Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žudomos Irako religinės mažumos

Jazidams – kurdų kalba šnekančiai religinei bendruomenei, gyvenančiai Šiaurės Vakarų Irake, gresia genocidas Islamo valstybei užėmus pagrindinį jazidų miestą Sindžarą ir jo apylinkes bei artinantis Sirijos sienos link.
Irakas
Irakas / Reuters/Scanpix nuotr.

Visi šie žmonės garbina velnią, sako Islamo valstybės kovotojai. Iš tiesų tai zoroastrizmo atmaina tikintys kurdai. Savo gimtinėje Sindžare jau laidojami gyvi bei masiškai žudomi jazidai dabar slepiasi Sindžarą supančiuose kalnuose.

Daugiau nei 150 tūkst. tarp pilietinio karo plėšomos Sirijos ir islamo fundamentalistų pusiau kontroliuojamo Irako įkalintų žmonių dabar visiškai priklausomi nuo humanitarinės pagalbos, kuri jiems naktimis mėtoma didžiųjų Vakarų valstybių bei kaimyninio Irako Kurdistano humanitarinių skrydžių.

Mano keturmetis sūnus, mums einant per kalnus, mirė nuo bado ir troškulio. Negalėjau padaryti nieko kito kaip tik palikti jį ten, kalnuose, – pasakoja išgyvenusi jazidė.

Pasiekti žeme šiuos žmones būtų įmanoma tik atsikovojus kelis šimtus kilometrų fundamentalistų kontroliuojamos teritorijos, o ši tik didėja, tad koks nors lūžis galimas tik dabar, kai JAV pagaliau nusprendė pradėti oro antskrydžius Islamo valstybės pajėgoms bombarduoti. Tačiau, net reikalams krypstant į Bagdado valdžios pusę, sunaikinti islamistų galią užtruks kelis mėnesius.

Tad šiuo metu jazidai desperatiškai bando ištrūkti iš savo kalėjimo ant Sindžaro kalno. „Mano keturmetis sūnus, mums einant per kalnus, mirė nuo bado ir troškulio. Negalėjau padaryti nieko kito kaip tik palikti jį ten, kalnuose“, – pasakoja išgyvenusi jazidė.

Jazidai, kaip ir Irako krikščionys, Islamo valstybei vis labiau užvaldant šalį, tegali atsiversti į Islamą arba mirti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius