-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žinomus ES politikus Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas perka urmu

Įtakingi Europos politikai neskaidriais ryšiais susiję su Kazachstano prezidentu Nursultanu Nazarbajevu, praneša „Der Spiegel“. Apie tai byloja duomenys, kurie nutekėjo iš austro advokato, kuris tarpininkavo susitarimuose.
Nursultanas Nazarbajevas
Nursultanas Nazarbajevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kazachstano prezidento svitai žurnalistai priskiria buvusį Vokietijos kanclerį Gerhardą Schröderį, buvusį Vokietijos prezidentą Horstą Köhlerį,  buvusį Lenkijos prezidentą Aleksandrą Kwasnewskį, buvusį Austrijos kanclerį Alfredą Gusenbauerį.

Žurnalistų rankose atsidūrė politikų ir „Nepriklausomos tarptautinės konsultacijų tarybos“ susirašinėjimas. Taip pat viešu tapo šios Kazachstano prezidento įkurtos organizacijos posėdžių protokolai.

Itin didelis dėmesys skiriamas Vokietijos politikams. „Der Spiegel“ žurnalistų teigimu, jie visada pasiruošę viskam, jei tik už tai gerai sumokama. Kazachstano prezidento svitai žurnalistai priskiria buvusį Vokietijos kanclerį Gerhardą Schröderį, buvusį Vokietijos prezidentą Horstą Köhlerį,  buvusį Lenkijos prezidentą Aleksandrą Kwasnewskį, buvusį Austrijos kanclerį Alfredą Gusenbauerį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas 2005 metais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos kancleris Gerhardas Schröderis ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas 2005 metais

Leidinio teigimu, šie asmenys priklauso grupei, kurios tikslas už dosnų atlygį kurti N.Nazarbajavo įvaizdį, reklamuoti šį politiką tarptautiniuose renginiuose ir atverti jam kitų valstybių lyderių duris.

Kita grupė N.Nazarbajevui artimų žmonių rūpinasi kova su jo politiniais oponentais. Tam taip pat pasitelkiama žinomų politikų įtaka. Vienas iš šios grupės uždavinių buvo susidoroti su buvusiu N.Nazarbajevo žentu Rahatu Alijevu, kuris sau leido viešai užsiminti apie planus kandidatuoti prezidento rinkimuose.

Po šio pareiškimo R.Alijevas turėjo bėgti iš šalies. Šių metų vasario mėnesį jis buvo rastas pasikoręs Austrijos kalėjime. Į N.Nazarbajevo finansuojamą grupę patenka buvęs Europolo vadovas Maksas Peteris Ratzelis ir buvęs Vokietjos vidaus reikalų ministras Ottas Schily. Pastaram buvo pavesta inicijuoti „Der Spiegel“ straipsnį, kuriame būtų kritiškai aprašytas R.Alijevas. Su šia užduotimi O.Schily'ui nesusidorojus jam buvo nubraukta dalis algos.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eurai
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eurai

Žurnalistų teigimu, Kazachstano prezidento operatyvinis štabas veikė Vienoje įsikūrusioje advokatų kontoroje. Ne visiems politikams mokamos sumos žinomos, tačiau nustatyta, kad buvęs Austrijos kancleris gaudavo po 400 tūkst. eurų per metus. Jo kolega iš Vokietijos  G.Shröderis – 300 tūkst. eurų per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius