Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmonių išsilaipinimo Mėnulyje įrašai išsitrynė, pripažįsta NASA

Pirmojo žmonių išsilaipinimo Mėnulyje įrašų originalai buvo ištrinti, o juostos buvo panaudotos dar kartą, bet neseniai restauruotos originalios transliacijos kopijos atrodo net geriau, ketvirtadienį paskelbė NASA pareigūnai.
Pirmieji žingsniai Mėnulyje
Pirmieji žingsniai Mėnulyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Mėnulis NASA

NASA paskelbė pirmąsias skaitmeniniu būdu restauruotos filmuotos medžiagos ištraukas, kuriose daug aiškiau matyti Neilo Armstrongo ir Buzzo Aldrino žingsniai Mėnulio paviršiumi, žengti prieš 40 metų.

Visi įrašai, kuriuos restauruoja Kalifornijoje įsikūrusi „Lowry Digital“, bus paskelbti rugsėjo mėnesį. Ištraukas galima pamatyti tinklalapyje www.nasa.gov. NASA 2006 metais pripažino, kad niekas negali rasti originalių vaizdo įrašų, darytų 1969-ųjų liepos 20-ąją.

Jų nuo pat to laiko ieškojo NASA Goddardo kosminių skrydžių centro Merilande inžinierius Richardas Nafzgeras, kuris prižiūrėjo tos „Apollo 11“ misijos pateikimą per televiziją. Gera žinia ta, kad jis nustatė, kur jie dingo. Bloga žinia ta, kad jie buvo tarp 200 tūkst. juostų, kurios buvo išmagnetintos ir taupant pinigus panaudotos dar kartą.

„Tikslas buvo tiesioginė televizijos transliacija, – per spaudos konferenciją sakė R.Nafzgeras. – Mums reikėjo istoriko, kuris būtų pasakęs: „Man nerūpi, ar jūs jas kada nors dar panaudosite,  mes jas pasilaikysime.“

Geros kopijos buvo rastos „CBS news“ archyvuose ir filmų saugyklose Johnsono kosmoso centre. „Lowry Digital“, labiausiai garsėjanti senų Holivudo filmų restauravimu, verčia tas kopijas į skaitmeninius įrašus.

R.Nafzgeras nesijaudina dėl to, kad Holivudo kompanijos dalyvavimas gali pakurstyti sąmokslo teoriją, esą visa žmonių išsilaipinimo Mėnulyje programa, pagal kurią žmonės Žemės palydove buvo išsilaipinę šešis kartus nuo 1969-ųjų iki 1972-ųjų, buvo nufilmuota kokioje nors filmavimo aikštelėje ar slaptoje karinėje bazėje.

„Ši kompanija restauruoja istorinę vaizdo medžiagą. Man buvo nesvarbu, iš kur ta kompanija“, – sakė jis.  „Sąmokslo teorijų šalininkai tikės tuo, kuo tikės“, – pridūrė vienas „Lowry Digital“ vadovų Mike'as Inchalikas.

Be to, kur nors gali būti neoficialių kopijų, paimtų iš NASA vaizdo centro Sidnėjuje (Australija), nurodo kosmoso agentūra. Pasak R.Nafzgero, Sidnėjuje taip pat kažkas darė įrašus. „Tų juostų sistemoje nėra, – sakė jis. – Mes tikrai būtume nieko prieš jas rasti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius