Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkiminės agitacijos draudimas socialiniame tinkle „Facebook“ negalioja?

Kai kurie savivaldybių tarybų rinkimuose kandidatuojantys politikai ir partijos nepaiso rinkiminės agitacijos draudimo ir įvairiais būdais prašo palaikyti juos per socialinį tinklą „Facebook“.
Ž.Šilgalis tikina žinąs, už ką balsuotų K.Minogue.
Ž.Šilgalis tikina žinąs, už ką balsuotų K.Minogue. / 15min.lt nuotr.

Rinkiminės agitacijos draudimas įsigaliojo šeštadienį 1 val. nakties, iki rinkimų likus 30 valandų. Draudimas galioja ir rinkimų dieną iki balsavimo pabaigos.

Tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ gausu politikų, kurie įvairiais būdais siekia atkreipti į save dėmesį, ragina eiti balsuoti ir prašo palaikymo.

15min.lt jau rašė apie tai, kad parlamentaras Andrius Šedžius socialiniame tinkle ragino šiauliečius palaikyti nepartinius kandidatus. Sekmadienio popietę Seimo narys šį pranešimą pašalino.

Naujienų portalas 15min.lt sulaukė ir daugiau skaitytojų laiškų dėl galimų rinkiminės agitacijos pažeidimų elektroninėje erdvėje.

Kitas parlamentaras, Žilvinas Šilgalis, bandė šmaikščiai agituoti už ilgametį savo bendražygį. Sekmadienį apie pietus jis savo „Facebook“ profilyje pasigyrė dalyvavęs Kylie Minogue koncerte ir esą trumpai pasišnekėjęs su garsia atlikėja apie Lietuvą bei rinkimus. Ž.Šilgalis teigia, esą ji „vienareikšmiai pasakė, kad jei gyventų Vilniuje, balsuotų už Artūrą Zuoką“.

Kauno politikas Stanislovas Buškevičius sekmadienį „Facebook“ draugams apie save nusprendė priminti įkeldamas nuorodą į rinkiminį vaizdo įrašą, kuris yra patalpintas svetainėje „YouTube“. Jame politikas pasakoja apie nuveiktus ir planuojamus darbus, bei ragina balsuoti už jį savivaldos rinkimuose.

O Liberalų ir centro sąjungos Vilniaus miesto Naujamiesčio skyrius šeštadienio pavakarę „Facebook“ profilyje paskelbė visą sąrašą savo kandidatų pavardžių su jų sąrašo numeriais, ragindami balsuoti už šiuos kandidatus.

Dalis politikų socialiniame tinkle rinkimų agitacijos laikotarpiu profilio nuotrauką pakeitė rinkiminiais plakatais arba nuotraukomis, ant kurių puikuojasi jų sąrašo numeris. Tokios nuotraukos sekmadienį ir toliau puošia dalies politikų profilius, pavyzdžiui, to paties S.Buškevičiaus, taip pat Danieliaus Bunkaus, Modesto Vitkaus ir kitų.

Be to, „Facebook“ svetainėje buvo sukurta nemažai su rinkimais susijusių „renginių“, kuriais žmonės raginami ateiti balsuoti ir pasirinkti tam tikrą partiją ar konkretų asmenį. Taip pat socialiniame tinkle sukurti „renginiai“, kuriais žmonės raginami nebalsuoti už tam tikras partijas.

Dalis partijų patingėjo pašalinti politinę reklamą ir iš savo oficialių tinklalapių.

Ankstyva padėka

Tuo metu save išsikėlęs kandidatas į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą Gintaras Tamošiūnas sekmadienį išsiuntinėjo SMS žinutes, kuriose ragino vilniečius dalyvauti rinkimuose ir iš anksto dėkojo „už palaikymą“.

15min.lt nuotr./G.Tamošiūnas rinkimų dieną išsiuntinėjo SMS, iš anksto dėkodamas už palaikymą.
15min.lt nuotr./G.Tamošiūnas rinkimų dieną išsiuntinėjo SMS, iš anksto dėkodamas už palaikymą.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) svetainėje pateikiamos „Rekomendacijos dėl politinės reklamos“, kuriose pažymima, kad politinės kampanijos dalyvių padėkos politine reklama nelaikomos tik jei jos skelbiamos po balsavimo.

Rekomendacijose rašoma, jog rinkimų agitacija, neatsižvelgiant į jos būdus, formą ir priemones, draudžiama likus 30 valandų iki rinkimų pradžios ir rinkimų dieną iki balsavimo pabaigos. Šiuo laikotarpiu galima tik nuolatinė vaizdinė agitacija tam skirtose vietose, jeigu ji iškabinta likus ne mažiau kaip 48 valandoms iki rinkimų pradžios.

Politine reklama yra laikomi bet kokie informaciniai pranešimai ar informacija, jei ja yra agituojama balsuoti partijos ar kandidato interesais.

Rinkimų agitacija nelaikoma informacija apie vykstančius rinkimus, jų svarbą valstybės gyvenimui, atvykusių balsuoti rinkėjų skaičius, dokumentai, kuriuos būtina turėti balsuojant, kvietimas atvykti balsuoti. Taip pat kita informacija, kuria neraginama nedalyvauti rinkimuose, balsuoti už arba prieš kandidatą ar kandidatų sąrašą.

Apie rinkimų įstatymų pažeidimus VRK galima pranešti telefonu 1855.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius