Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkimai Kaune: mero kėdę vėl matuojasi Andrius Kupčinskas, didžiausia staigmena laikomas puikus S.Buškevičiaus partijos pasirodymas

Kaune nieko naujo. Taip būtų galima trumpai apibūdinti sekmadienį įvykusių savivaldybių tarybų rinkimų rezultatus, leidžiančius prognozuoti, jog miesto meru antrą kadenciją iš eilės dirbs konservatorius Andrius Kupčinskas.
Stanislovas Buškevičius ir Andrius Kupčinskas
Stanislovas Buškevičius ir Andrius Kupčinskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Beveik kas penkto balsavusio kauniečio pasitikėjimą gavusi Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) naujos sudėties taryboje turės 12 vietų. Prisimenant tai, jog po praeitų rinkimų ši politinė jėga Kaune turėjo net 17 mandatų, praėjusią naktį paaiškėjusį rezultatą galima vadinti pergale su pralaimėjimo prieskoniu.

11,5 proc. balsus surinkusi Lietuvos socialdemokratų partija į miesto tarybą deleguos 6 savo narius. Būtent tiek šios partijos politikų dirba kadenciją bebaigiančioje taryboje. Turint omenyje tau, jog po 2007 metų rinkimų socialdemokratai valdžioje turėjo 7 mandatus (vėliau Bronislovas Kučinskas paliko partiją, tačiau liko taryboje – red.), šie rinkimai kairiesiems nesusiklostė taip gerai, kaip jie tikėjosi.

Didžiausia staigmena vadinamas naujojo miesto šerifo pasirodymas

Šių rinkimų naujokas – milijonieriaus Visvaldo Matijošaičio įkurtas visuomeninis judėjimas „Vieningas Kaunas“ – jau pirmųjų savo rinkimų metu įsiveržė į pirmąjį trejetuką. 5 savo narius į tarybą deleguosiantys judėjimo atstovai dar prieš rinkimus prognozavo panašų savo pasirodymą.

Didžiausia šių rinkimų staigmena galima vadinti iki šiol taryboje tik du mandatus turėjusios partijos „Jaunoji Lietuva“ pasirodymą. 6,5 proc. kauniečių balsų gavusi Stanislovo Buškevičiaus partija naujos sudėties taryboje turės keturis savo atstovus. Beje, toks sėkmingas partijos pasirodymas staigmena tapo ne tik jos konkurentams, bet ir pačiam S.Buškevičiui.

„Žinant, kad mes į rinkimus investavome minimalius pinigus, šie rezultatai viršijo visus mūsų lūkesčius“, – rinkiminę naktį tvirtino S.Buškevičius.

Tokį patį mandatų skaičių naujoje taryboje išlaikys partija „Tvarka ir teisingumas“. Pastaroji, kaip ir
6 proc. kauniečių pasitikėjimą gavusi Darbo partija, turės po 4 mandatus. Ne itin sėkmingai rinkimai susiklostė tiek ir vicemero Rimanto Mikaičio vadovaujamam Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiui, tiek ir buvusio mero Arvydo Garbaravičiaus vedamai Liberalų ir centro sąjungai. Vietoj po praėjusių rinkimų gautų 4 vietų abi politinės jėgos naujojoje taryboje turės po 3.

Prasideda derybos dėl valdžios

Kaip ir prieš ketverius metus, iniciatyvos teisė burti valdančiąją koaliciją priklauso rinkimus laimėjusiems konservatoriams. Tiesa, triuškinanti persvara 2007 metais šiai partijai leido deleguoti savo atstovus ne tik į mero, bet ir į savivaldybės administracijos direktoriaus postus. Ar dvi svarbiausias valdžios kėdes konservatoriai užims taryboje turėdami 12 vietų? Atsakymą į šį klausimą sužinosime tik pasibaigus partijų deryboms dėl valdžios.

„Brėžiame brūkšnį ir viskas prasideda nuo balto lapo. Mano pozicija yra tokia – rinkėjai išreiškė savo valią ir mes neturėtume eiti prieš ją. Mes derėsimės su visomis didžiausią kauniečių pasitikėjimą gavusiomis partijomis bei nepriklausomų kandidatų sąrašais”, – taip apie prasidedantį derybų maratoną rinkiminę naktį kalbėjo Andrius Kupčinskas.

Iš mero žodžių galima spręsti, jog pirma konservatorių derybų partnere turėtų tapti už jų nugarų rinkimuose likusi Lietuvos socialdemokratų partija. Žinant šių dviejų politinių jėgų santykių Kaune istoriją, galima laukti sunkaus ir netrumpo konservatorių ir socdemų dialogo.

„Negalime pasidžiaugti puikia bendradarbiavimo su konservatoriais patirtimi. Kita vertus, aš neseniai sulaukiau A.Kupčinsko skambučio ir sveikinimo. Mes stebime situaciją. Išklausysime visus pasiūlymus derėtis”, – rinkiminę naktį atsargiai žodžius rinko Kauno socialdemokratų lyderė Orinta Leiputė.

Kol dar nebuvo aiškūs galutiniai rezultatai, politikė nepaneigė svarstanti ir valdančiosios koalicijos be konservatorių variantą. Panašu, jog paaiškėję rinkimų rezultatai socialdemokratus turėjo priversti šį scenarijų atidėti į šalį.

Taikysis į valdžią

Milijonierius V.Matijošaitis, kalbėdamas apie visuomeninio judėjimo „Vieningas Kaunas“ pasiektą rezultatą, pavadino jį puikiu.

„Visuomeninei organizacijai, kuri susibūrė prieš šešis mėnesius, yra parodytas labai didelis pasitikėjimas. Ypač turint omenyje, kad Kaunas yra tradiciškai konservatoriškas miestas“.

Penkis savo atstovus į tarybą deleguosiantis judėjimas turėtų tapti rimta figūra galimuose valdančiosios daugumos scenarijuose. Paklaustas, ar Kaune yra partijų, su kuriomis nenorėtų dirbti, V.Matijošaitis pabrėžė, jog „Vieningas Kaunas“ nėra politinė organizacija. Verslininkas taip pat pridūrė, jog miesto valdyme politikos beveik nėra.

„Mūsų siekiai nėra politiniai. Mūsų siekiai yra ūkiniai“, – aiškino „Vieningo Kauno“ lyderis.

Pasitenkinimo rinkimų rezultatais neslepiantis S.Buškevičius neslėpė sieksiąs būti valdančiosios koalicijos sudėtyje.

„Būnant valdžioje, galima padaryti daugiau darbų“, – taip savo siekį paaiškino dabartinis miesto vicemeras.

Naujoji taryba rinksis po 1,5 mėnesio

Vyriausioji rinkimų komisija pirmadienį paskelbs partijų bei nepriklausomų kandidatų koalicijų sąrašų reitingavimo rezultatus. Pirmasis naujos kadencijos tarybos posėdis pagal įstatymus turi įvykti ne anksčiau kaip ankstesnės kadencijos savivaldybės tarybos įgaliojimų paskutinę dieną ir ne vėliau kaip praėjus 7 kalendorinėms dienoms nuo ankstesnės kadencijos savivaldybės tarybos įgaliojimų paskutinės dienos.

Kauno tarybos kadencija baigiasi balandžio 12 dieną. Būtent šią dieną prieš ketverius metus į pirmąjį tarybos posėdį susirinkusi tuometinė Kauno taryba miesto meru išrinko rinkimus laimėjusios TS–LKD atstovą A.Kupčinską.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius