Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiemos chaosas Europoje: sutrikęs susisiekimas, gali pritrūkti produktų, kalėdinis paštas vėluoja (atnaujinta 16.17 val., nuotraukos)

Europą pirmadienį ir toliau paralyžiuoja stiprus sniegas: oro uostuose atšaukiami reisai, keliuose susidaro automobilių spūsčių, siuntų pristatymo tarnybos baiminasi nespėsiančios laiku pristatyti kalėdinių dovanų, perspėjama ir dėl to, kad parduotuvėse gali pritrūkti kai kurių prekių.
Prancūzijos keliai
Prancūzijos keliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Stiprus sniegas apsunkino susisiekimą daugybei europiečių. Londono Hitrou oro uoste sekmadienio vakarą buvo atšaukti visi atvykimo reisai, o išskrido tik septyni lėktuvai iš visų suplanuotų, praneša „The Guardian“. Gatviko oro uoste atšaukta 50 reisų. Keleiviai buvo priversti miegoti oro uostuose ant grindų, nes ne visiems užteko viešbučių netoli oro uostų kambarių. Hitrou oro uosto atstovai praneša, kad skrydžiai bus atšaukiami ir pirmadienį, nes oro uosto teritorijoje vis dar valomas sniegas.

Paryžiuje situacija nėra geresnė. Čia savaitgalį įstrigo 20 tūkst. žmonių. Buvo atšaukta apie 40 proc. iš Prancūzijos sostinės turėjusių skristi lėktuvų.

Didžiausiame Vokietijos Frankfurto oro uoste išskrido tik 510 lėktuvų iš 1 300. Miunchene atšaukta 50 reisų.

Traukinių susisiekimas irgi tapo komplikuotas: kompanija „Eurostar“, kurios greitieji traukiniai važinėja visoje Europoje, atšaukė septynis traukinius, Florencijos geležinkelio stotis dėl gausaus sniego negalėjo priimti traukinių, sutriko susisiekimas tarp Didžiosios Britanijos ir žemyninės Europos.

Išbandymai vairuotojams

Vairuotojams šios dienos tapo tikru išbandymu. Daugybėje Europos šalių keliuose susidarė daug automobilių grūsčių, kai kuriuos savininkai tiesiog palieka keliuose, nes negali pajudėti iš vietos. Didžiulės automobilių spūstys susiformavo Italijoje ir Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje netoli Mančesterio vairuotojai dėl grūsties kelyje naktį turėjo praleisti automobiliuose.

Prancūzijoje valdžia į žmones kreipėsi su oficialiu prašymu atsisakyti asmeninio transporto, o tiems, kas ryžtasi išvažiuoti iš namų, siūloma pasiimti maisto, termosą su arbata, kastuvą ir šiltų drabužių bei antklodę.

Gali negauti kalėdinių siuntinių

Chaosas tvyro ir siuntinių pristatymo srityje. Nors neseniai britai buvo perspėti, kad kalėdinis paštas gali būti laiku nepristatytas, pašto atstovai dabar pareiškė darysią viską, kad paštas būtų pristatytas laiku, tam bus papildomai samdoma darbuotojų.

Parduotuvių Didžiojoje Britanijos atstovai perspėja, kad lentynose gali nebelikti kai kurių produktų, nes juos išvežiojantys automobiliai įstrigę pusnyse arba nespėja išvežioti krovinių. Apie tokią galimai kilsiančią problemą įspėja netgi didelių prekybos tinklų atstovai.

Didžiojoje Britanijoje ima trūkti ir druskos, kuria barstomi keliai.

Sinoptikai prognozuoja, kad artimu metu situacija smarkiai nepasikeis ir panašūs orai didesnėje dalyje Europos išsilaikys iki pat Naujųjų metų.

Atnaujinta 16.17 val. Visoje Vokietijoje traukiniai arba stipriai vėluoja, arba yra atšaukiami. Nepaisant to, įsigyti bilietus į traukinius yra itin sudėtinga dėl didžiulės paklausos – žmonės visgi šią transporto priemonę dabar laiko patikimesne nei lėktuvus. Traukinių eismas išlieka sutrikęs ir Didžiojoje Britanijoje bei Prancūzijoje. Paryžiuje dėl sudėtingų oro sąlygų atšaukti kai kurie renginiai – tarp jų ir atlikėjos Lady GaGa koncertas.

Žmonės ir toliau lieka nežinioje Hitrou oro uoste – iš 650 reisų bus įvykdyta vos 16, skelbia „The Daily Telegraph.“

Žmonės, kurie priversti ne po vieną parą laukti šiame oro uoste, neslepia pykčio ant oro uosto vadovybės – anot jų, suteikiama per mažai informacijos, o saugumo priemonės, dėl kurių neskrenda lėktuvai – pernelyg griežtos. Kaip argumentą vienas pašnekovas pateikė, kad Helsinkyje sniego sluoksnis kur kas didesnis nei Londone, tačiau ten oro uostas dirba be sutrikimų. Beje, kaip skelbia portalas newsru.com, be sutrikimų veikia ir Maskvos oro uostas, kur sniego sluoksnis – 17 centimetrų. Tuo tarpu Hitrou oro uoste sniego sluoksnis – 10 centimetrų.

Hitrou oro uosto vadovybė pripažįsta, kad kai kuriems keleiviams skrydžio teks laukti apie penkias dienas. Londono meras pareiškė, kad jam būtų paaiškinta, ar viskas daroma, kad skrydžių grafikas būtų kaip galima greičiau atnaujintas ir pabrėžė ekonominę šio oro uosto svarbą.

Savo ruožtu oro uostą valdančios bendrovės atstovai teigia, kad ledo ir sniego valymo įrangai pirkti šiemet išleista 6 mln. svarų sterlingų daugiau nei praėjusiais metais. Tačiau tai pykčio nesumažina – gaunant milijardą svarų sterlingų pelną per metus šios sumos neatrodo įspūdingai.

Didžiojoje Britanijoje artimiausiomis dienomis vietomis prognozuojamas net 26 laipsnių šaltis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius