Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Yassero Arafato našlė Suha Arafat: niekas neturi abejoti Izraelio teise būti

„Daugelis sako, kad mano vyras buvo kliūtis taikai. Bet matome kas nutiko su taika po jo mirties" – sako buvusio palestiniečių lyderio Yassero Arafato našlė Suha Arafat. Praėjus dešimčiai metų nuo savo vyro mirties vienoje iš Paryžiaus ligoninių, S.Arafat sutiko duoti telefoninį interviu laikraščiui „La Repubblica“.
Suha Arafat
Suha Arafat / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiuo metu su savo dukra Maltoje gyvenanti garsiojo palestiniečių lyderio našlė įsitikinusi, kad jos vyras buvo vienintelis politikas, sugebėjęs suvienyti įvairias palestiniečių grupuotės, kovojančias dėl valdžios Gazos ruože ir Vakarų Krante.

Šiuo metu su savo dukra Maltoje gyvenanti garsiojo palestiniečių lyderio našlė įsitkinusi, kad jos vyras buvo vienintelis politikas, sugebėjęs suvienyti įvairias palestiniečių grupuotės, kovojančias dėl valdžios Gazos ruože ir Vakarų Krante.

Kalbėdama apie galimą savo vyro politinę žmogžudystę, S.Arafat teigė: „Atlikdami palaikų analizę, šveicarų ekspertai aptiko polonio dozę, kuri galėjo sukelti jo mirtį. Tačiau Prancūzijos ekspertai tvirtina, kad polonis pateko iš išorės. Prokuratūra iki šiol vykdo tyrimą. Tikiu, kad Prancūzijos teisėsaugininkai nustatys tiesą“.

Buvusio palestiniečių lyderio našlė įsitikinusi, jog jos vyro mirtis buvo naudinga daugeliui žmonių.

„Negaliu nieko kaltinti – nei Izraelio, nei ko nors iš Y.Arafato aplinkos žmonių. Nenorėčiau, kad mirties aplinkybių tyrimas būtų panaudotas kaip politinės kovos įrankis. Mums būtina dirbti nacionalinio susitaikymo vardan“, – pridūrė S.Arafat.

Suha tiesos apie savo vyro mirtį pradėjo ieškoti po to, kai jai kilo įtarimai dėl kai kurių mirties aplinkybių.

„Arafatas mirė nuo žarnyno infekcijos, tačiau jam niekada nebuvo pakilusi temperatūra. Viskas įvyko labai greitai. Tik „Al Jazeera“ žurnalisto dėka 2012 m. aš pradėjau pastebėti per daug netikslumų ir analogijų su Aleksandro Litvinenkos nunuodijimu poloniu 2006 m.”, – teigia S.Arafat.

Paklausta apie buvusio palestiniečių lyderio politinį palikimą, jo našlė pareiškė: „Arafatas Palestiną pavertė pasaulietine valstybe, Gazos gyventojai ėjo į paplūdimius. Jam net į galvą nebūtų šovę, kad ji taps islamiška valstybe. Pamenu, kai George'as Bushas sakė, kad reikia vesti dialogą su naujos kartos palestiniečių lyderiais. Dabar amerikiečiai gavo tai, ko norėjo – tegul kalbasi su „Hamas“.

„Jis (konfliktas) gali baigtis tik mūsų (palestiniečių) pralaimėjimu. Pas mus nelygios jėgos“, – pridūrė S.Arafat, bet pabrėžė, jog niekas neturėtų kvestionuoti pačio Izraelio valstybės egzistavimo. 

Komentuodama tebesitęsiantį Izraelio ir palestiniečių konfliktą, S.Arafat tvirtino, kad jis veda į niekur.

„Konfliktas gali baigtis tik mūsų (palestiniečių) pralaimėjimu. Pas mus nelygios jėgos“, – pridūrė S.Arafat, bet pabrėžė, jog niekas neturėtų kvestionuoti pačio Izraelio valstybės egzistavimo. 

Garsiojo palestiniečių lyderio našlė teigia, kad susiklosčiusi padėtis Gazos ruože yra katastrofiška, o islamistų grupuotė „Hamas“ laiko jo gyventojus įkaitais, kurie dabar nori tik kuo greičiau pabėgti iš ten.

„Tikiuosi, kad „Hamas“ pagaliau tai supras (kritinę padėtį Gazos ruože) ir pasistengs dėti visas pastangas dėl taikos derybų“, – pridūrė S.Arafat.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius