Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žodžio laisvė Amerikoje pasitikta ašarinėmis dujomis ir lazdomis

Demokratijos ir žmogaus teisių lopšio titulu besididžiuojanti Amerika savo pačios piliečių protestus prieš korupciją, finansinės oligarchijos įsigalėjimą, didelį nedarbą ir socialinių išmokų apkarpymus pasitiko ašarinėmis dujomis ir lazdomis.
Volstritas
Volstritas / Scanpix nuotr., 15min.lt koliažas

Ilgiau nei savaitę Niujorko Volstrito finansų rajone vykstantys nenutrūkstami protestai, didžiausią mastą, kai demonstrantų skaičius viršijo per 1 000 žmonių, įgiję praėjusį savaitgalį, neišvengė incidentų. Viešai išplatintuose vaizdo įrašuose užfiksuota, kaip policijos pareigūnas panaudoja savo lazdą prieš grupelę jaunų merginų, atskirtų nuo minios oranžiniu tinklu. Dar kitame vaizdo įraše matyti, kaip policininkas, neaišku dėl kokių priežasčių, ant žemės pargriauna protestuotoją. Anot protestų organizatorių, mažiausiai vienas asmuo buvo suimtas už tai, kad fotografavo.

Skanduodami „Volstritas – tai ir mūsų gatvė!“, „Visą dieną, visą savaitę, okupuok Volstritą“ ir pan., protestuojantys amerikiečiai tikina ketinantys savo nepasitenkinimą reikšti tol, kol bus imtasi žingsnių, siekiant įgyvendinti pokyčius valstybėje ir pasaulyje.

Protestuotojų grupė, pasivadinusi „Užimk Volstritą“, tikina ginanti 99 proc. JAV piliečių prieš 1 proc. šalies turtingųjų. „Esame 99 proc., kurie daugiau nebetoleruos 1 proc. godumo ir korupcijos“, – rašoma protesto iniciatorių tinklalapyje. Protestuotojai siekia, kad šalies prezidentas Barackas Obama įsteigtų komisiją, kuri užkirstų kelią praktikai, kai „pinigai daro įtaką atstovams Vašingtone“.

Niujorko policija patvirtino praėjusį šeštadienį suėmusi apie 80 žmonių. Didžioji dalis iš jų suimti dėl viešosios tvarkos pažeidimų ir pėsčiųjų eismo sutrikdymo. Keletas – dėl kaukių dėvėjimo (šalies įstatymai draudžia daugiau nei dviem protestuotojams slėptis po kaukėmis). Vienas protestuotojas suimtas dėl policijos pareigūno įžeidimo.

Apipurškė be priežasties

Tinklalapyje „YouTube“ patalpintame vaizdo įraše matyti, kaip 27-erių Bruklino gyventoja Chelsea Elliot apipurškiama ašarinėmis dujomis. Mergina tinklalapiui Metro.us pasakojo, kad pamačiusi, kaip policijos pareigūnai ant žemės pargriovė moterį, paklausė policininkų, ką jie darą. Būtent tada, merginos tikinimu, prie jos pribėgo pareigūnas, apsivilkęs baltus marškinėlius, ir papurškė jai ir dar keliems protestuotojams į akis ašarinių dujų.

VIDEO: NYPD Police Pepper Spray Occupy Wall Street Protesters (Anthony Balogna)

„Be galo skaudėjo, – išgyvenimais dalijosi C.Elliot. – Medikai ant mūsų pylė pieną ir obuolių sidro actą, tačiau taip stipriai skaudėjo valandą.“

Savo ruožtu 30-metis Kelly Heresy Metro.us pasakojo, kad ašarinėmis dujomis apipurkštas buvo po to, kai nufotografavo policijos pareigūną, suimantį žmogų.

„Aš negrasinau ir nedariau nieko, išskyrus tai, kad padariau nuotrauką“, – kalbėjo vyras.

Pareigūnas, kaip manoma apipurškęs C.Elliot ašarinėmis dujomis, kai kuriuose tinklalapiuose, tarp jų ir OccupyWallSt.org, buvo identifikuotas kaip Anthony Bologna. Tačiau Niujorko miesto policijos departamentas pareigūno tapatybės nepatvirtino.

Internete buvo nutekinta asmeninė, kaip manoma, A.Bolognos informacija. Tarp jos – mobilusis telefono numeris, namų adresas ir šeimos narių vardai. Protestuotojai pareiškė norį, kad A.Bolognai būtų pateikti kaltinimai ir pažėrė kaltinimus policijos viršininkui Ray Kelly už tai, kad jis dangsto savo pareigūnus.

20 metų NMPD dirbęs pareigūnas Mike'as Codella pasakojo, kad pareigūnai yra apmokomi naudoti ašarines dujas situacijose, kai jaučia, kad jų saugumui kilo pavojus.

Policijos tvirtinimu, praėjusį sekmadienį ašarinės dujos buvo panaudotos tik kartą, tačiau keletas protestuotojų tikino, kad jos buvo panaudotos keletą sykių.

M.Codella taip pat pažymėjo, kad protestai eikvoja miesto pinigus ir kad dėl jų policininkai priversti atsitraukti nuo kitų savo darbų ir patruliuoti Zuccotti parke ir aplinkinėse teritorijose.

Sužavėjo „Arabų pavasaris“

VIDEO: Occupy Wall Street VIOLENCE... Are We Free?
Volstrito „okupacija“ pradėta organizuoti prieš porą mėnesių, viename Amerikos žurnale išspausdinus raginimą rugsėjo 17 d. visus susirinkti JAV finansų centre ir čia pradėti „pasaulinę revoliuciją“. Šios idėjos autorius įkvėpė Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje praūžusios revoliucijos, prasidėjusios savo valdžiomis nepatenkintiems piliečiams užėmus valstybines aikštes ir čia pradėjus reikalauti rimtų pokyčių.

„Rugsėjo 17 d. norime pamatyti 20 tūkst. žmonių, plūstančių į žemutinį Manhataną, statančių čia savo lovas, įsirengiančių virtuves ir taikias barikadas bei keliems mėnesiams okupuojančių Volstritą“, – rašoma viename pareiškime.

„Kaip mūsų broliai ir seserys Egipte, Graikijoje, Ispanijoje ir Islandijoje, planuojame pasinaudoti revoliucine „Arabų pavasario“ masinės okupacijos taktika ir taip atkurti demokratiją Amerikoje. Taip pat raginame nenaudoti smurto, tam, kad pasiektume savo tikslus ir maksimaliai užtikrintume visų dalyvių saugumą.“

Protestais siekiama kovoti prieš „grobuoniškas“ korporacijas ir bankus, anot protestuotojų „valdančius JAV ir kitas valstybes“. Taip pat norima patikrinti, ar JAV laikomasi šalies konstitucijoje įtvirtintos žodžio laisvės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius