Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Zuikučių“ laukia devalvavimas

Baltarusijoje nebeleidžiama prekiauti valiuta, o darbuotojai gauna atlyginimus... svogūnais.
Baltarusijis rublis
Baltarusijis rublis

Baltarusijos bankas uždraudė pirkti ir parduoti valiutą biržose. Šalyje laukiama antros baltarusiško rublio devalvavimo bangos – kurso kritimo 30 proc. šių metų sausį jau nebepakanka.

Baltarusijos ministrų tarybos sprendimu valstybiniams ir privatiems bankams rekomenduota nepriimti prašymų pirkti užsienio valiutą atsiskaitymams pagal importo sutartis Baltarusijos valiutų fondų biržoje. Pirkdamos valiutą importo atsiskaitymams net privačios struktūros turi suderinti savo paraiškas su vietos valdžia. Pagal specialų nutarimą bankams uždrausta ir parduoti valiutą Baltarusijos valiutų fondo biržoje nuo birželio 1 dienos. Išimtis padaryta tik įmokoms už medicinos preparatus.

Visa tai – dar viena staigmena baltarusių verslininkams. Ne biržos rinkoje valiutų kursai kur kas didesni, nei nustatė šalies bankas. Pavyzdžiui, dolerio kursas 4 proc. viršija oficialųjį.

Valdžia neigia ekonomikos problemas, su kuriomis susiduria Baltarusija. Prezidentas Aleksandras Lukašenka, vasarį sakydamas kalbą parlamente, pabrėžė, jog „Baltarusiją, kitaip nei Rusiją ir Ukrainą, krizė aplenkė". Atseit, Rusijoje pinigai devalvuoti 50 proc., o Baltarusijoje – tik 30 procentų.

Maža to, vicepremjeras Andrejus Kobiakovas pareiškė, jog Baltarusija pasiekė žemiausią ekonomikos augimo sulėtėjimo tašką ir tikisi ekonomikos pagyvėjimo artimiausiais mėnesiais.

Nors tokie yra oficialūs pareiškimai, valdžia taiko valiutos ribojimus nuo pat šių metų pradžios, kai buvo uždrausti avansu mokėti už importuojamą produkciją. Dėl to bankrutavo kelios didelės importuotojų kompanijos.

Ir verslui, ir paprastiems žmonėms Baltarusijoje darosi vis sunkiau išgyventi, nors... svogūnų nėra kur dėti. Pastaruoju metu apskritai visos neparduotos produkcijos atsargų padaugėjo iki 90 proc. mėnesio gamybos apimties.

Ekonomistai mano, kad Minskas vel rengiasi devalvuoti baltarusišką rublį. Iš dalies tai patvirtina vykstančios derybos su Tarptautiniu valiutos fondu dėl stabilizavimo kredito. Viena iš sąlygų kaip tik ir yra nacionalinių pinigų devalvavimas.

Dėl to, kad ant 1992 metų pavyzdžio vieno rublio banknoto buvo pavaizduotas zuikis, baltarusiai dažnai vadina savo vis labiau nuvertėjančius pinigus „zuikučiais".

Ir verslui, ir paprastiems žmonėms Baltarusijoje darosi vis sunkiau išgyventi, nors... svogūnų nėra kur dėti. Pastaruoju metu apskritai visos neparduotos produkcijos atsargų padaugėjo iki 90 proc. mėnesio gamybos apimties. Jau nuo kovo mėnesio Baltarusijos valdžia verčia komercines organizacijas pirkti iš žemės ūkio įmonių svogūnus ir jais mokėti darbuotojams algas. Gomelio srities vykdomoji valdžia įpareigojo 52 įmones nupirkti iš žemės ūkio organizacijos „Braginka" svogūnų ir juos išdalyti savo darbuotojams po 10 kilogramų. Valdžios nurodyme sakoma, jog tokia priemonė būtina, nes nėra svogūnų realizavimo rinkos. be to, tai puikus gyventojų aprūpinimo pigiomis daržovėmis metodas. Mat Minske arba Gomelyje svogūnų kilogramas kainuoja pusantro tūkstančio rublių, o čia siūloma po 400 rublių už kilogramą. Paskui srities valdžia vis dėlto teisinosi, jog tai tik rekomendacija.

Tokių apraiškų apstu visame „Lukašenkos rojuje". Pavyzdžiui, Oršoje mėsos kombinato darbuotojai prieš kelis mėnesius gavo algas konservais – kiekvienas darbininkas po 3 dėžutes. O tiems, kurie pareiškė nepasitenkinimą, pagrasinta atleidimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius