Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 15

Šiandien – akistata su parlamentine komisija

Šiandien 10 val. du aukšti Šiaulių pareigūnai – apygardos teismo pirmininkas Boleslovas Kalainis ir apygardos prokuratūros vadovas Anatolij Mirnyj – Seime susitiks su Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos (OVPKK) nariais.

Seimo OVPKK atlieka tyrimą dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) galimo žurnalistų telefoninių pokalbių klausymosi. Ne vieną dešimtmetį pagrindinėms Šiaulių apygardos teisėtvarkos įstaigoms vadovaujantys B.Kalainis ir A.Mirnyj nuo pernai rudens išbandė visus jiems žinomus būdus, kaip išvengti liudijimo Seimo komisijoje ar maksimaliai užvilkinti tyrimą. Nemenkos patirties šioje srityje turintys teisėtvarkininkai pradėjo nuo to, esą prokuroras susirgo, o teisėjas buvo pernelyg užsiėmęs, kad galėtų atvykti į Vilnių.

Vengė komisijos

Prokurorui pasveikus, teisėjas susigriebė, kad kvietimas pasiaiškinti parlamentinei komisijai gali būti traktuojamas kaip teisėjo nepriklausomumo principo pažeidimas, ir kreipėsi patarimo į Teisėjų tarybą. Tiktai šių metų sausio 5 dieną Teisėjų taryba pranešė savo nuomonę, kad B.Kalainis turėtų dalyvauti žurnalistų neteisėtą sekimą tiriančios Seimo OVPKK posėdyje.

OVPKK pirmininkas Aleksandras Sacharukas tikisi, kad pokalbis komisijoje bus produktyvus.

Klausėsi politiniais sumetimais?

B.Kalainis, gavęs Šiaulių prokuratūros vadovo A.Mirnyj teikimą, nedvejodamas išduodavo sankcijas saugumiečiams klausytis žurnalistų pokalbių, nesiaiškindamas, ar žurnalistai yra įtariami padarę realų sunkų nusikaltimą, ar pokalbių klausomasi politiniais ir kitokiais sumetimais.

OVPKK pirmininkas Aleksandras Sacharukas tikisi, kad pokalbis komisijoje bus produktyvus.

„Esame paruošę daug klausimų, jie gerai parengti ir apgalvoti, – LŽ sakė A.Sacharukas. – Negaliu iki posėdžio atskleisti, kokius klausimus esame parengę ir ką pokalbio metu sieksime išsiaiškinti. Po posėdžio pateiksime visą informaciją.“

Galima tik spėti, kuo domėsis komisijos nariai, tačiau beveik neabejotina, kad jiems rūpės spragos įstatymuose, netrukdančios VSD klausytis politikams ar teisėsaugininkams įdomių, tačiau su nusikalstama veika niekaip nesusijusių pokalbių.

Ignoravo įstatymą

A.Mirnyj, Šiaulių apygardos prokuratūrai vadovaujantis 15 metų, sunerimęs dėl savo posto išsaugojimo. Šį rudenį jis turėjo dalyvauti kas penkeri metai prokurorams rengiamoje atestacijoje, tačiau dėl prokuroro ligos atestacija atidėta iki pavasario.

Nors A.Mirnyj dar neatestuotas, Generalinė prokuratūra paskelbė atranką į jo einamas pareigas. Pasirodo, generalinis prokuroras Algimantas Valantinas turėjo atleisti A.Mirnyj iš šių pareigų dar prieš pusantrų metų. 2008 metų liepos 1 dieną pakeistame Prokuratūros įstatyme griežtai pasakyta: „Teritorinės prokuratūros vyriausiasis prokuroras negali eiti tų pačių pareigų ilgiau kaip 10 metų iš eilės. Pasibaigus šiam terminui, jis turi teisę į kitas laisvas teritorinės prokuratūros prokuroro pareigas.“

Generalinis prokuroras A.Valantinas jau susitiko su penkiais kandidatais į Šiaulių apygardos prokuratūros vadovus. Tarp jų – A.Mirnyj, jo pavaduotojas Kastytis Šikšnys, Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aivaras Povilaitis, Šiaulių miesto apylinkės prokuratūros vadovas Gintautas Vileikis ir Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Gediminas Bučiūnas.

Generalinis prokuroras kol kas nepasirinko nė vieno iš penkių minėtų kandidatų, atranka tęsiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius