Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 09

Rusijos ambasada puolė ginti A.Paleckį: nuosprendį pavadino žodžio laisvės suvaržymu

Prieš kelias dienas organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF) paskelbė sudarytą spaudos laisvės indeksą. Nepaisant to, kad Lietuva jame pakilo į rekordines aukštumas, Rusijos federacijos (RF) ambasada Lietuvoje ėmė kaltinti mūsų šalį varžant žiniasklaidos laisvę. Žurnalistu ambasada pavadino už šnipinėjimą Lietuvoje nuteistą, bet vis dar laisvėje vaikštantį Algirdą Paleckį. Tačiau mestiems kaltinimams nebuvo pateikti jokie įrodymai.
Algirdas Paleckis
Algirdas Paleckis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Rūpestį sukėlė aukšta vieta reitinge

Iš Baltijos šalių aukščiausiai reitinge yra Estija, ji rikiuojasi 4-oje pozicijoje, o Lietuva, palyginti su 2021-aisiais, reitinge gerokai pakilo – jai teko 9-oji vieta.

Pernai Lietuva buvo 28-oje vietoje. O šių metų indekse 28 šalių žiniasklaidos laisvės padėtis apibrėžiama kaip „labai bloga“, o Rusija, kaip ir Baltarusija, yra indekso raudonajame sąraše.

Rusijos naujienų agentūra TASS, remdamasi ambasados pateikta informacija, paskelbė žinutę, kad Lietuvos reitingas „Žurnalistų be sienų“ sudarytame spaudos laisvės indekse yra nepagrįstas ir neatitinka „realios padėties“.

Rusijoje uždraustame ir teroristine organizacija įvardintame socialiniame tinkle „Facebook“ šios šalies ambasada išplatino pranešimą, kuriame kritikuoja „Reporterius be sienų“ skyrus Lietuvai tokią aukštą vietą reitinge.

Tekste minimas nuosprendis už šnipinėjimą Rusijos naudai nuteistam A.Paleckiui.

„Facebook“ nuotr./Rusijos ambasados pareiškimas
„Facebook“ nuotr./Rusijos ambasados pareiškimas

„O dabar į šio „aukšto“ reitingo lobyną galima pridėti nuosprendį už veiklą šešerius metus kalėti už savo veiklą nuteistam Lietuvos žurnalistui Algirdui Paleckiui. Atkreipkite dėmesį: žurnalistinę veiklą“, – skelbiama pranešime.

Faktas, kad Rusija atsidūrė pačiame reitingo gale, ambasados darbuotojų nepapiktino.

Paskelbtame Pasaulio spaudos laisvės indekse vertinama žiniasklaidos padėtis tarp 180-ties šalių ir teritorijų.

Šių metų rezultatai atskleidžia dvigubai išaugusią poliarizaciją, kurią sustiprina informacinis chaosas, socialiniuose tinkluose platinama dezinformacija.

Prieštaringa asmenybė

A.Paleckio nemalonumai su teisėsauga prasidėjo kiek daugiau nei prieš dešimtmetį.

2011 metais Vilniaus miesto apylinkės prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas dėl 1991 metų sausio 13-ąją SSRS įvykdytos agresijos prieš Lietuvą ir A.Paleckio pasisakymų, kad tada „savi šaudė į savus“, perduotas teismui.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Algirdas paleckis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Algirdas paleckis

2013 metų sausio 22 dieną Lietuvos Aukščiausiasis Teismas paskelbė galutinį ir neskundžiamą verdiktą, kad A.Paleckis pagrįstai nuteistas dėl Sausio 13-osios nusikaltimų neigimo.

Antrą kartą A.Paleckis suimtas už šnipinėjimą ir nuo 2018 metų spalio nelaisvėje praleido apie pusantrų metų. O vėliau (nuo 2020 metų balandžio 6-osios) griežčiausia kardomoji priemonė įtariamajam buvo pakeista į švelnesnę.

Pirmosios instancijos teisme Šiauliuose 2021 m. liepą skirta reali 6 metų laisvės atėmimo bausmė.

Šnipinėjimo byloje nuteistas ir likusios 4,5 laisvės atėmimo bausmės atlikti pasiųstas Algirdas Paleckis dar mėgaujasi grynu oru.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius