Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čilę sukrėtė 6,1 balo pakartotinis smūgis, o cunamio banga pasiekė Kiniją ir Rusijos Tolimuosius Rytus (atnaujinta 19.28 val., nuotraukos, video)

Po šeštadienį Čilę sukrėtusio 8,8 balo žemės drebėjimo sekmadienio rytą prie šios šalies centrinės dalies pakrantės įvyko smarkus pakartotinis smūgis, pranešė JAV vyriausybinė agentūra.
Smarkiausiai cunamio banga smogė pačios Čilės pakrantei. Nuotraukoje – Talkahuano uostas.
Smarkiausiai cunamio banga smogė pačios Čilės pakrantei. Nuotraukoje – Talkahuano uostas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šeštadienį Pietų Ameriką sudrebinęs galingas žemės drebėjimas nusinešė ne mažiau 300 gyvybių, skelbia „Reuters“ remdamasi Čilės valdžios atstovais. Pasak jų, aukų skaičius jau neturėtų smarkiai augti.

Požeminis 8,8 balo stiprumo smūgis Čilėje buvo užfiksuotas šeštadienį 3.34 val. vietos (8.34 val. Lietuvos) laiku. Jo epicentras buvo už 115 km į šiaurę nuo antro pagal dydį Čilės miesto Konsepsjono, 55 km gylyje.

Po pirmojo galingiausio smūgio užregistruoti dar 76 pakartotiniai įvairaus stiprumo smūgiai. Per vieną iš jų, 6,1 balo stiprumo, Argentinoje žuvo 8 metų berniukas ir 58 metų vyras. Kiekvienas požeminis smūgis truko nuo dešimties iki 30 sekundžių.

Čilės valdžios atstovai tvirtina, kad dėl žemės drebėjimo be pastogės liko apie 2 mln. čiliečių. Iš viso ši valstybė turi apie 17 mln. gyventojų. Per griaunantį žemės drebėjimą buvo apgadinta pusantro milijono namų. Iš karto po žemės drebėjimo prasidėjęs cunamis smarkiai nuniokojo greta Konsepsjono esantį Talkahuano uostamiestį.

Seismologų vertinimu, tai penktas pagal galingumą žemės drebėjimas planetoje nuo 1900-ųjų.

Po žemės drebėjimo per visą Ramųjį vandenyną nusirito cunamis. Itin atsargiai jo laukta Havajų salyne. Apie gigantiškos bangos artėjimą gyventojai buvo perspėti iš anksto, tad visi iš pakrantės žemumų laiku pasitraukė į aukštesnes teritorijas.

Kai kuriuose Havajų salų pakrantės ruožuose cunamio bangos aukštis viršijo 2 metrus, tačiau daugelyje vietų jos aukštis svyravo ties 1,7–1,8 metro.

Apie 50 tūkst. gyventojų buvo evakuota ir iš Japonijos pakrančių, kurioms grėsė cunamio smūgis. Čia užfiksuotos 90 cm aukščio bangos, nepadariusios didelių nuostolių. Tačiau po pirmųjų bangų Japonija dar neatšaukė pavojaus, baimindamasi naujų bangų.

Cunamis pasiekė ir Rusijos teritoriją. Sachalino saloje užfiksuota 80 cm aukščio banga, o ties Kamčiatkos pusiasaliu – 40 cm banga. Rusija praneša, kad didesnių nuostolių šios bangos taip pat nepadarė.

Nedidelė cunamio banga pasiekė ir Australijos Tasmanijos salą.

Dar vakar Čilei priklausančios Chuano Fenandeso salos, esančios už 643 km nuo žemyno pakrantės, valdžia paskelbė, kad didelė cunamio banga pražudė tris žmones, o dar dešimt laikomi dingę be žinios. Paskutiniais duomenimis, žuvusiais čia jau pripažinti keturi žmonės.

Mėgėjiški žemės drebėjimo Čilėje vaizdo įrašai:

Apsaugos vaizdo kamerų įrašai:

Vandens lygio kilimas per cunamį Hilo įlankoje, Havajuose:

VIDEO: Hilo Tsunami 2/27/10

Papildyta 14.31 val. Patikslintais duomenimis, kuriuos perduoda naujienų agentūra AFP, Japonija iš pakrantės zonų laukdama cunamio buvo evakavusi net 320 tūkst. žmonių. Pirmoji banga, kuri pasiekė šalies pakrantes, siekė 90 cm aukščio. Po 40 minučių sulaukta ir antrosios, stipresnės, bangos, kurios aukštis siekė 120 cm.

Kaip praneša AFP, antroji banga užliejo Nemuro uostą, esantį Hokaido saloje. Vanduo užpylė uosto sandėlius ir teritoriją aplink uostą. Laivai nenukentėjo, kadangi dar prieš cunamį išplaukė į atvirą jūrą. Per cunamį Japonijoje niekas nežuvo ir nenukentėjo. Didelės žalos cunamis taip pat nepadarė.

Papildyta 16.42 val. Sekmadienio rytą prie šios šalies centrinės dalies pakrantės įvyko smarkus pakartotinis smūgis, pranešė JAV vyriausybinė agentūra.

JAV geologijos tarnybos duomenimis, 6,1 balo stiprumo požeminio smūgio židinys buvo 35 km gylyje, už 63 km į šiaurę nuo Talkos miesto.

Požeminis smūgis užfiksuotas 8 val. 25 min. vietos (13 val. 25 min. Lietuvos) laiku.

Papildyta 19.28 val. Lietuvos užsienio reikalų ministerija sekmadienio vakarą išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad Čilėje gyvenantys mūsų šalies piliečiai per šeštadienį įvykusį žemės drebėjimą nenukentėjo.

„Užsienio reikalų ministerijai, Lietuvos ambasadai Argentinoje ir Lietuvos garbės generaliniam konsului Čilėje pavyko susisiekti su visais septyniais Lietuvos konsulinei tarnybai žinomais Čilėje gyvenančiais Lietuvos Respublikos piliečiais, kurie patvirtino, jog per žemės drebėjimą fiziškai nenukentėjo“, – rašoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius