-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žudynes JAV bazėje surengusio psichiatro tikrinimas kol kas nerodo sąsajų su teroristų grupuotėmis

Kai kurie žmonės, pažinoję Nidalą Maliką Hasaną, kuris Fort Hudo armijos bazėje Teksase ketvirtadienį nušovė 13 ir sužeidė dar 29 žmones, sako matę aiškių ženklų, kad šis jaunas armijos psichiatras nebuvo tinkamas darbui armijoje.
Majoras Nidalis Malikas Hasanas prieš egzekuciją ramiai bendravo parduotuvėje.
Majoras Nidalis Malikas Hasanas prieš egzekuciją ramiai bendravo parduotuvėje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pažįstami sako, kad girdėjo iš jo sprogdintojų mirtininkų pateisinimą, komentarus apie musulmonų persekiojimą armijoje, nerišlių pokalbių su vietos mečetės vadovu, tačiau N.M.Hasano kompiuterį tiriantys specialistai jokių šio psichiatro ryšių su teroristų grupuotėmis kol kas neranda.

Atvykęs dirbti į Fort Hudą N.M.Hasanas nelabai žinojo, ką sakyti kitiems kariams musulmonams apie kariavimą Irake ir Afganistane, ir sukėlė nerimą musulmonų bendruomenės lyderiui, į kurį kreipėsi patarimo.

„Pasakiau jam: “Kažkas su tavimi negerai„. Man nesusidarė įspūdis, kad jis kalba apie save, bet kažkas atrodė ne taip“, – šeštadienį AP sakė Osmanas Danquahas, kuris padėjo įsteigti Didžiojo Kilino islamo bendruomenę.

O.Danquahas pamanė, kad N.M.Hasano vadai žinojo apie jo abejones, kurios daugiau kaip metus buvo žinomos ir jo mokslo draugams, vadovybei pranešusiems apie N.M.Hasano „antiamerikietišką propagandą“. Pranešama, jog nenorėdami sulaukti kaltinimų studentų musulmonų diskriminacija, pareigūnai taip ir nepateikė oficialaus rašytinio skundo.
Armijos tyrėjai šeštadienį vakare ir toliau laikė N.M.Hasaną vieninteliu įtariamuoju, bet nesakė, kokie kaltinimai jam bus pateikti. „Dar nenustatėme motyvo“, – sakė armijos kriminalinių tyrimų atstovas Chrisas Grey.

Tuo tarpu vyriausybės pareigūnas, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės, sakė, jog pradinis N.M.Hasano naudojimosi kompiuteriu patikrinimas neparodė, kad jis būtų susijęs su kokiomis nors teroristų grupuotėmis ar asmenimis, kurie būtų padėję suplanuoti ar įvykdyti ketvirtadienio išpuolį. N.M.Hasano kompiuterio tikriniams dar tęsiasi, tad gali atsirasti naujų įrodymų, pridūrė šaltinis.

N.M.Hasaną, kuris per savo išpuolį buvo sunkiai sužeistas ir kuriam ligoninėje jau atjungtas kvėpavimo aparatas, tikriausiai teis kariškiai, jei tyrėjai nustatys, kad jis veikė vienas.
Tačiau N.M.Hasano šeima vadina jį žmogumi, kuris nesugebėtų įvykdyti tokio išpuolio.
„Savo brolį Nidalą pažinojau kaip taikų, mylintį ir užjaučiantį žmogų, kuris labai domėjosi medicinos sritimi ir padėdavo kitiems. Jis niekada nebuvo griebęsis smurto“, – sakoma įtariamojo brolio Eyado Hasano (Ejado Hasano) pareiškime.

Kiti įtariamąjį apibūdina kaip malonų kaimyną. Fort Hudo armijos medicinos centro aukšto rango pareigūnė Kimberly Kesling sakė, kad N.M.Hasanas buvo tylus vyras, laikėsi griežtos darbo etikos ir puikiai rūpinosi savo pacientais.

Vis dėlto pastarosiomis dienomis iškilo dalykų, kurie rodo, kad jis nepritarė karams Irake ir Afganistane, bandė išsisukti nuo pasiuntimo į Afganistaną lapkričio pabaigoje ir susidūrė su profesiniais savo, kaip armijos psichiatro, sunkumais.

Šią vasarą N.M.Hasanas, kuris gimė palestiniečių šeimoje, emigravusioje iš mažo miestelio netoli Jeruzalės, du kartus klausė O.Danquaho, ką sakyti kariams, kurie nuogąstauja, kad teks kovoti su kitais musulmonais. O.Danquahas, kuris pats yra Persijos įlankos karo veteranas, sakė priminęs N.M.Hasanui, kad tie kariai yra savanoriai ir kad musulmonai vieni su kitais kovoja Afganistane, Pakistane ir palestiniečių teritorijose.

„Neatrodė, kad tai jį būtų nuraminę“, – sakė jis.

Pasak O.Danquaho, jis taip sunerimo dėl N.M.Hasano, kad rekomendavo vietos mečetei atmesti jo prašymą tapti pasaulietišku Fort Hudo musulmonų bendruomenės lyderiu. Tačiau O.Danquahas niekada nematė būtinybės papasakoti apie tuos pokalbius kam nors iš tos didžiulės bazės, įsikūrusios Teksaso valstijos centriniame regione, nes N.M.Hasanas niekada nereiškė pykčio armijos atžvilgiu ir neužsiminė apie jokius ketinimus griebtis smurto.

Tačiau vienas N.M.Hasano studijų draugas Valas Finnellas (Valas Finelas) sakė, jog N.M.Hasanas studijų metais buvo parengęs pranešimą, kuriuo buvo pateisinami sprogdintojų mirtininkų išpuoliai, ir jog jis vykdė „antiamerikietišką propagandą“, nes sakė, kad karas su teroru yra „karas su islamu“.

Šešerius metus prieš tai, kai liepą buvo atsiųstas į Fort Hudą, N.M.Hasanas dirbo Walterio Reedo (Volterio Rido) armijos medicinos centre Vašingtone, kur gydoma daug sunkiai sužeistų karių. Iš pradžių jis buvo studentas medikas, vėliau – rezidentas, o pernai tapo nelaimių ir prevencinės psichiatrijos moksliniu bendradarbiu.

Mediko išsilavinimą jis 2001 metais įgijo kariškių medicinos universitete Betesdoje Merilande.
Tačiau jo darbas nerodė, kad jis yra labai patikimas. Walterio Reedo centre jo darbas buvo prastai įvertintas, sakė vienas pareigūnas, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės.

Būdamas studentas, N.M.Hasanas susidūrė su tam tikrais „sunkumais“, jam reikėjo konsultacijų ir papildomos priežiūros, sakė dr.Thomas Griegeris (Tomas Grigeris), kuris tuo metu buvo parengimo programos direktorius.

Ir kariškių, ir civiliai tyrėjai dar nesikalbėjo su N.M.Hasanu, kuris, kaip pranešama, ketvirtadienį pradėdamas šaudyti užšoko ant stalo ir sušuko „Allahu akbar!“ („Dievas (visų) didesnis!“).
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius