Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Nelegaliai griovį iškasusi kaunietė: „Man geriau eiti į teismą negu leisti, kad namas paskęstų“ (papildyta 15.05 val., nuotraukos)

„Jeigu skendimas pačių skęstančiųjų reikalas, tai mes ir griebiamės šiaudo“, – taip lietuvių liaudies patarles perfrazavę Kaune, Armoniškių gatvėje, gyvenantys žmonės sekmadienį apsisprendė patys gelbėtis nuo gresiančio potvynio.
Gelbėdamiesi nuo gresiančio potvynio Armoniškių gatvės gyventojai iškasė griovį, į kurį per naktį subėgo pakilęs vanduo.
Gelbėdamiesi nuo gresiančio potvynio Armoniškių gatvės gyventojai iškasė griovį, į kurį per naktį subėgo pakilęs vanduo. / Skaitytojo nuotr.

Nebe pirmus metus vandens apsemiamiems žmonėms nedarbo dieną nepavyko prisiskambinti valdininkams, o atvykę ugniagesiai gelbėtojai pritarė jų sumanymui gelbėtis patiems – išsikasti griovį skersai Armoniškių gatvės, kad į jį subėgtų vanduo, besikėsinantis apsemti gyventojų kiemus ir namus.

„Susirinkome visi kaimynai ir rankomis per kelias valandas iškasėme 30 cm griovį. Per naktį į jį subėgo vanduo, todėl kiemai dabar sausi. Darbus baigėme apie 21 val., bet naktį budėjome. Šiandien (pirmadienį – aut. past.) pagaliau prisiskambinau į savivaldybę. Sukėliau visus ant kojų, tai nuo ryto jau gal koks 20 žmonių buvo atvažiavę pažiūrėti to griovio“, – sakė Armoniškių gatvėje 7 gyvenanti verslininkė Laima Visockienė.

Aleksote gyvenanti kaunietė jau ne pirmus metus priversta pati rūpintis, kad pradėjus tirpti sniegui jos namo, kuriame įsikūrusi bendrovė „Eismo juosta“, bei šalia pastatyto sūnaus būsto neapsemtų. Pernai užbėgti už akių nelaimei nepavyko – ką tik įrengtas sūnaus namas buvo apsemtas, skendo ir kiemas.

Po šio įvykio Armoniškių gatvės gyventojai rūpinosi, kad situacija nepasikartotų. Vasarą jie sulaukė gerų žinių – žadėta, kad netoliese esančiose pievose, iš kur ir atiteka vandens sankaupos į gyventojų sklypus, sugadinta vamzdynų sistema bus atnaujinta.  Tačiau galiausiai paaiškėjo, kad šiemet lėšų tam nėra.

„Aš sakiau jiems: duokite man leidimą, pati prakasiu, viską sutvarkysiu“, – emocingai kalbėjo ne pirmus metus su tomis pačiomis problemomis susidurianti L.Visockienė.

Aliaus Koroliovo, Armoniškių gatvės gyventojų nuotr./Taip antradienį atrodė Aleksote esanti Armoniškių gatvė
A.Koroliovo nuotr./Taip 2010 metų kovą atrodė Armoniškių gatvė

Palikti likimo valiai gyventojai su pakilusiu vandeniu nusprendė kovoti savais metodais. Sekmadienį pastebėję, kad pievose vėl pakilęs vanduo ir sparčiai artėja prie kiemų, žmonės apsisprendė iškasti griovį.

„Per valandą vanduo pakilo 30 cm, visi pradėjo nervintis. Todėl paėmėme savavališkai ir prasikasėme duobę: kastuvais, laužtuvais, visi kartu iškasėme apie 30 cm griovį, į jį per naktį subėgo vanduo. Pastatėme ženklą, įspėjantį vairuotojus, ir palikome. Valdininkai dabar tegul sprendžia, ką toliau daryti“, – sakė L.Vicoskienė.

Toks problemos sprendimo būdas papiktino kai kuriuos netoliese gyvenančius žmones.

„Pirmadienį negalėjau grįžti iš darbo namo, nes kelias buvo perkastas. Įtariau, kad tai Armoniškių gatvės 7-ojo namo gyventojos darbas. Nuėjau pas ją ir paklausiau, ar ji tai padarė. Moteris patvirtino, kad taip, ir pasiteisino, neva ją semia. Bet kaip man grįžti namo? Kaip reikėtų iškviesti greitąją tėčiui, kurio sveikata silpna?“ – piktinosi taip pat Armoniškių gatvėje 23 gyvenantis vyras.

L.Visockienė tikino pirmadienį ryte valdininkams iš karto pasakiusi apie nelegaliai iškastą griovį: „Taip ir pasakiau: galite mane duoti į teismą. Man taip geriau nei paskęsti.“

Papildyta 15.05 val.: Pirmadienį į Armoniškių gatvę atvykę Kauno miesto savivaldybės darbuotojai kartu su gyventojais rado sprendimą, padėsiantį išvengti daugiau bėdų. Tiesa, kol kas padaryta tik dalis numatytų darbų. Kada drenažas semiamose vietose bus atnaujintas iš esmės, niekas nežino.

Kartu su gyventojais nuvedėme 300 mm diametro pralaidą, kuri nudrenuos semiamą teritoriją. Tai nėra laikinas sprendimas, bet tik vienas iš keturių etapų. Visiškai saugūs Armoniškių gatvės gyventojų sklypai bus tik tuomet, kai bus padaryti visi reikalingi darbai“, – sakė Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiasis specialistas Algirdas Vyšniauskas.

Apskaičiuota, kad tai kainuotų apie 50 tūkst. litų. Valdininkas tikina darysią viską, kad ši suma naujame Kauno miesto savivaldybės biudžete būtų numatyta.

Šiandien darėme darbus, nors neaišku, kaip bus su pinigais. Todėl viską fotografuojame, fiksuojame laiką, medžiagas, kurias skolinomės iš gyventojų“, – pasakojo A.Vyšniauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius