-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

ZRP lyderis Valdis Zatleras net per du kartus neišrinktas Latvijos Seimo pirmininku

ZRP lyderis Valdis Zatleras per du mėginimus neišrinktas Latvijos Seimo pirmininku, tad dabar, per kitą balsavimą, bus siūlomos naujos kandidatūros
Valdis Zatleras
Valdis Zatleras / „Scanpix“ nuotr.

Už V.Zatlero kandidatūrą per pirmąjį balsavimą savo balsus atidavė 46 parlamentarai, o 49 balsavo prieš. Per antrąjį balsavimą už V.Zatlerą balsavo 45, prieš – 51 naujojo Seimo deputatas, likusieji 4 biuleteniai pripažinti negaliojančiais. Balsavimas buvo slaptas.

Prieš balsavimą premjeras Valdis Dombrovskis žurnalistams sakė, kad pirmadienį „Vienybė“, Nacionalinis susivienijimas „Viską Latvijai! / Tėvynei ir laisvei / Latvijos nacionalinės nepriklausomybės sąjūdis“ ir ZRP bei šeši jos gretas palikę deputatai sutarė į Seimo pirmininko postą kelti ZRP lyderio V.Zatlero kandidatūrą.

Dabar į šį postą reikės iškelti naujas kandidatūras, taip pat galima siūlyti ir tą kandidatą, kuris nebuvo išrinktas per pirmus rinkimus, tačiau V.Zatleras daugiau balotiruotis neketina.

Apgailėtina Seimo darbo pradžia

Seimo pirmininko rinkimai, per kuriuos buvęs prezidentas V.Zatleras nebuvo išrinktas Seimo pirmininku, yra apgailėtina 11-ojo šaukimo Seimo darbo pradžia, pareiškė vienas centro dešiniosios partijos „Vienybė“ lyderių Valdis Dombrovskis.

„Tai apgailėtina 11-ojo Seimo darbo pradžia, nes kartojamos blogiausios 9-ojo ir 10-ojo Seimo tradicijos, tačiau dabar netgi nėra oligarchų, kuriuos būtų galima kaltinti, nes tai mūsų koalicija ir įgaliojimai“, – sakė jis.

Šis balsavimas įrodė, kad koalicijos formavimas bus sunkesnis, nei anksčiau, pridūrė V.Dombrovskis. Jei V.Zatleras gavo tik 45 iš 56 pažadėtų koalicijos balsų, tai toks „rezultatas yra iškalbingas pats savaime“, nurodė jis ir pažymėjo, kad nėra tikras net dėl „Vienybės“ narių balsavimo.

Tai apgailėtina 11-ojo Seimo darbo pradžia, nes kartojamos blogiausios 9-ojo ir 10-ojo Seimo tradicijos, tačiau dabar netgi nėra oligarchų, kuriuos būtų galima kaltinti, nes tai mūsų koalicija ir įgaliojimai“, – sakė Valdis Dombrovskis.

Anksčiau V.Dombrovskis šį balsavimą vadino patikrinimu formuojamai vyriausybei.

Latvijos politinė kultūra nepasikeitė

Latvijos politinė kultūra nepasikeitė. Tokią nuomonę Latvijos televizijai išsakė pats nesėkmingai dėl antro posto valstybėje varžęsis V.Zatleras. Pasak jo, balsavimas taip pat parodė, kad koalicija, dėl kurios praėjusią savaitę sutarė „Vienybė“, Nacionalinis susivienijimas „Viskas Latvijai! / Tėvynei ir laisvei / Latvijos nacionalinės nepriklausomybės sąjūdis“ ir ZRP, susiduria su problemomis.

„Balsuota taip, kaip balsuota. Demokratiškai. Žinoma, tai nėra geras ženklas teisiškai reformų koalicijai. Daugiau negalima kaltinti oligarchų arba interesų grupių – tai įvyko valdančioje koalicijoje. Tai blogas signalas, kad mūsų politinė kultūra nepasikeitė“, – sakė jis.

V.Zatleras mano, kad tas balsavimas tapo išbandymu naujos koalicijos stabilumui. „Aš norėjau patikrinti – kiek ši koalicija stabili, ir kiek realus šios koalicijos palaikymas.“

Eksprezidentas pareiškė žurnalistams, kad už jį nebalsavo partneriai iš „Vienybės“. „Kur ieškoti tų balsų „prieš“ – juk ne „Santarvės centre“ ar pas „žaliuosius valstiečius“ – jų reikia ieškoti čia pat, „Vienybėje“. Tai partnerių pasitikėjimo patikrinimas“, – aiškino V.Zatleras.

„Mes norime naujų permainų, norime, kad jos vyktų greičiau, tačiau, kaip matome, jos neįvyko – slaptų balsavimų rezultatai, kaip ir anksčiau, neprognozuojami. Daugiau negalima kaltinti nė vieno oligarcho – tai teisinės koalicijos balsavimas“, – sakė V.Zatleras.

V.Zatleras teigė esąs tikras dėl 16 ZRP deputatų balsavimo. O dėl šešių ZRP palikusių deputatų, tai, pasak jo, nėra labai sunku sugadinti biuletenį padėjus du kryželius.

„Nereikia pigiais triukais apgaudinėti savęs ir visuomenės. Telefonais pasitikėjimo nepavyks padauginti – tai galima pasiekti tik konkrečiais rezultatais, kurie parodytų, kad partneriai vyriausybėje remia vienas kitą“, – sakė V.Zatleras, komentuodamas ZRP palikusio deputato Klavo Olšteino veiksmus, kuris mobiliu telefonu nufotografavo savo rinkimų biuletenį, įrodantį, kad jis balsavo už V.Zatlerį.

Nereikia pigiais triukais apgaudinėti savęs ir visuomenės, – tvirtina Valdis Zatleras

V.Zatleras pasakojo, kad sekmadienį svarstė galimybę nesibalotiruoti Seimo pirmininko rinkimuose, nes buvo pasirengęs tam, kad jo neišrinks „oligarchų ir išdavikų balsais“, tačiau savo asmeninių interesų neiškėlė aukščiau valstybės interesų.

„Manau, kad ZRP rinkėjai dabar labai nusivylę, ir vakar netikėtai ZRP palikusiais šešiais deputatais, ir šiandieniniu balsavimu“, – sakė jis.

V.Zatleras nurodė, kad jo partija nebekels kandidatų į Seimo pirmininko postą, tačiau kol kas nežino, ar palaikys kitos partijos kandidatą. „Tai priklausys nuo to, kokia tai bus kandidatūra“, – sakė buvęs šalies vadovas.

Prorusiškas „Santarvės centras“ siūlo A.Klementjevą

Latvijos prorusiškas „Santarvės centras“ (SC) pasiūlė į šalies Seimo pirmininko postą Andrejų Klementjevą.

Tai, kad Seimo posėdyje oficialiai iškelta A.Klementjevo kandidatūra, po pertraukos pranešė 10-ojo šaukimo Seimo pirmininkė Solvita Abuoltinia.

A.Klementjevas BNS sakė, kad SC nėra susitaręs dėl paramos jo kandidatūrai nei su Žaliųjų ir valstiečių sąjunga, nei su kitomis partijomis.

Jo iškėlimas – tai SC parlamentinės frakcijos sprendimas, atsižvelgus jo darbo patirtį Seimo prezidiume.

Praėjusio šaukimo Seime A.Klementjevas buvo Seimo pirmininko pavaduotojas, o 9-ojo šaukimo Seime – sekretoriaus pavaduotojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius