Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gelbėtojai šeštadienį Rusnėje kontroliuoja situaciją, bet nakties laukia su nerimu (nuotraukos)

Darbus potvynio zonoje koordinuojančio Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovas su 15min.lt skaitytojais dalijasi karščiausiais šios dienos įspūdžiais.
Situacija potvynio zonoje ties Rusnės sala šeštadienio popietę
Situacija potvynio zonoje ties Rusnės sala šeštadienio popietę / PAGD nuotr.

Kaip šeštadienio pavakarę naujienų portalui 15min.lt sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovas Rimantas Ramanauskas, padėtis Rusnėje kontroliuojama, tačiau nerimą kelia iš Vakarų pučiantis ir vakarop dar stiprėjantis vėjas. Tokia jo kryptis itin nepalanki, nes vanduo genamas ne iš Nemuno Kuršių marių link, bet atvirkščiai.

Gelbėtojai akylai stebi situaciją ir stengiasi užtikrinti būtiną gyventojų susisiekimą su Rusne, taip pat rūpinamasi šią salą saugančių pylimų tvirtumu.

„Naujausios nuotraukos darytos apie 13-14 val. Kelyje Šilutė-Rusnė prie tilto stovėjo labai daug automobilių – žmonės atvažiuoja paturistauti, pažiūrėti potvynio. Dauguma gerai pasiruošę – su guminiais batais. Bet policija draudė važiuoti ant tilto automobiliams, kad jie netrukdytų dirbti specialiosioms pajėgoms, jei kiltų pavojus ir tektų greitajai pagalbai, kariškiams ar ugniagesiams skubėti į potvynio zoną. Žodžiu, žmonės vaikšto pėsti. Labai daug žmonių. Mums teko per jį labai iš lėto važiuoti, nes žmonių – vos ne kaip ant Palangos tilto!“ – pastebėjimais dalijosi R.Ramanauskas.

Stebi daugelį faktorių

PAGD atstovas minėjo, kad vandens lygis šeštadienį per visą dieną praktiškai nepasikeitė.Labai stiprus priešinis Vakarų vėjas, matyt, šiek tiek prilaiko vandens ištekėjimą iš Atmatos upės į Kuršių marias.

„Labai stiprus priešinis Vakarų vėjas, matyt, šiek tiek prilaiko vandens ištekėjimą iš Atmatos upės į Kuršių marias. Beje, šiandien atliekant žvalgybą pastebėta, kad farvateris pragraužtas ir ledai lyg ir juda Klaipėdos jūrų uosto link, kas yra labai palanku, bet tas priešinis vėjas turi turbūt didžiausią įtaką. Dar svarbu paminėti, kad ledų sangrūdos pradėjo judėti nuo Smalininkų, ten jos atpalaidavo nemažą kiekį vandens. Ir tas vanduo po truputį pasiekia Atmatos upės žiotis“, – pasakojo R.Ramanauskas.

Dar viena reikšminga aplinkybė: Kauno hidroelektrinė šiek tiek padidino vandens nuleidimo debitą, maždaug apie 30 proc.

„Bet tas vanduo pasieks pamarį ne iš karto, galbūt vėliau vakare. Labai daug faktorių lemia jo pratekėjimą“, – sakė 15min.lt pašnekovas.

PAGD atstovas apibendrino: „Žodžiu, situacija stabili, bet šiek tiek nerimo kelia tas vėjas, kuris gali dar šiek tiek sustiprėti į vakarą. Tačiau manoma, kad padėtis neturėtų stipriai blogėti.“

Jei autobusas nebevažiuos – plauks valtys

R.Ramanauskas pasakojo, kad žmones per apsemtą kelio atkarpą į Rusnę perveža specialusis paaukštintas autobusas. Jis gali įveikti 1,2 metro gylį. Šeštadienį šis rodiklis apsemtame kelyje buvo 1,1 metro. Tačiau padėtį šiek tiek komplikavo bangavimas.

„Yra paruošta keletas valčių, kad jeigu tas autobusas nustotų kursuoti, mes galėtume perkelti žmones. Aišku, ta valtis nebūtų kursuojanti kas 5 minutes, bet pasistengtume užtikrinti galimybę žmonėms persikelti,“ – kalbėjo PAGD atstovas R.Ramanauskas.

15min.lt šeštadienį jau pasakojo, kad kai kurios užduotys šioje sudėtingoje potvynio zonoje šeštadienį atliekamos pasitelkus amfibiją.

PAGD nuotr./Situacija potvynio zonoje ties Rusnės sala aeatadienio popietę
PAGD nuotr./Penktadienio vakarą gelbėtojai, kariškiai  ir vietos talkininkai stiprino Rusnę saugančius pylimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius