Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apsigimimus galimai sukeliantis Zika virusas užfiksuotas jau 21-oje šalyje

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėja, kad Zika virusas gali išplisti daugelyje Šiaurės ir Pietų Amerikos šalių. Infekcija jau buvo aptikta 21-oje Karibų, Šiaurės ir Pietų Amerikos šalyje. Virusas siejamas su tūkstančiais atvejų, kai kūdikiai gimsta neišsivysčiusiomis smegenimis, tad kai kurios šio regiono šalys pataria moterims nepastoti bent tol, kol nėra žinoma daugiau apie virusą, praneša BBC.
Zika virusu užsikrėtęs kūdikis Brazilijoje
Zika virusu užsikrėtęs kūdikis Brazilijoje / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Zikos virusas

Infekcija sukelia tokius simptomus kaip nedidelis karščiavimas, konjuktyvitas ir galvos skausmas. Iki šiol nėra sukurta jokio vaisto, skirto viruso gydymui ar vakcinos, kuria galima nuo viruso apsisaugoti.

Virusas kilo Afrikoje, o Amerikos žemyne pirmiausiai užfiksuotas Brazilijoje – pirmasis atvejis čia buvo nustatytas 2015 metų gegužės mėnesį. Dėl natūralaus imuniteto trūkumo virusas netrukus išplito Meksikoje, Kolumbijoje, Ekvadore, Brazilijoje, Prancūzų Gvinėjoje, Paragvajuje, Puerto Rike, Barbadose ir kitose šalyse. 

Platina uodai

Zika virusas perduodamas uodo įkandimu. Aedes tipo uodų, galinčių perduoti virusą, randama visose Šiaurės ir Pietų Amerikos regiono šalyse, išskyrus Kanadą ir Čilę. 

Pan Amerikos Sveikatos organizacija, kuri yra PSO atstovė regione, savo pareiškime teigia, kad organizacija „numato, jog Zika virusas toliau plis ir greičiausia pasieks visas šalis ir teritorijas, kuriose randama Aedes uodų“. 

Taip pat organizacija patvirtino, kad yra duomenų apie atvejį, kai virusu užsikrėsta lytiškai plintančiu keliu, tačiau duomenys dar tikrinami. 

Maždaug 80 proc. atvejų užsikrėtęs asmuo nejaučia jokių viruso simptomų. Didžiausią nerimą Zika viruso atveju kelia galimas viruso poveikis užsikrėtusios moters įsčiose besivystančiam ar būsimam kūdikiui.

Vien Brazilijoje nuo 2015 metų spalio mėnesio jau žinomi beveik 4000 atvejų, kai kūdikiai gimė mažomis, neišsivysčiusiomis smegenimis.

Organizacija įspėjo nėščias moteris būti ypač atsargiomis ir apsilankyti pas savo gydytoją prieš ir po vizito į šalis, kuriose buvo užfiksuota susirgimų Zika virusu. 

Kolumbijoje, Ekvadore, Salvadore ir Jamaikoje praėjusią savaitę moterims rekomenduota atidėti nėštumo planavimą iki tol, kol bus žinoma daugiau apie virusą. Nors Pan Amerikos Sveikatos organizacijos oficiali pozicija –sprendimą atidėti nėštumą turi priimti kūdikio besilaukianti pora ir sveikatos priežiūros paslaugų teikėjas.

Saugosi repelentais

Brazilijoje, Rio De Žaneire, gyvenanti Maria Conceicao Queiroz teigia, kad jaučia baimę dėl viruso. 

„Kiekvienas gali užsikrėsti, mes visi bijome susirgti. Vanduo čia – nešvarus, užterštas. Vienintelis dalykas, kaip galime bandyti apsisaugoti – naudoti repelentus, jais atbaidyti uodus“, – sakė Maria. 

Prof. Laura Rodrigues, Brazilijos Mokslų akademijos ir Londono higienos ir Tropinės medicinos mokyklos dėstytoja, teigia, kad duomenys rodo, jog vienoje labiausiai virusu užsikrėtusių Brazilijos Pernambuco valstijoje bent 1 iš 50 kūdikių gimė su smegenų vystymosi defektais.

„Iki lapkričio mes nežinojome apie virusą nieko, jis mus pričiupo staiga. Dabar stengiamės kaip įmanoma greičiau apie jį sužinoti daugiau. Manau, yra labai didelė tikimybė, kad virusas išplis ir Azijoje“, – sakė L.Rodrigues.

Žmonėms patariama saugotis uodų, kurie, be Zika viruso, platina ir Denge karštinę ir bei kitas ligas. 

Pan Amerikos Sveikatos organizacija pataria, kad šalyse, kuriose siaučia virusas, visos vandens talpos turėtų būti ištuštintos ir išvalytos, jog būtų išvengta uodų veisimosi.

Žmonės turėtų naudoti repelentus nuo vabzdžių, taip pat laikyti namų duris ir langus uždarytus ar apsaugotus nuo vabzdžių patekimo į patalpas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius