-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bankai bando užkariauti nekilnojamojo turto rinką

Lietuvoje bankai jau dabar siūlo pirkti butus ir namus palankesnėmis sąlygomis nei daugelis nekilnojamojo turto (NT) bendrovių.
Daugiabučiai
Daugiabučiai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip rašo dienraščio „Vilniaus diena“ žurnalistas Šarūnas Černiauskas, sostinės Perkūnkiemio kvartale „DnB Nord būstas“ siūlo net kelias dešimtis smarkiai atpigintų butų. Dviejų kambarių butą Perkūnkiemyje iš banko bendrovės galima įsigyti už 176 tūkst. litų (apie 3400 litų už kvadratinį metrą). Perkant tame pačiame komplekse esančius butus, kuriuos pardavinėja „Statybų vystymo grupė“ ir „Ober-Haus“, už kvadratinį metrą tektų sumokėti bent 3650 litų. Bendrovės „Veikmė“ skelbimuose kvadratinis metras kainuoja apie 4 tūkst. litų, o „Ober-Haus“ skelbimuose kvadratinio metro kaina sukasi apie 5 tūkst. litų.

„DnB Nord būstas“ savo interneto puslapyje taip pat siūlo pirkti namus už dešimtimis procentų sumažintą kainą. Pavyzdžiui, Pavilnio slėnio komplekse 150 kv.m namas, anskčiau kainavęs 707 tūkst. litų, dabar parduodamas už 566 tūkst. litų. Be to, bankas siūlo išskirtines kreditavimo sąlygas.

Pardavinės vasarą

Kaip rašo dienraštis, kol kas bankai nesigiria planais permesti į rinką už skolas iš gyventojų ir įmonių perimamą NT, tačiau atrodo, kad pirmoji tokio turto banga bus paruošta vasarą. Dienraščio žurnalistui, paskambinusiam į „Swedbank“ ir prisistačiusiam interesantu, banko darbuotojas teigė, esą jau po dviejų trijų mėnesių bankas pradės aktyviai prekiauti gyvenamosiomis patalpomis. Pasak jo, tai būtų galima daryti ir dabar, tačiau butus ir namus perimti už skolas kiek sunkiau nei komercines patalpas. Tuo tarpu SEB, regis, neketina greitai pardavinėti perimamo turto.

„Jie išvalys rinką“

UAB „Faulana“ generalinis direktorius Marius Rainys teigė, kad bankai greičiausiai NT pardavinės finansuodami, kad iš rinkos išstumtų konkurentus. „Jeigu jie dar įžūliau elgsis ir Vyriausybė nieko nedarys, jie išvalys rinką ir paruoš ją ateiti užsienio kapitalui. O jis paskui diktuos sąlygas, supirks geriausius objektus, šlamštą išparduos ir taps vos ne monopolininku“, – teigia M.Rainys. Jo teigimu, jeigu bankai aktyviai dalyvaus NT rinkoje maždaug metus, neatsilaikys nė viena NT bendrovė.

Tuo tarpu Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas Robertas Dargis teigia, kad skandinaviški bankai elgsis taip, kaip lieps jų pagrindiniai bankai, o lietuviški turbūt neabejotinai pardavinės perimamą NT, tačiau jie šio turto daug neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius