-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Žinutė Ursulai von der Leyen: migrantai nekelia grėsmės europietiškai gyvensenai

Olandę europarlamentarę Sophie In 't Veld nustebino paskirtosios Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen sprendimas sukurti naują atsakomybės sritį – graikas Margaritis Schinas bus jos pavaduotojas, atsakingas už „europietiškos gyvensenos apsaugą“. Nepatenkintas ir pareigūnas, kurį keičia U.von der Leyen – Jeanas-Claude'as Junckeris, rašo „Politico“.
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Staigmenų U.von der Leyen pasirinkimuose išties buvo. Yra krūva naujų pavardžių, ES politikos veteranai buvo perstumdyti, o svarbiausia, kad naujoji EK pirmininkė sukūrė šūsnį naujų atsakomybių – pasekmės gali būti rimtos.

„Lengva šaipytis iš padrikų skambių šūkių, sugalvotų Komisijos komunikacijos komandos. Ir „europietiškos gyvensenos apsaugos“ portfelis skamba gana nekaltai“, – pastebi S.In 't Veld.

Bet politikė ragina paklausti – ką reiškia mūsų gyvensena? Kas jai gresia? Kas jai kelia pavojų?

U.von der Leyen ar bent jos patarėjų atsakymas spindi darbo aprašyme – atrodo, kad M.Schinas turės „skirti dėmesį pagrįstai baimei ir susirūpinimui dėl nereguliarios migracijos poveikio mūsų ekonomikai ir visuomenei“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Margaritis Schinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Margaritis Schinas

Kitaip tariant, „europietiškai gyvensenai“ pavojų kelia žmonės, prašantys prieglobsčio ar tiesiog ieškantys galimybės geriau gyventi – Europoje.

Ragina stoti į vertybių pusę

Anot S.In 't Veld, iš tiesų europietiškoms vertybėms – tokioms, kokias ji apibrėžia pati – kelia grėsmę visai kiti veiksniai.

Europarlamentarė vardija: nacionalinės ES šalių vyriausybės krapšto moterų ir LGBT bendruomenės teises, kėsinasi į nepriklausomą žiniasklaidą ir teismus. Tokia valdžia esą nori pakeisti demokratiją, įvairovę ir teisės viršenybę „tradicinės vertybėmis“ ir „iliberalia demokratija“.

„Von der Leyen subūrė pajėgią komandą, kuris gins teisingumą ir įstatymų viršenybę. Tačiau tokiai kovai ji ir pakenkė pasirinkdama populistinę retoriką ir ksenofobišką požiūrį į migraciją, mėgstamą antiimigracinių vyriausybių“, – teigia S.In 't Veld.

U.von der Leyen esą turėtų atsisakyti „kvailo“ posto „gėdingu pavadinimu“, taip pat – pasiraitoti rankoves ir kibti į kovą su tikrąja grėsme „europietiškai gyvensenai“.

Politikė ragina Europos Parlamentą, kuris dar balsuos dėl U.von der Leyen pasirinktų kandidatų į EK, garsiai atkreipti dėmesį į pirmininkės pasirenkamus žodžius. Esą tai būtų svarbus signalas, nes iškalbinga, kokie tie žodžiai.

„Bet to negana. Von der Leyen kluptelėjimas parodo, kad Komisija vis dar lindi ES narių kišenėse“, – priduria S.In 't Veld.

„Facebook“ nuotr./Sophie In 't Veld
„Facebook“ nuotr./Sophie In 't Veld

Mat ES narių vyriausybės, jos teigimu, ne tik numojo ranka į Bendrijos sutartis ir, derėdamosis dėl to, kam atiteks pagrindiniai postai, paskyrė būrį EK vicepirmininkų, bet ir iš esmės yra komisarų portfelių savininkės.

Europarlamentarė tikisi, kad galiausiai darbai bus iškalbingesni nei žodžiai – U.von der Leyen esą turėtų atsisakyti „kvailo“ posto „gėdingu pavadinimu“, taip pat – pasiraitoti rankoves ir kibti į kovą su tikrąja grėsme „europietiškai gyvensenai“.

Anot S.In 't Veld, U.von der Leyen turėtų paraginti kuo stropiau dirbti naująją EK vicepirmininkę vertybėms ir skaidrumui Verą Jourovą bei teisingumo komisarą Didier Reyndersą, kuriems patikėta ginti demokratiją ir pagrindines teises Bendrijoje.

„Komisija negali būti neutrali. Von der Leyen privalės pasirinkti pusę – ji turėtų pasisakyti prieš abortų draudimus, prieš įstatymus dėl tariamos homoseksualų propagandos, prieš akademinės laisvės varžymus, prieš bet kokią diskriminaciją“, – įsitikinusi europarlamentarė.

Kas yra europietiška?

Postą paliekantis EK pirmininkas J.C.Junckeris irgi nepatenkintas užuomina, esą migrantų priėmimas kertasi su europietiškomis vertybėmis.

Liuksemburgietis „Euronews“ pareiškė, kad prieštarauja tokios atsakomybės srities sukūrimui, ir prognozuoja, jog jos galutiniame Komisijos variante gali nelikti.

„Scanpix“/AP nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris
„Scanpix“/AP nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris

U.von der Leyen kritikos sulaukė iš daug skirtingų Europos politinių partijų, kurių atstovai pareiškė, kad apie „europietišką gyvenseną“ dažniausiai kalba kraštutinių dešiniųjų politiniai dariniai.

Vokietės kandidatūrą į EK pirmininkus anksčiau šiais metais parėmė prieš imigraciją nusistačiusio Višegrado šalių ketverto lyderiai, tad įtariama, kad atsakomybės už „europietiškos gyvensenos apsaugą“ sukūrimas – nuolaida ar padėka Lenkijai, Vengrijai, Čekijai ir Slovakijai.

„Man nepatinka idėja, kad europietiškai gyvensenai migracija netinka. Europietiškas kaip tik yra apsisprendimas priimti tuos, kurie atvyksta iš labai toli, ir gerbti kitus nepriklausomai nuo to, iš kur jie kilę ir kokia jų odos spalva“, – kalbėjo J.C.Junckeris.

Tiesa, naujosios EK vadovybė nenusiteikusi keisti numatyto portfelio pavadinimo – bent jau artimiausiu metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius