Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

6 patarimai, kaip apsisaugoti nuo perkaitimo

Temperatūrai kiekvieną dieną kylant vis aukščiau, tikriausiai ne vienas pajutote, jog pagaliau sulaukėme vasaros.
Pilaitėje esantį Salotės pakrantes nugula pėsčiomis atkeliaujantys moksleiviai.
Vasara / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Saulė

Deja, pernelyg didelis karštis nėra itin naudingas žmogaus sveikatai. Dažnai būdami saulėje ir nesisaugodami nuo karščio, galite kaip reikiant sunegaluoti. Kad to išvengtumėte, pateikiame jums tinklalapio ivillage.com patarimus, kaip apsisaugoti nuo karščio bangos.

Itin karštomis dienomis stenkitės kuo dažniau atsivėsinti

Pervargimas nuo didelio karščio atsiranda dėl to, kad pakyla jūsų kūno temperatūra. Jai pakilus, žmogus pradeda stipriai prakaituoti ir „išgarina“ daug organizmui taip reikalingo vandens. Dėl šios priežasties dažnai atsiranda troškulys, nuovargis, galvos svaigimas, pilvo ar kojų skausmai.

Vaikai, senyvo amžiaus ar antsvorio turintys žmonės yra itin pažeidžiami, todėl jiems būtina pasinaudoti šiais patarimais ir kuo dažniau atsivėsinti:

♦ Gerkite labai daug vandens ir venkite limonado ar gazuotų gėrimų;

♦ Stenkitės ilgai nebūti saulėje, verčiau pasislėpkite po skėčiu ar tiesiog būkite pavėsyje;

♦ Mūvėkite skrybėlę plačiais kraštais;

♦ Venkite saulės kaitroje gerti alkoholio ar kofeino turinčių gėrimų.

Atsivėsinkite sutaupydami pinigų

Jeigu jūsų namuose būna nepaprastai karšta, galite pasinaudoti šiais paprastais patarimais, kurie jums padės nors kiek atsivėsinti ir namuose nereikės įsirengti nepaprastai brangiai kainuojančio kondicionieriaus:

♦ Pakeiskite įskilusius langus;

♦ Šaldiklyje užsišaldykite vandens mažuose buteliukuose ir po truputį gurkšnokite tirpstantį vandenį;

♦ Atsigaivinkite vaikiškame baseine, jis juk skirtas ne tik vaikams.

Pasigaminkite gaivius kokteilius namuose

Vasarą, ypač per didelius karščius, nerekomenduojama gerti gazuotų limonadų, nes jie jūsų troškulio tikrai nenumalšins, verčiau gerkite šaltą vandenį, šviežiai spaustas sultis ar pasigaminkite šaltą kokteilį namuose.

Apelsinų kokteiliui pasigaminti reikės:

♦ 200 mililitrų šviežiai spaustų apelsinų sulčių;

♦ 1 puodelio pieno;

♦ 1 puodelio vandens;

♦ 12 ledo kubelių;

♦ 1/3 puodelio cukraus.

Visas sudedamąsias dalis sudėkite į turimą vaisių trintuvą ir gerai suplakite. Skanaus!

Neleiskite vaikams perkaisti saulėje

Kiekvienas vaikas vasarą mėgsta žaisti lauke, tačiau vertėtų itin atidžiai prižiūrėti, kad jūsų mažyliai neperkaistų nuo saulės. Nenorėdami atsitraukti nuo žaidimų, vaikai gali ignoruoti savo troškulį, todėl jums reikėtų nuolat pasirūpinti, kad jie bent kelis kartus per dieną atsigertų vandens.

Karštomis vasaros dienomis stenkitės neleisti savo vaikams valgyti greito ir nesveiko maisto (dešrainių, mėsainių ir pan.), verčiau duokite jiems daugiau vaisių ar daržovių.

Pasirūpinkite ir savo tėvais ar seneliais

Žmogui senstant jo kūnas darosi vis labiau pažeidžiamas saulės, todėl senyvo amžiaus žmonės turėtų itin saugotis perkaitimo. Patarkite savo artimiesiems kuo rečiau būti po tiesioginiais saulės spinduliais (saulė aktyviausia būna nuo 12 iki 16 valandos), ypač nepatartina užsiimti sunkia fizine veikla karštomis vasaros dienomis. Senoliams taip pat vertėtų gerti kuo daugiau vandens ir retkarčiais atsigaivinti vėsioje vonioje.

Nepamirškite pasirūpinti ir savo gyvūnėliais

Aukšta temperatūra gali pakenkti ne tik žmonėms, bet ir jūsų mylimiems augintiniams, todėl nepamirškite pasirūpinti ir jais. Stenkitės neleisti savo augintiniams nuolat būti lauke ir daug lakstyti, kuo dažniau į dubenėlį įpilkite jiems vėsaus vandens. Palikdami gyvūną vieną automobilyje, visuomet pasirūpinkite, kad būtų bent kiek praverti langai.

Gyvūnų perkaitimo simptomai dažniausiai pasireiškia vėmimu, sutrikusiu kvėpavimu ar alpimu. Jeigu pastebėsite šiuos simptomus, iš karto kreipkitės į veterinarą, jokiu būdu nesugalvokite gyvūno vėsinti labai šaltu ar netgi lediniu vandeniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius