-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmogaus teisių gynėjai ragina Irako kurdus atsisakyti moterų apipjaustymo

Nevyriausybinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Human Rights Watch“ trečiadienį paragino Irako kurdų vadovus uždrausti moterų apipjaustymą, nes, kaip rodo praktika, moterų lytinių organų žalojimas palieka didelius fizinius ir emocinius randus.
Kurdės
Kurdės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Niujorke įsikūrusios organizacijos 73-jų puslapių ataskaitoje „Moteriškų genitalijų žalojimas Irako Kurdistane“ užrašyti 31 mergaitės ir moters iš keturių Irako autonominio kurdų regiono kaimų parodymai.

„Prisimenu, kaip mano mama ir jos brolio žmona paėmė mus, dvi mergaites, ir dar kitas keturias mergaites“, – pasakojo 17-metė moksleivė iš Plangano kaimo.

„Procedūrai vykome į Sarkapkaną. Ten buvome nuvestos į vonią, mums buvo praskėstos kojos ir kažkas išpjauta“, – pasakojo ji.

„Tai buvo atlikta visoms iš eilės ir be jokių nuskausminamųjų... Menstruacijų metu jaučiu didelį skausmą toje vietoje, kur buvo pjauta“.

Nors oficialių duomenų apie moterų apipjaustymą šiame regione nėra, tačiau vietoje atlikti tyrimai rodo, kad procedūra yra labai paplitusi ir atlikta daugeliui moterų bei merginų, nurodo organizacija.

„Moterų genitalijų žalojimas pažeidžia moterų ir vaikų teises, įskaitant jų teisę gyventi, teisę į sveikatos išsaugojimą ir teisę į fizinę neliečiamybę“, – sakė organizacijos Artimųjų Rytų moterų teisių ekspertė Nadya Khalife.

Kaip pažymi „Human Rights Watch“, vietos valdžia ėmėsi priemonių prieš moterų kitos rūšies išnaudojimą, įskaitant buitinį smurtą ir vadinamąjį žudymą dėl suteptos šeimos garbės, tačiau kol kas moterų apipjaustymo problema lieka neišspręsta.

Moterų apipjaustymo procedūra yra paplitusi Egipte, Sudane, Jemene ir kai kuriuose rytiniuose Afrikos rajonuose. Daugelyje šalių ši procedūra buvo uždrausta. Pastaruoju metu ją uždraudė Uganda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius