Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prireikus, kariuomenė būtų pasiruošusi šalinti ledų sangrūdas upėse

Kylant vandens lygiui upėse, kai kuriose jų susidarė ledų sangrūdos. Prireikus, sangrūdas šalinti pasirengę Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai.
Prireikus, kariuomenė būtų pasiruošusi šalinti ledų sangrūdas upėse.
Prireikus, kariuomenė būtų pasiruošusi šalinti ledų sangrūdas upėse. / Alfredo Pliadžio/KAM nuotr.

Pernykščio potvynio metu, Lėvens ir Sanžilės upėse smarkiai pakilus vandens lygiui ir susidarius ledų sangrūdoms, šioms sprogdinti buvo pasitelkti kariai ir karinė technika. Susprogdinus sangrūdas, iš ledo buvo išlaisvintas 300 m ilgio ir 100 m pločio Atmatos upės ruožas, teigiama KAM pranešime.

Sprendimą dėl sprogdinimo darbų priima savivaldybės sudaryta Ekstremalių situacijų komisija, atsižvelgdama į padėtį potvynio rajone, jei nėra alternatyvų ir jei situacija kelią realų pavojų žmonių sveikatai, saugumui ir jų turtui.

Nuo sausio 31 d. Pagėgių savivaldybėje dislokuota Lietuvos kariuomenės vikšrinė amfibija PTS-M su įgula ir toliau tebėra pasirengusi teikti pagalbą potvynio paveiktai savivaldybei. Nuolatinėj parengty taip pat budi Karinių oro pajėgų sraigtasparnis.

Lietuvos įstatymai numato, kad ekstremalių situacijų atvejais kariuomenė į pagalbą tokias situacijas valdančioms ir už tai atsakingoms civilinėms institucijoms yra pasitelkiama šioms institucijos paprašius. Kariuomenės pagalbos priemonės derinamos ir koordinuojamos su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu (PAGD) prie Vidaus reikalų ministerijos.
 
2009 m. Lietuvos kariuomenė ir PAGD bendrai patvirtino sąveikos ekstremalių situacijų taikos meto atvejais planą, kuriuo siekiama užtikrinti operatyvų bendrų veiksmų koordinavimą ir efektyvų turimų pajėgų ir priemonių panaudojimą ekstremalių situacijų atvejais. Šis planas numato, kad kariuomenė, teikdama pagalbą PAGD, gali būti pasitelkiama atlikti žvalgybą potvynių, miškų ar durpynų gaisrų atvejais, padėti likviduoti įvairius incidentus, evakuoti ar transportuoti žmones, vykdyti kitas užduotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius