greitai“, – sakė jis.

„Jeigu to neįvyks ir Europa toliau žengs tuo pačiu savo nenuoseklumo gilėjimo keliu, ES jau greitu laiku neišvengiamai lauks nauji skilimai“, – pridūrė jis.

Pateikusi oficialų prašymą 1987-aisiais, Turkija 2005 metais pradėjo derybas dėl stojimo į ES, bet tos pastangos strigo dėl įvairių problemų. Tad R.T.Erdoganas šią savaitę net siūlė surengti Turkijoje savą referendumą – ar verta tęsti stojimo į ES pastangas.

Per Britanijos referendumo kampaniją buvo keliamas ir potencialios Turkijos narystės klausimas. Ankarą supykdė Londono pareiškimai, kad Turkija neturi realių galimybių įstoti į bloką per vidutinės trukmės laikotarpį.

Per šią kampaniją Britanijos premjeras Davidas Cameronas sakė, kad Turkijos narystė nėra planuojama artimiausioje ateityje ir kad jos stojimas gali užsitęsti netgi iki 3000-ųjų.

„Ką jis pasakė? Kad Turkija negali įstoti iki 3000-ųjų“, – ne tik piktinosi R.T.Erdoganas.

„O dabar kas atsitiko? Negalite išlaikyti net tris dienas“, – pasišaipė jis iš D.Camerono, pareiškusio apie savo atsistatydinimą.

14.54 val. Ragina kuo greičiau pakeisti JK premjerą

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayraultas pareiškė, kad naujas Jungtinės Karalystės premjeras turi būti paskelbtas „artimiausiu metu“.

14.02 val. Londone – protestas prieš „Brexit“

Londone vyksta protestas, kurio metu reikalaujama surengti naują referendumą. 24-erių protesto dalyvė tikisi, kad parlamentas pradės diskusijas dėl nuviltų jaunų žmonių, tokių kaip ji.

Kaip skelbia BBC, anot Billie, referendumas padalijo šalį. „Žmonės nušvilpia vieni kitus“, – kalbėjo ji. Mergina sakė tikinti, kad patrauks politikoje susivokusių jaunų žmonių, kurie jau parodė, jog jiems rūpi, kas nutiko Jungtinėje Karalystėje, dėmesį. „Jauni žmonės šiomis dienomis užvaldyti interneto. Jie jaučiasi įsijungę į likusio pasaulio, tačiau ne į savo šalies reikalus“, – sakė ji. Mergina pridūrė, kad ji norėtų pradėti dialogą tarp žmonių, kurie gali padėti, ir pradėti kolektyviai mąstyti apie tai, kaip sureaguoti į sprendimą, kuris ganėtinai gąsdinantis. „Aš pakankamai išsigandusi“, – prisipažino protesto dalyvė. Ji pasakojo, kad vienas žmogus socialiniame tinkle „Twitter“ jai rašė, kad nebalsavo, nes manė, jog jo šalis padarys teisingą sprendimą už jį. „Jauni žmonės mano, kad suaugusieji žino geriau, nei jie“, – pridūrė mergina. Ji sakė, kad tikisi, jog protestas praeis ramiai ir paskatins pradėti pokalbius. „Jaučiamės nesuprasti, jaučiamės pikti ir netinkamai atstovaujami“, – kalbėjo ji, ragindama pradėti kalbėti apie tai.

13.55 val. „Brexit“ ima dominuoti Ispanijos rinkimų kampanijoje

Didžiosios Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos, vadinamojo „Brexit“, tema penktadienį ėmė dominuoti priešrinkiminėje kampanijoje Ispanijoje, kur kadenciją baigiantys konservatoriai žada stabilumą, stiprėjant ultrakairiųjų pažiūrų prieš taupymą pasisakančiam aljansui „Unidos Podemos“.

Labai svarbu pasiųsti žinią apie institucinį ir ekonominį stabilumą, – po „Brexit“ sakė M.Rajoy.

Apklausos rodo, kad konservatoriška „Liaudies partija“ (PP) laimės sekmadienį vyksiančius parlamento rinkimus, tačiau absoliučios daugumos neturės. O „Unidos Podemos“, pasisakanti pieš ES remiamą taupymą, kaip ir Graikijos „Syriza“, atsidurs antroje vietoje.

„Labai svarbu pasiųsti žinią apie institucinį ir ekonominį stabilumą, – po „Brexit“ per televiziją kreipdamasis į žmones sakė laikinasis Ispanijos vyriausybės vadovas Mariano Rajoy. – Dabar ne metas dar labiau skatinti ir didinti netikrumą.“

Jis tiesiogiai neminėjo aljanso „Unidos Podemos“, kuris nori nutraukti ES remiamą taupymo politiką, kurios M.Rajoy ėmėsi 2011 metais atėjęs į valdžią. Premjero teigimu, būtent tokia politika užkirto kelia ekonominiam kolapsui Ispanijoje.

Tačiau apie „Unidos Podemos“ prakalbo premjero pavaduotojai. Diplomatijos vadovas Jose Manuelis Garcia-Margallo sukritikavo „Unidos Podemos“ dėl „euroskeptiškumo“ ir pareiškė, kad jie nori atsisakyti euro.

„Radikalizmas ir populizmas niekada neatneša stabilumo, – sakė PP generalinė sekretorė Maria Dolores de Cospedal. – Mums reikia vyriausybės, kuri dirbtų, kad užtikrintų Ispanijos stabilumą ir paremtų Europos projektą.“

Tačiau „Unidos Podemos“ lyderis Pablo Iglesias paneigė, kad jo partija nori atsisakyti euro, tačiau pridūrė, kad Europa turi „keisti kursą“.

„Niekas nenorėtų palikti Europos, jeigu būtume sąžiningi ir vieningi“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

Sekmadienį Ispanijoje vyksiantys parlamento rinkimai yra jau antri per šešis mėnesius po gruodį įvykusių parlamento rinkimų šalyje, kai nepavyko suformuoti koalicinės vyriausybės.

Rinkėjai gali rinktis iš keturių pagrindinių politinių grupuočių po to, kai pernai iškilusi „Podemos“ ir centro dešinioji „Ciudadanos“ įsiterpė tarp dviejų tradicinių anksčiau dominavusių partijų.

Nuomonių apklausos rodo, kad „Unidos Podemos“ gali būti antroji ir aplenkti 137 metus gyvavusią Socialistų partiją (PSOE).

PSOE vadovas Pedro Sanchezas penktadienį kritikavo liberalią ES politiką, bet taip pat smerkė „populizmą, kuris iškėlė klaidingus sprendinius realioms britų problemoms“.

Kol kas sunku įvertinti, kaip „Brexit“ paveiks rinkimus Ispanijoje sekmadienį.

Nuomonių apklausos įstaigos GAD3 atstovė Sara Morais sakė, kad iš „Brexit“ naudos gali turėti ir „Podemos“ koalicija ir PP.

„Daugiau balsų gali būti už stabilumą“, – pažymėjo ji.

Referendumo Britanijoje rezultatai „taip pat demonstruoja žmonių galią... Žinia yra ta, kad reikalai gali keistis. Tai gali pastiprinti „Podemos“ koaliciją“.

13.38 val. Referendumas atskleidė šalies susiskaldymą

Leiboristų lyderis Jeremy Corbynas, kalbėdamas Londone, teigė, kad referendumas parodė, kokia susiskaldžiusi Britanija. Anot jo, daugybė žmonių mano, kad politikai nedirba jų labui. „Referendumas atskleidė, kad Britanija be galo susiskaldžiusi“, – kalbėjo jis. Leiboristų lyderis sakė, kad jo partija neužleis vietos nestabilumui, kurį gali sukelti referendumo rezultatai, ir už jį neteks mokėti dirbantiems britams. Jo nuomone, po referendumo reikėjo diskutuoti apie tai, ko nori Britanijos žmonės.​

13.32 val. Derybos – kuo greičiau

Vokietijos užsienio reikalų ministras po susitikimo žurnalistams teigė, kad derybos su Britanija dėl pasitraukimo iš ES turėtų prasidėti kiek įmanoma greičiau, skelbia naujienų agentūra AP. Liuksemburgo užsienio reikalų ministras pritarė, kad su Britanija privaloma derėtis greitai. Kaip skelbia naujienų agentūra „Reuters“, Belgijos užsienio reikalų ministras kalbėjo apie tai, kad Europa po „Brexit“ referendumo turi rasti atsakymus apie imigraciją, saugumą ir darbo vietas.

Kaip skelbia BBC, Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris taip pat teigė, jog derybų atidėliojimas neturi jokios prasmės. Prancūzijos užsienio reikalų ministras pritarė, kad reikia veikti skubiai. „Mes neturime laiko nežinomybei, turime turėti galvoje finansines ir politines pasekmes“, – kalbėjo jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paolo Gentiloni iš Italijos,  Didier Reyndersas iš Belgijos,  Frankas-Walteris Steinmeieris iš Vokietijos, Jeanas-Marcas Ayrault'as iš Prancūzijos,  Bertas Koenders iš Nyderlandų ir  Jeanas Asselbornas iš Liuksemburgo (iš kairės į dešinę)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paolo Gentiloni iš Italijos, Didier Reyndersas iš Belgijos, Frankas-Walteris Steinmeieris iš Vokietijos, Jeanas-Marcas Ayrault'as iš Prancūzijos, Bertas Koenders iš Nyderlandų ir Jeanas Asselbornas iš Liuksemburgo (iš kairės į dešinę)

13.05 val. Peticiją rengti naują referendumą pasirašė daugiau kaip milijonas žmonių

Skilusioje šalyje nepatenkintieji dėl referendumo rezultato šeštadienį rinkosi protestuoti ir reikalauti naujo balsavimo, nors ir premjeras, ir ES sako, kad jo nebus. Kaip skelbia theguardian.com, jau daugiau kaip milijonas žmonių pasirašė peticiją, kuria pasisako prieš Jungtinės Karalystės pasitraukimą iš ES. Pasirašiusių peticiją, raginančią rengti naują referendumą, dešimt kartų daugiau, nei reikalinga, kad šis klausimas būtų keliamas parlamente.

Šia peticija raginama įvesti tvarką, kad, jei gyventojų balsų, nulėmusių šalies ateitį, pasiskirstymas yra mažiau nei 60 proc. (dalyvaujančiųjų rinkimuose – mažiau nei 75 proc.), tuomet turėtų būti rengiamas naujas referendumas.

Siekiant gauti Jungtinės Karalystės vyriausybės atsakymą, pakanka surinkti 10 tūkst. asmenų parašų. O surinkus 100 tūkst. parašų, šis siūlymas būtų svarstomas Jungtinės Karalystės parlamento debatuose.

12.25 val. „Brexit“ iškėlė klausimų visam pasauliui

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as sako, kad britų balsavimas palikti ES iškėlė klausimų „visam pasauliui“.

F.Hollande'as sekmadienį pažadėjo išlaikyti santykius su Britanija, ypač dėl abiejų šalių migrantų, karinio bei ekonominio bendradarbiavimo. Kalbėdamas po susitikimo su Jungtinių Tautų (JT) generaliniu sekretoriumi Ban Ki-moonu Paryžiuje Prancūzijos vadovas sakė, kad „visam pasauliui iškeltas klausimas, kas bus toliau?“ Jis taip pat pasisakė už draugiškas Britanijos ir ES skyrybas.

Balsavimas – signalas imtis veiksmų

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris pareiškė, kad labai svarbu suprasti, jog šis balsavimas yra perspėjimas imtis veiksmų.

„Esu įsitikinęs, kad šios šalys gali pasiųsti aiškią žinią, jog mes neleisime niekam atimti iš mūsų Europos“, – prieš susitikimą su savo kolegomis iš Prancūzijos, Nyderlandų, Italijos, Belgijos ir Liuksemburgo sakė Vokietijos ministras.

Esu įsitikinęs, kad šios šalys gali pasiųsti aiškią žinią, jog mes neleisime niekam atimti iš mūsų Europos, – prieš susitikimą su savo kolegomis iš Prancūzijos, Nyderlandų, Italijos, Belgijos ir Liuksemburgo sakė Vokietijos ministras.

Jo teigimu, ES politikai privalo išklausyti „ne tik Europos vyriausybių lūkesčius, bet ir žmonių lūkesčius“.

F.-W. Steinmeieris taip pat perspėjo nepriimti skubotų sprendimų ir pridūrė, kad „visiškai akivaizdu, jog tokiu metu nereikia isterikuoti“.

Vokietijos ministro biuras taip pat pažymėjo, kad šis susitikimas yra vienas iš daugelio pokalbių, kurie dabar vyksta, ir neturėtų būti laikomas „išskirtiniu formatu“.

Dėl „Brexit“ balsavimo pasaulinėse finansų rinkose kilus panikai, tarptautinė reitingų agentūra „Moody's“ pablogino Britanijos kredito reitingo perspektyvą iki neigiamos, tvirtindama, kad balsavimas pasitraukti iš Europos Sąjungos gali pabloginti ekonomikos perspektyvas.

Po tokio sukrečiančio balsavimo Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as buvo priekyje raginančiųjų reformuoti ES, kad ji išgyventų po skyrybų su Britanija.

Berlyne Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris priims savo kolegas Jeaną-Marcą Ayrault iš Prancūzijos, Bertą Koendersą iš Olandijos, Paolo Gentiloni iš Italijos, Didier Reyndersą iš Belgijos, Jeaną Asselborną iš Liuksemburgo šešiašalėms deryboms „aktualiais Europos politiniais reikalais“, sakoma Vokietijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

EK pirmininkas: „Brexit“ skyrybos nedraugiškos, bet turi būti greitos

Tuo metu kiek anksčiau Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris pareiškė, kad Britanijos planuojamas išstojimas iš Europos Sąjungos nėra draugiškos skyrybos, tačiau tuo pačiu jis paragino viską atlikti kaip galima greičiau.

„Nesuprantu, kodėl Britanijos vyriausybei reikia laukti iki spalio, kad nuspręstų, ar siųsti skyrybų laišką į Briuselį, – penktadienio vakarą Vokietijos televizijai ARD sakė J.-C. Junckeris. – Noriu jį gauti nedelsiant.“

EK pirmininkas pripažino, kad ES tikėjosi, jog Britanija pasiliks. Tačiau dabar, anot jo, svarbiausia, kad skyrybų procesas būtų kaip galima greitas ir mažiau skausmingas.

„Tai nėra draugiškos skyrybos, tačiau tai ir nebuvo intymus meilės ryšys. Britanijai ir Europos Sąjungai tai nebuvo gera diena, tačiau mes turime judėti pirmyn“, – pabrėžė J.-C. Junckeris.

VIDEO: Britanijos rinkėjai balsuoja referendume dėl tolesnės šalies narystės Europos Sąjungoje

Po šoką sukėlusio britų referendumo šalies ministras pirmininkas Davidas Cameronas pareiškė atsistatydinsiantis spalį ir derėtis dėl vadinamojo „Brexit“ paliksiąs savo įpėdiniui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius