Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 10

Seimas nuo įpykusių studentų saugotas metalinėmis tvoromis (nuotraukos, atnaujinta 16.02 val.)

Šiandieniniam akademinės bendruomenės mitingui prie parlamento policija pasirengė lyg prieš riaušes, tačiau vietoj žadėtų 7 tūkst. dalyvių Seimo prieigose susirinko vos keli šimtai.
Studentų prostestas
Studentų protestas / Ingos Popovaitės/15min.lt nuotr.

Metalinių užtvarų eilės, dešimtys policijos tarnybinių automobilių ir uniformuotų pareigūnų, aplinkinėse gatvėse sustabdytas eismas.

Taip ruošiamasi antradienį nuo 12 val. prasidėsiančiam studentų mitingui.

Nuo degalinės „Statoil“ pusės užtvarų atvežta tiek, kad užtektų visiškai uždaryti netgi A.Goštauto gatvės važiuojamają dalį. Nuo 11 val. A.Goštauto gatvėje stovi laikinas kelio ženklas „plyta“ bei skersai pastatyta policijos mašina.

Vidiniame Seimo kieme stovi keliolika riaušių policijos ekipažų.

Dar iki renginio tvoros dalis sumontuota per žaliosios vejos zoną iki pat Neries upės.

15min.lt primena, kad šiandien prie Seimo laukiama tūkstančių padėtimi aukštojo mokslo sistemoje nepatenkintų žmonių.

Ingos Popovaitės/15min.lt nuotr./Radikalas Mindaugas Murzas neaplenkė ir studentų mitingo.
Radikalas Mindaugas Murza neaplenkė ir studentų mitingo.

Mitingą prie Seimo organizuoja piliečių grupė „Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje“ kartu su Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimu, iniciatyvą remia Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio klubas.

Tikimasi sulaukti per 7000 dalyvių – tokiam skaičiui prašytas leidimas.

Papildyta 12.10 val.  Iki vidurdienio prie Seimo susirinko keli šimtai žmonių. Tarp susirinkusiųjų matyti ir radikalas Mindaugas Murza su bendražygiais ir savo vėliava. Mitingo organizatoriai M.Murzą paragino nuleisti vėliavą ir mitinge dalyvauti kaip paprastam piliečiui.

Policijos ekipažai budi visame Gedimino prospekte ir kitose aplink Seimą esančiose gatvėse. Į mitingą ateinančių žmonių krepšius patikrina policija, kontroliuojanti, kad į protesto renginį nepatektų asmenys su draudžiamais daiktais.

Papildyta 12.25 val. Mitingas prasidėjo bendrai sugiedotu studentų himnu „Gaudeamus“. Mitingo pradžioje kalbėjo dėstytojų profesinių sąjungų atstovai, kurie reiškė nepasitenkinimą vykdoma aukštojo mokslo reforma. Stanislovo Tomo vadovaujamas radikalus jaunimas dalijo brošiūrėlę „Protestuotojo ABC“, kuriame išdėstyti praktiniai patarimai kaip išsisukti nuo atsakomybės jei kilus riaušėms atsiduri policijos rankose.

Į mitingą atėjo opozicinių ir valdančiųjų partijų atstovai: Seimo nariai ir ministrai. Mitinguotojai laukia pasirodančių premjero Andriaus Kubiliaus bei švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus.

Alvydo Opulskio/15min.lt nuotr./Studentų protestas
Studentų protestas

Papildyta 12.33 val. Į mitingą atvyko premjeras A.Kubilius, ministras G.Steponavičius, Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas ir dar keli parlamentarai. Susirinkusieji valstybės vadovus pasitiko šūksniais „Gėda!“ A.Kubilius pirmasis kreipėsi į mitinguotojus ir paragino susimąstyti, kokioje valstybėje jie nori gyventi.

Papildyta 12.43 val. A.Valinskas mitinguotojų atstovus 15 val. pakvietė į savo kabinetą padiskutuoti. Tiek jam, tiek A.Kubiliui sunkiai sekėsi perrėkti garsiai triukšmaujančią ir švilpiančią minią. Ministrui G.Steponavičiui mitinguotojai apskritai nenorėjo leisti kalbėti. Kiekvienas ministro sakinys buvo palydėtas šūksniais „Melas, melas!“

„Aš į studentų nuomonę visada atsižvelgiu. Tačiau šiuo metu man žymiai svarbesnė didesnės dalies mane palaikančių nuomonė, nei čia susirinkusi mažuma", – nulipęs nuo scenos žiniasklaidai teigė nušvilptas G.Steponavičius.

Mitingą organizavusios piliečių grupės „Už prieinamą ir kokybišką aukštąjį mokslą Lietuvoje" atstovas Nerijus Stasiulis žurnalistams teigė, kad šiame mitinge atstovaujama daugumos studentų nuomonė. Esą už reformą pasisakantys studentų lyderiai taip siekia tolesnės politinės karjeros. O moksleiviai, kurių lyderiai taip pat pritaria ŠMM veiksmams, yra tiesiog suklaidinti.

Papildyta 12.55 val. Virš mitingo ratus pradėjo sukti Valstybės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparnis. Mitinge sau tribūną rado Seimo opozicijos atstovai: socialdemokrato Juozo Oleko kritiką reformos atžvilgiu palydėjo garsūs pritarimo šūksniai

Papildyta 13.07 val. Mitingas baigėsi. Jo dalyviai ėmė taikiai skirstytis, prieš tai sugiedoję Lietuvos himną.

Papildyta 16.02 val. Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pranešė, kad mitingo metu sulaikyti du jaunuoliai – vienas turėjo į kastetą panašų daiktą, o kitas atsinešė, kaip įtariama, dujinį pistoletą.  Policijos pareigūnai dėkoja už pavyzdingą elgesį mitingo metu.

Seimo pirmininko Arūno Valinsko kalba mitinge

VIDEO: 15min.lt - Arūno Valinsko pasisakymas per studentų protesto akciją.

Premjero Andriaus Kubiliaus kalba mitinge

VIDEO: 15min.lt - Andriaus Kubiliaus pasisakymas per studentų protesto akciją.

Švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus kalba mitinge

VIDEO: 15min.lt - Gintaro Steponavičiaus pasisakymas per studentų protesto akciją.
Studentų akcija
VIDEO: 15min.lt - Studentų protesto akcija!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius