Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žurnalistai nustatė, kaip Viktoras Janukovyčius pabėgo iš Ukrainos į Rusiją

Ukrainos žurnalistai išsiaiškino, kaip Viktoras Janukovyčius pabėgo iš savo šalies į Rusiją. Tsn.ua teigimu, trijų automobilių kortežą, važiuojantį iš Jaltos į Sevastopolį, galima buvo sulaikyti, tačiau to neišdrįso padaryti nė vienas milicijos patrulis. Ukrainos naujienų portalo žurnalistai pateikia trijų paskutinių dienų chronologiją, kaip V.Janukovyčius spruko iš savo šalies.
Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius
Buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

V.Janukovyčiaus orlaiviai, kuriais jis spruko iš Kijevo, atskrido į Maskvą. Tai TSN žurnalistams patvirtino Vnukovo oro uoste, kur šiuo metu ir stovi du sraigtasparniai ir lėktuvas, priklausantys buvusiam Ukrainos prezidentui. Be to, šioms transporto priemonėms Ukrainos valdininkai leido išskristi iš Donecko oro uosto dar kovo viduryje. Tikėtina, kad niekas nesivaikė ir paties bėgančio buvusio prezidento.

Vasario pabaigoje, kai Kijeve dešimtimis skaičiuoti žuvę protestuotojai, V.Janukovyčius su 21 apsaugininku dviem sraigtasparniais išskrido į Charkovą, neva į Regionų partijos suvažiavimą. Charkovo oro uostą jis pasiekė vasario 22-osios naktį ir nuvažiavo į prezidento rezidenciją – slaptą objektą, esantį miško parke. Aptarnaujantis personalas apie svarbųjį svečią sužinojo likus dviem valandoms iki jo atvykimo, darbuotojams liepta palikti vilą.

Vasario pabaigoje, kai Kijeve dešimtimis skaičiuoti žuvę protestuotojai, V.Janukovyčius su 21 apsaugininku dviem sraigtasparniais išskrido į Charkovą, neva į Regionų partijos suvažiavimą.

Ten V.Janukovyčius pernakvojo ir popiet kortežas pajudėjo į oro uostą. Jau po valandos (vasario 22 dieną, 16 val.) buvęs prezidentas su apsauga nusileido Donecke. Kelionės tikslas – pasiekti reaktyvinį lėktuvą „Falkon“ ir pabėgti į Maskvą.

Tačiau nutiko nenumatytas dalykas – lėktuvui neleista kilti dėl netvarkingų dokumentų. V.Janukovyčiaus vis tiek niekas nesulaikė. Liudininkų teigimu, išsigandęs nušalintasis prezidentas sulaukė automobilio ir išlėkė pasislėpti pas Rinatą Achmetovą. Kitą dieną iš Donecko verslininko rezidencijos V.Janukovyčius spruko Mariupolio keliu.

Tai mįslingiausia jo kelionės dalis, nes galutinis tikslas buvo plynas laukas. Liudininkai pasakoja, kad ten pat suvažiavo dešimtys brangių automobilių, atskrido du iki šiol neatpažinti sraigtasparniai. Kalbama, kad V.Janukovyčius ir du jo sūnus apie dviem valandoms buvo kažkur išskridę ir grįžo. Esą būtent tada ir priimtas sprendimas sprukti į Rusiją per Krymą. V.Janukovyčius atsisveikino su vyresniuoju sūnumi Aleksandru, kuris išvyko į Luganską. Vietiniai tvirtina, kad jis ten tebėra iki šiol.

Jaunesnysis V.Janukovyčiaus sūnus kartu su tėvu išvyko į Jaltą. Tolesniu kelionės maršrutu rūpinosi apsaugos vadovas, kuris derino veiksmus su Rusija. Vienas iš buvusių Ukrainos nacionalinio saugumo karininkų tvirtina, kad V.Janukovyčiui leista palikti Ukrainą, nes galbūt „tiesiog nežinota, ką su juo daryti... Skambėjo kalbos apie 2,5 mlrd. sumą, tik nežinia, kokių pinigų“.

Sraigtasparniai ir lėktuvas, kuriais V.Janukovyčius bandė palikti Ukrainą, irgi dingo. Aiškėja, kad kovo 12-19 dienomis V.Janukovyčiaus oro transportas be jokių trukdžių paliko Donecką ir išskrido į Europą.

Vasario 23-ąją Jaltoje V.Janukovyčiaus apsauginiai rašo pareiškimus išeiti iš darbo Ukrainos saugumo tarnyboje. 15 iš jų liko su buvusiu prezidentu. Tos pačios dienos vakarą naujoji Ukrainos valdžia paskelbia V.Janukovyčiaus paieškas.

Tuo metu nušalintasis prezidentas jau buvo pakeliui iš Jaltos į Rusiją. Kortežą iš trijų automobilių buvo galima sulaikyti kelyje į Sevastopolį, tačiau milicijos pareigūnai tvirtina neturėję įsakymo sustabdyti tuo metu dar pareigas ėjusio prezidento. Prieš vidurnaktį V.Janukovyčius Juodosios jūros laivyno kateriu buvo nuplukdytas į Novorosijską.

Pastebima, kad sraigtasparniai ir lėktuvas, kuriais V.Janukovyčius bandė palikti Ukrainą, irgi dingo. Aiškėja, kad kovo 12-19 dienomis V.Janukovyčiaus oro transportas be jokių trukdžių paliko Donecką ir išskrido į Europą – lėktuvas į Prancūziją, sraigtasparniai nusileido Moldovoje ir Rumunijoje, o vėliau pasiekė Šveicariją.

Kovo pabaigoje visi šie orlaiviai atskrido į Maskvą, į brangiausią Rusijoje privataus oro transporto aikštelę „Vnukovo 3“. 

Kaip teigia Tsn.ua, iki šiol nėra atsakymo į klausimą, kodėl dešimtis milijonų dolerių kainuojantis ir V.Janukovyčiaus pabėgimą liudijantis oro transportas buvo paprasčiausiai išleistas iš Ukrainos. Kaip jau yra skelbta, V.Janukovyčiaus šeima iki šiol Ukrainoje užsiima įvairia veikla, kaip įtariama, pinigų plovimu ir separatistų finansavimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius