Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmonių aukos dėl FIFA korupcijos – kraują stingdančioje lentelėje

FIFA, kurios korupcijos mastai buvo vieša paslaptis, ilgą laiką atrodė neįveikiama. Tačiau galų gale JAV ir Šveicarija suvienijo jėgas ir ėmėsi sulaikyti korupcija, pinigų plovimu, sukčiavimu įtariamus FIFA atstovus. Kitaip sakant, pateikti kaltinimai FIFA dėl to, kuo organizaciją ilgus metus įtarinėjo futbolo gerbėjai: kad FIFA pareigūnai naudojasi galinga organizacijos įtaka tam, kad prisipildytų savo kišenes, rašo „The Washington Post“.
Darbininkai Katare
Darbininkai Katare / „Scanpix“/AP nuotr.

Tai gali atrodyti tik dar viena finansinių nusikaltimų istorija – turtingi ir galingi vyrai daro save dar turtingesniais ir galingesniais. Tačiau jų nusikaltimų tiesioginė pasekmė – kančios tūkstančiams žmonių, kurios baigiasi net mirtimi.

Geriausias to pavyzdys – sprendimas leisti Katarui rengti 2022 metų Pasaulio futbolo čempionatą. Katastrofiška žmogaus teisių padėtis ir nepakeliamas karštis šalyje privertė daugumą įtarti, kad tokiai šaliai tokia garbė buvo suteikta tik dėl kyšių.

Infrastruktūrą būsimam čempionatui Katare darbininkai stato vergiškomis sąlygomis, o žuvusiųjų skaičius auga dienomis. „The Guardian“ praėjusiais metais paskelbė, kad per dieną miršta vidutiniškai du imigrantai iš Nepalo, dirbantys statybose. Britų leidinio skaičiavimais, 2012–2013 m. Katare mirė 964 darbininkai iš Nepalo, Indijos ir Bangladešo.

Sudėtinga atskirti, kiek šių mirčių tiesiogiai susiję su Pasaulio čempionatu. Į Katarą kasmet atvyksta šimtai tūkstančių darbininkų, ir jų darbo sąlygos dažnai ir iki šiol būdavo nepakeliamos. Tačiau „The Washington Post“ pažymi, kad skaičiai gali būti dar tragiškesni – Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacija teigia, kad čempionato statybose jau mirė 1 200 žmonių, o iki 2022 m. tokio pat likimo sulauks dar apie 4 tūkst.

Christopheris Ingrahamas sukūrė infografiką, kuriame palyginami aukų skaičiai visose didžiausiose pastarųjų metų vasaros sporto žaidynėse. 

Kai kurie skaičiai – pavyzdžiui, Sočio, – yra gauti remiantis trečiųjų šalių skaičiavimais. Kiti – tokie kaip Pekino – yra oficialūs duomenys, kurie neabejotinai yra sumažinti. Taip pat Ch.Ingrahamas pripažįsta, kad lyginimas yra sudėtingas – Katare skaičiuojamos aukos nuo 2010 m., kitose valstybėse žuvusiųjų skaičius siejamas tik su tiesiogiai su sporto renginiu susijusiomis mirtimis – pavyzdžiui, statant stadioną.

Jeigu bus įrodyta, kad FIFA atstovai iš tikrųjų ėmė kyšius iš Kataro, tai skaudžiai nušviestų, kaip korupcija gali turėti mirtinų pasekmių.

Tačiau faktas tas, kad Katare darbininkai verčiami vergais, kurie neatlaiko alinančio darbo ir nepakeliamo karščio. Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacija šalį pavadino valstybe be sąžinės.

JAV pradėjus tyrimą, Šveicarijos pareigūnai paskelbė pradėję tirti procesą, kurio metu Katarui 2010 m. buvo suteikta teisė rengti Pasaulio futbolo čempionatą. Net jeigu ir šalies bus atimta ši teisė, žmonių gyvybių tai nesugrąžins. 

Jeigu bus įrodyta, kad FIFA atstovai iš tikrųjų ėmė kyšius iš Kataro, tai skaudžiai nušviestų, kaip korupcija gali turėti mirtinų pasekmių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius