-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Žmogaus teisių organizacijos kaltina Europą informacijos apie slaptus CŽV skrydžius slėpimu

Dvi žmogaus teisių organizacijos pirmadienį pasiskundė, jog dauguma iš 28 šalių, daugiausiai Europos, nepateikė atsakymų apie savo sąsajas su JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) organizuotais slaptais įtariamų teroristų skraidinimais, pažeisdamos teisę į informaciją.
JAV karinių oro pajėgų lėktuvas „Gulfstream IV“ Vilniaus padangėje
JAV karinių oro pajėgų lėktuvas „Gulfstream IV“ Vilniaus padangėje / 15min.lt skaitytojo Nikitos M. nuotr.

Londone įsikūrusi organizacija „Reprieve" ir Madride įsikūrusi „Access Info Europe" kaltina Europos šalis, kurios esą dangsto savo dalyvavimą CŽV „nepaprastojo perdavimo" programoje, nes jos nepateikė duomenų apie skrydžių tvarkaraščius, kurie padėtų susekti lėktuvų maršrutus.

Organizacijos nurodė, jog tik septynios iš 28 šalių pateikė prašomą informaciją. Penkios valstybės atsakė pageidaujamų duomenų nebeturinčios, trys atsisakė juos pateikti, o 13 neatsakė ilgiau nei 10 savaičių nuo užklausų pateikimo.

Europos tyla labai skyrėsi nuo Jungtinių Valstijų atsako – Federalinė aviacijos valdyba (FAA) pateikė duomenis apie daugiau nei 27 tūkst. skrydžių.

„Reprieve" ir „Access Info Europe" ataskaitoje nurodoma, kad JAV pateikė „iki šiol išsamiausią atsakymą", o Europos šalys kaltinamos delsiančios užtikrinti skaidrumą.

„Ar tai yra informacijos prieinamumo problema ar problema sprendžiant šį konkretų klausimą. Po truputį ir viena, ir kita", – svarstė „Access Info Europe" vykdomoji direktorė Helen Darbishire. – Europos šalys dar ne visiškai suvokė savo vaidmenį šioje vietoje."

Žmogaus teisių aktyvistai jau kelerius metus renka medžiagą apie šimtus slaptų skrydžių, kuriais įtariami teroristai būdavo gabenami tarp CŽV vadovaujamų kalėjimų užsienyje ir JAV karinės bazės Gvantanamo įlankoje Kuboje, kariaujant „karą su teroru", paskelbtą po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro išpuolių Niujorke ir Vašingtone.

CŽV niekada nėra atskleidusi savo slaptųjų kalėjimų buvimo vietų, tačiau kai kurie buvę JAV pareigūnai nurodė, kad tokios įstaigos veikė Tailande, Afganistane, Lietuvoje, Lenkijoje ir Rumunijoje.

Kaip teigiama, įtariami teroristai, tarp jų rugsėjo 11-osios išpuolių organizatorius Khalidas Sheikas Mohammadas, buvo tardomi šiuose slaptuose kalėjimuose, taip pat ir viename kalėjime, įrengtame vyriausybinio pastato rūsyje Bukarešte.

Atliekant tyrimą 2007 metais, Šveicarijos politikas Dickas Marty apkaltino 14 Europos šalių vyriausybes leidus CŽV įsteigti jų teritorijose sulaikymo centrus arba skraidinti įtariamus teroristus pagal „specialiojo perdavimo" programą 2002–2005 metais.

Manoma, kad slaptieji kalėjimai Europoje buvo uždaryti iki 2006 metų gegužės, o CŽV sulaikymo ir tardymo programa baigta 2009 metais.

Pagal Europos Tarybos 2007 metais pateiktus skaičiavimus, virš Senojo žemyno CŽV lėktuvai praskrido apie 1 245 kartus, tačiau tikslaus šių skrydžių skaičiaus nustatyti tikriausiai niekada nepavyks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius