Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

7 priemonės, kurios gerokai palengvina senjorų kasdienybę

Nors daugelis senatvę sieja su užtarnautu poilsiu ir ramybe, tačiau ir senjorų kasdienybėje netrūksta aktyvios veiklos ir fizinio darbo. Varginančios kelionės iki parduotuvės ar pašto skyriaus, savaitgaliai susilenkus savo prižiūrimame darže ar sode. O kur dar nenuoramų anūkų vaikymasis? Bėgant metams kiekvienas didesnis krūvis raumenų audiniams ar sąnarių zonoms pradeda jaustis vis labiau. Jei fizinė veikla yra vykdoma be tinkamo pasiruošimo ar padedančių priemonių, neretai užklumpa įvairūs skausmai bei rimtesnės sveikatos problemos.
Laimingi senatvėje.
Laimingi senatvėje. / Fotolia nuotr.

Dalinamės ortopedijos priemonių parduotuvės orto24.lt specialistų sudarytu sąrašu, kuriame – dažniausiai senjorus kamuojantys sveikatos nusiskundimai. Ne visiems jiems gydyti reikia brangių vaistų ar sudėtingų operacijų, kartais savo brangių žmonių kasdienybę galite palengvinti ir specialiomis priemonėmis.

Kaip sako orto24.lt specialistas Aidas Praninskas, vienas dažniausių senjorų nusiskundimų – skaudantys riešai ir keliai. „Daugeliui senjorų pagrįstą nerimą kelia laiptinės be lifto, braškių skynimo sezonas ir daugybė kitų situacijų, kuriose apkrovos tenka riešams ir keliams. Šių vietų skausmais besiskundžiantys senjorai dažnai turi vyresniam amžiui būdingas problemas – kelio ar riešo sąnarių artrozę, osteoartritą ar girnelės nestabilumą. Sąnarių kremzlės tokiame amžiuje plonėja ir dėl to judesiai tampa skausmingi“, – sako specialistas. Viena efektyviausių priemonių tokio pobūdžio skausmas mažinti – kojų ir riešų įtvarai, apspaudžiantys ir sutvirtinantys sąnarį bei saugantys nuo patempimų.

Ko gero, ne kartą teko girdėti savo artimą žmogų besiskundžiantį ir skausmais nugaros srityje. Kaip pastebi A.Praninskas, išvaržos ir radikulitas net ir XXI a. išlieka ištikimais senjorų palydovais. „Jei šeimos narys skundžiasi skausmais lenkimosi metu, galite pagelbėti naudodami įtvarus juosmens ir nugaros sričiai. Tokie įtvarai stabilizuoja stuburo raiščius ir slankstelius, atlieka fiksuojančią funkciją. Renkantis svarbu atkreipti dėmesį ar įtvarai yra pagaminti iš orui pralaidžios medžiagos – antraip sukelsite nereikalingą diskomfortą“, – pataria specialistas.

Orto24.lt/Įtvarai
Orto24.lt/Įtvarai

Kulno ataugų sukeliamas skausmas pėdose – dar viena problema, su kuria senjorai susiduria kiekviename žingsnyje. Pasak pašnekovo, kentėti tikrai nebūtina. Tokiais atvejais itin efektyvios tampa silikoninės pakulnės, sumažinančios spaudimą ir kulno patiriamus smūgius. Jei senjoras daug laiko praleidžia stovėdamas ant kojų, greičiausiai jau turite idėją kitai gimtadienio dovanai.

Įsibėgėjant rudens sezonui ir vėstant orams, vis dažniau vyresnio amžiaus žmonių imą skųstis šalčiui ir skersvėjams jautriais pečiais. Tik nenumokite į tai ranka, nes vienas nekaltas perpūtimas gali ilgam imobilizuoti vyresnį šeimos narį. Todėl labai svarbu pasirūpinti pečių ir kaklo srities apsaugų nuo skersvėjų ir patempimų. Ieškantiems apsaugos nuo tokių pavojų ar skausmo palengvinimo jau patyrus patempimą ar perpūtimą, A.Praninskas rekomenduoja ieškoti šildančių įtvarų su Angoros vilna, tinkamai fiksacijai ir patemptų raumenų nuraminimui.

Didžiojo pėdos piršto iškrypimas (Hallux Valgus) – dažniau vyresnio amžiaus moterims pasireiškianti problema, kuomet didysis pėdos pirštas krypsta į vidų, o padikaulis į išorę. Šiai problemai gydyti dažnai pasitelkiama operacija, tačiau jei deformacija nėra itin pažengusi, efektyviomis gali būti ir specialios ortopedinės priemonės Hallux Valgus deformacijai gydyti.

Nors tinstančių kojų problema aktuali ir jaunesnio amžiaus žmonėms, tačiau ją besiskundžiančių senjorų skaičius kur kas didesnis. „Jei šeimos narį vargina kojų tinimas, mėšlungis ar dažnas nuovargis – didelė tikimybė, jog tai signalizuoja išsiplėtusių venų problemas – kraujas kojų zonoje užuot pratekėjęs į viršų, ima kauptis venose. Viena efektyviausių venų ligų profilaktinių priemonių – kompresinės kojinės, palaipsniui apspaudžiančios veną (pradedant nuo pat kulkšnies)“, – pataria specializuotos parduotuvės atstovas. Pasak jo, kompresinės kojinės padeda suaktyvinti kraujotaką venose ir kraujas be kliūčių teka į širdį. Kompresinių kojinių pasiūla šiandien itin plati – jų galima rasti tiek vyrams, tiek moterims, o savo išvaizda jos niekuo nesiskirs nuo įprastų kojinių ar pėdkelnių.

Dažnai iš savo artimųjų girdime ir nusiskundimų apie skausmus tarpupirščiuose ar kojų pirštus, lipančius vienus ant kito. Tokios problemos pasireiškia skausmingomis nuospaudomis ir trintimi. Išeitis yra – nuo to galima apsisaugoti pasirūpinus silikoninėmis ar tekstilinėmis priemonėmis kojų pirštams: tarpupirščių skyrikliais, antpirščiais, žiedais pirštams ir plėtikliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius