Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdžia finansuos 15 proc. būsto atnaujinimo išlaidų, nutarė Seimas

Vyriausybė finansuos ne 50 proc., o tik 15 proc. būstų atnaujinimo vertės, o gyventojams bus teikiamos ilgalaikės lengvatinės paskolos už 3 proc. fiksuotas metų palūkanas.
Šiuo metu Klaipėdoje atnaujinta keturiolika daugiabučių, dar keli milijoniniai projektai įgyvendinami.
Šiuo metu Klaipėdoje atnaujinta keturiolika daugiabučių, dar keli milijoniniai projektai įgyvendinami. / 15min.lt/Egidijaus Jankausko nuotr.
Temos: 2 Renovacija Seimas

Seimas penktadienį "palaidojo" iki šiol galiojusią daugiabučių renovavimo tvarką ir patvirtino naują. Už Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti bei daugiabučiams namams modernizuoti įstatymo pataisas balsavo 70 Seimo nariai, prieš - 4, o susilaikė 33 parlamentarai.
Tikimasi, jog daugiabučių namų energetiniam efektyvumui didinti skirtos lėšos, įskaitant bankų finansavimą bei privačias lėšas, sieks iki 3 mlrd. litų.

Konservatorius Kazimieras Uoka galiojančią tvarką vadino korupcine ir tvirtino, kad iki šiol reali valstybės parama būstus atnaujinantiems žmonėms yra apie 17 proc.

Premjeras Andrius Kubilius aiškino, kad būstus renovuojant pagal senąją tvarką, gyventojai paskolas gaudavo su komercinėmis palūkanomis, o dabar gaus su lengvatinėmis.

Seimas neparėmė liberalsąjūdiečio Petro Auštrevičiaus siūlymo į modernizavimo programą įtraukti ne tik daugiabučius, bet individualius namus.

Aplinkos komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas informavo, kad Vyriausybė iki spalio mėnesio turėtų parengti tvarką, kaip į būsto modernizavimo procesą būtų įtraukimai individualūs namai.
"Tvarkietis" Andrius Mazuronis piktinosi, kad pataisomis norima gyventojus priversti atnaujinti būstus.

Socialdemokratas Edvardas Žakaris prognozavo, kad pagal naują tvarką namus ryšis atnaujinti mažai gyventojų: "Socialiai remtini žmonės bus paversti bankų įkaitais. O jeigu jų socialinės sąlygos po keik laiko pasikeis, jis neteks valstybės rėmimo ir prieš savo valią bus priversti mokėti bankams".

Algirdas Sysas neatmetė galimybės, kad nebegalintys išsimokėti paskolų žmonės privalės pardavinėti savo butus.

Konservatorius Edmundas Pupinis aiškino, kad naujoji tvarka leis žmonėms daug sutaupyti: "Arba renovuojam daugiabučius, arba toliau mokam "Gazpromui" už pro langus išleistą šilumą". Jis prognozavo, kad investicijos atsipirks per ketverius metus.

Vyriausybė anksčiau tikėjosi, kad šiemet bus pradėti renovuoti 500 daugiabučių, kitąmet - 1000. Tačiau realiai šie planai vargu ar bus įgyvendinti.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius