Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos žiniasklaida: Maskva tapo nelegalios prekybos ginklais sostine

Maskva – nelegalios prekybos ginklais rinkos centras ir abejotinos reputacijos milijonieriai iš viso pasaulio vyksta būtent čia, skelbiama įtakingame vokiečių leidinyje „Der Spiegel“. Dar daugiau – vokiečių žurnalistai skelbia, kad šiame versle aktyviai dalyvauja ir Rusijos karinė žvalgyba GRU.
Ginklai
Ginklai / „Scanpix“ nuotr.

Kaip rašoma „Der Spiegel“, tarp Rusijos ir JAV šiuo metu vyksta intensyvus diplomatinis karas dėl Tailande areštuoto garsiojo prekiautojo ginklais Viktoro Buto likimo. Šio ginčo priežastis akivaizdi: jeigu prekiautojas ginklais, pagal kurio gyvenimo istoriją Holivude netgi buvo pastatytas filmas, Jungtinėse Valstijose prabils, Maskvai gali tekti aiškintis dėl daugybės dalykų. „Der Spiegel“ žurnalistai skelbia, kad informacija, kurią jiems pavyko gauti Maskvoje, rodo glaudų V.Buto ir Rusijos karinės žvalgybos GRU ryšį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Butas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Butas

Buvęs Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius V.Butą praminė Mirties Pirkliu, o žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ teigia, kad vienu metu V.Butui priklausė daugiau nei 50 lėktuvų, gabenančių ginklus į įvairias Afrikos šalis.

Sumos – milijardinės

Vieno žurnalistų šaltinio duomenimis, Maskvoje dirbančius prekiautojus nelegaliais ginklais prižiūri specialiosios tarnybos, o daugybė sandorių vykdomi per buvusių GRU darbuotojų įkurtas firmas.

„Šis verslas įgavo tokias dideles apimtis, kad apie neigiamą poveikį įvaizdžiui dėl ryšių su šešėline prekyba ginklais prakalbo netgi Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba“, – rašoma leidinyje.

Skelbiama, kad Maskvoje kartu su vietos pardavėjais veikia prekiautojai ginklais iš Izraelio ir Pakistano. Čia taip pat persikraustė tie prekiautojai ginklais, kurie anksčiau veikė Lenkijoje, Čekijoje ir Bulgarijoje, tačiau pasitraukė iš ten plečiantis NATO.

Šis verslas įgavo tokias dideles apimtis, kad apie neigiamą poveikį įvaizdžiui dėl ryšių su šešėline prekyba ginklais prakalbo netgi Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba.„Der Spiegel“ mini vieną iš įtakingiausių pardavėjų – tai Ukrainos žydas Arkadijus Gaidamakas. Šaltinis teigė, kad tokie prekiautojai kaip A.Gaidamakas sudaro šimtų milijonų ar net milijardų dolerių vertės sandorius ir pardavinėja ne naudotus ginklus, o naująsias technologijas tiesiogiai konfliktuose dalyvaujančių valstybių vadovams.

Tiesa, A.Gaidamakas buvo įkliuvęs Prancūzijos teisėsaugai, kai Baltarusijoje ir Ukrainoje sudarė sandorius parduoti ginklų Angolai už 790 mln. dolerių. Tačiau tuomet suveikė diplomatija, o Prancūzijos kontržvalgyba priminė ir A.Gaidamako nuopelnus Prancūzijai, kai jis padėjo išlaisvinti prancūzų lakūnus Angoloje.

Dabar A.Gaidamakas gyvena Maskvoje ir jaučiasi visiškai saugus. Be kita ko, jis įdarbintas ir patarėju Angolos ambasadoje. 

Mįslinga „Arctic Sea“ istorija

Publikacijos autoriai prisimena ir mįslingą praėjusių metų „Arctic Sea“ istoriją – iki šiol netyla kalbos, kad ten iš tiesų buvo ginklai, skirti Iranui arba „Hamas“ Palestinoje. Šiais metais Maskvai buvo mesti kaltinimai, kad iš jos buvo tiekti ginklai į Sudaną.

„Sovietiniais laikais GRU buvo susijusi su ginklų tiekimu į Afrikos, Azijos ir Lotynų Amerikos valstybes – šalis, kur Kremlius bandė įkurti komunistinį režimą. Sovietų Sąjunga griuvo, tačiau ryšiai liko“, – konstatuoja „Der Spiegel“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius