-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno rajone Neryje susidariusios ledų sangrūdos nebus sprogdinamos

Ieškoma kitų būdų, kaip išjudinti upėje ties Kauno rajonu susidariusias sangrūdas, kad vanduo lengviau pratekėtų.
Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) specialistai apžvelgia antradienio padėtį apsemtose sodų bendrijose Kauno bei Jonavos rajonuose.
Nuspręsta, kad kol kas ledų sangrūdos Neryje ties Kaunu nebus sprogdinamos. / PAGD nuotr.

Ketvirtadienį Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Vytas Bancevičius kreipėsi pagalbos į Krašto apsaugos ministeriją. Kadangi Kauno rajone, Neries upėje susidarė ledų sangrūdos ir kilo potvynio pavojus Radikių, Naujasodžio, Pelenių, Rykštynės ir kitų pakaunėje esančių kaimų bei sodų bendrijų gyventojams, valdininkai prašė  Lietuvos kariuomenės pagalbos ledams sprogdinti Neries upėje.

Tačiau pasitarime, surengtame Kauno rajono savivaldybėje, dalyvavę kariai bei ugniagesiai tokius ketinimus kategoriškai atmetė. Anot jų, tam nėra jokio pagrindo.

„Iki ekstremalios situacijos dar toli gražu. Ketvirtadienį, 14 val., vandens lygis ties Naujasodžiu buvo atslūgęs apie 15 cm (lyginant su trečiadieniu). Kitur vanduo per parą taip pat nepakilo. Ties Salių kaimu pora sangrūdų yra, kitur – mažutės, labiau sąnašos. Todėl manau, kad šiuo metu sprogdinti ledus nėra jokios būtinybės. Juolabt, kad, jei ledai pajudės pusę kilometro į vieną ar kitą pusę, nelabai kas pasikeis. Nebent tai, kad ne Radikių, bet Salių kaimas skęs“, – kalbėjo Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Operacinio vadovavimo skyriaus viršininkas Vytautas Jokšas.

Ugniagesių atstovas tvirtino, jog sprogdinti šiuo metu nereikėtų dar ir dėl to, kad nėra galimybių tai atlikti saugiai: „Nelabai įsivaizduoju, kas ir kaip tai galėtų padaryti. Aš asmeniškai neapsiimčiau suorganizuoti tokį darbą saugiai. Lipti ant tokio ledo ir sprogdinti sangrūdas – visiška beprasmė rizika“.

Į pasitarimą pakviestų karių valdininkai klausė, ar nėra būtų, kaip kitaip, mechaniniu būdu, išjudinti ledus, ties dabar susidariusia sangrūda. Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono vado, majoro Vygando Vilčiausko teigimu, Kaune šiuo metu tėra viena amfibija, kita – pamaryje, kuriame jau anksčiau prasidėjo potvynis.

„Tačiau naudoti jos dabar nėra prasmės – iš patirties žinome, kad ji neskirta tokiam ledui. Naudoti ją Neryje dabar būtų kraštutinė priemonė. Naudosime kitus būdus, bet pirmiausia reikia išžvalgyti teritoriją“, – sakė mjr. V.Vilčiauskas, iš karto po pasitarimo kartu su ugniagesių atstovais išvykęs apžiūrėti Neries ir joje susidariusių sangrūdų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius