-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vroclavo valdžia sprendžia romų problemą: moterys su vaikais – į vienuolyną, vyrai – į konteinerius

Lenkijos miesto Vroclavo vadovybė buvo įsipareigojusi laikinoje stovykloje gyvenantiems romams užtikrinti naujus būstus. Kalbėta apie socialinius butus, tačiau, atrodo, pažadai pamiršti, rašo „Gazeta Wyborcza“. Dabar jau kalbama apie tai, kad vyrams parengti metaliniai konteineriai, o moterims – vietos sename vienuolyno ligoninės pastate. Šeimas ketinama išskirti.
Romų tabore
Romų tabore / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Buvusioje vienų kapinių vietoje valdininkai pastatė metalinius konteinerius, kuriuose esą galėtų apsigyventi vyrai iš Vroclavo Kamienskio gatvėje esančios romų stovyklos, kurią norima likviduoti. Moterys su vaikais turėtų įsikurti brolių bonifratrų vienuolyno teritorijoje.

Teismo procesas dėl romų iškraustymo iš stovyklos prasidėjo lapkričio pabaigoje. Prieš kelias dienas įvyko dar vienas posėdis. Dar nėra žinoma, ar teismas, jeigu nuspręs, kad romai privalo išsikraustyti iš miestui nepriklausančio sklypo, įpareigos seniūniją surasti čigonams kitus būstus.

„Amnesty International“ organizacijos atstovai sako ketinantys išsiaiškinti, ar tikrai žadama išskirti romų šeimas. Esą romams svarbiausia yra šeima, todėl ir perkraustyti jie turėtų būti šeimomis.

Ir nors dabar atrodo, kad tokio sprendimo nebus, dar pernai pavasarį Vroclavo valdininkai garsiai kalbėjo apie tai, kad suteiks romams socialinius būstus. Šie pažadai nuskambėjo po „Amnesty International“ surengtos akcijos. Tuomet pradėta kalbėta apie atskirus butus šeimoms skirtingose miesto dalyse.

Bet pažadai pažadais. Dabar jau Vroclavo valdžios atstovai kalba tik apie galimybę suteikti nakvynės vietas. Esą būtent galvodamas apie nelegaliai sklypą užėmusius romus miestas išplėtė nakvynės namus, kuriais šios tautybės atstovai gali naudotis nežiūrint į tai, koks bus teismo sprendimas.

Tačiau aiškėja, kad nakvynės namų išplėtimu miesto valdžia vadina keturis metalinius konteinerius, pastatytus šalia benamių vyrų prieglaudos. Konteineriai pastatyti buvusių vokiečių kapinių vietoje ant koplyčios pamatų, nuo prieglaudos juos skirs tik tvora. Šis sklypas priklauso miestui, žadama, kad konteineriuose bus elektra ir vanduo, atsiras tualetai.

Konteineriai bus skirti tik vyrams, moteris ir vaikus ketinama apgyvendinti kitoje vietoje, tačiau kol kas tiksliai neskelbiama kur, nes bijoma vietos gyventojų protestų. Žiniasklaidos duomenimis, tai gali būti senas bonifratrų vienuolyno ligoninės pastatas.

„Amnesty International“ organizacijos atstovai sako ketinantys išsiaiškinti, ar tikrai žadama išskirti romų šeimas. Esą romams svarbiausia yra šeima, todėl ir perkraustyti jie turėtų būti šeimomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius