Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eligijus Masiulis: šilumos reformos tikslas – realia konkurencija pagrįsta šilumos kaina gyventojams

Liberalų sąjūdžio frakcija pirmadienį Seime įregistravo naujai parengtą Šilumos ūkio įstatymo pataisų ir papildymo projektą. Juo numatyta esminė šilumos ūkio pertvarka Lietuvoje, kuri tiesiogiai nukreipta į šiame sektoriuje įsigalėjusių monopolijų naikinimą.
Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Mūsų tikslas – nukirpti šilumos monopolio grandinę. Matyt, šiam darbui vien aštrių žirklių, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos kratų šilumininkų būstinėse ar Energetikos ministerijos kalbų nepakanka. Šiandien jau turime ant stalo konkrečias gyventojams naudingas įstatymo pataisas – reformą pirmiausia kviesime palaikyti koalicijos partnerius, o kartu ir visą Seimą“, – surengtoje spaudos konferencijoje teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos narys, Liberalų sąjūdžio partijos pirmininkas Eligijus Masiulis.

Seimo nario pranešime spaudai teigiama, kad Šilumos ūkio įstatymo pataisos numato, kad šilumos perdavimo veikla, skirtingai nei yra dabar, privalo būti atskirta nuo šilumos gamybos ir tiekimo. Šie reikalavimai būtų taikomi toms šilumos įmonėms, kurios tiekia šilumą ne mažiau kaip 50 tūkstančių vartotojų.

Įstatymu atrišamos rankos šilumos vartotojams – jie galės rinktis, iš ko labiausiai apsimoka pirkti šilumą ar karštą vandenį. Pagal projektą šilumą bus galima įsigyti iš trijų šaltinių – tiesiogiai iš ją gaminančios katilinės, vamzdynus valdančio šilumos perdavėjo arba šilumos tiekėjo. Įstatymas visiškai keičia šilumos tiekėjo sąvoką. Tai – šilumos punktų valdytojas: daugiabučių namų savininkų bendrija ar pastatą administruojanti įmonė.

„Ryškiausias šilumos kainų mažinimo potencialas, be abejo, didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Gyventojai galėtų sutaupyti pirkdami šilumą tiesiogiai iš savo rajone arčiau namų esančio gamintojo, tokiu atveju jie už šilumos perdavimą mokėtų atskirai. Naudą vartotojai pajustų ir tuo atveju, jei šilumos perdavimo vamzdynas iki jų namų yra kokybiškas“, – teigė spaudos konferencijoje dalyvavęs Liberalų sąjūdžio partijos pirmininko pavaduotojas Arūnas Štaras.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Petro Auštrevičiaus teigimu, dabartinis Šilumos ūkio įstatymas neužtikrina konkurencijos šilumos sektoriuje, todėl naujoje jo redakcijoje papildomai numatytas konkurenciją ribojančių nuostatų panaikinimas iš savivaldybių specialiųjų šilumos ūkio planų.

„Dėl galimai dirbtinai sukurtų papildomų apribojimų ir reikalavimų Vilniuje šilumos negali tiekti nepriklausomi gamintojai – tokie kaip, pavyzdžiui, akcinė bendrovė „Grigiškės“. Suprantame, kad mūsų pasiūlymai greičiausiai sulauks didžiulės priešiškos reakcijos iš kai kurių šilumos tiekimo organizacijų, kitų „susirūpinusių“ įstaigų. Tai tik įrodo permainų būtinumą“, – sakė P. Auštrevičius.

Jo teigimu, ne vien Vilniuje, bet ir Kaune, Klaipėdoje ar Panevėžyje konkurenciją galėtų stiprinti ir kainas vartotojams mažinti į rinką įsiliejančios naujos kogeneracinės elektrinės.

Šiandien visoje Lietuvoje veikia tik 20 nepriklausomų šilumos gamintojų. Šis skaičius, priėmus siūlomas įstatymo pataisas, galėtų išaugti kelis kartus. Liberalų sąjūdžio frakcija tikisi, kad naujai įregistruotas įstatymo projektas bus pradėtas svarstyti Seime jau artimiausiu metu – dar šį birželį. Priimtos įstatymo pataisos įsigaliotų nuo 2013 m. gegužės 1 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius