Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar jau žinote, nuo ko skiepysite savo kūdikį?

Kūdikio laukiančios ar tik sulaukusios šeimos jau iš anksto pradeda planuotis būsimą skiepų kalendorių. Norint užtikrinti vaiko apsaugą nuo infekcinių ligų, būtina pirmuosius skiepus atlikti pradiniame vaiko gyvenimo etape – per pirmuosius gyvenimo metus. Dalį ligų išvengti padedančių vakcinų remia Lietuvos valstybė, o dėl likusių kitų rekomenduojamų skiepų, kurių valstybė neišgali nupirkti, tėvams tenka apsispręsti savarankiškai.
Mama su kūdikiu.
Mama su kūdikiu. / Fotolia nuotr.

Šiame straipsnyje ketiname apžvelgti 3 infekcines ligas, kuriomis labai dažnai serga kūdikiai ir mažamečiai. Vakcinos nuo šių ligų šiuo metu nėra kompensuojamos valstybės, tačiau, atsižvelgiant į turimas finansines galimybes, gydytojai rekomenduoja paskiepyti savo vaikus nuo šių ligų.

Rotavirusas

Lietuvoje rotavirusiniu gastroenteritu kasmet suserga apie 3000 vaikų. Tai dažna liga – iki 5-erių metų amžiaus, suserga net 95 proc. vaikų. Sunkiausiai serga kūdikiai ir maži vaikai nuo 3 mėn. iki 3 metų amžiaus. Dėl sudėtingos šios ligos eigos kūdikiai dažniausiai yra hospitalizuojami.

Tikimybė užsikrėsti rotavirusu pirmaisiais vaiko gyvenimo metais yra labai didelė. Ši infekcija plinta sparčiai, rotavirusu dažniausiai užsikrečiama vaikų kolektyvuose, kūdikių vystymo patalpose, žaidimų kambariuose, o suaugusieji užsikrečia namuose nuo sergančių mažų vaikų ar kitų suaugusiųjų.

Rotavirusu vaikas taip pat gali užsikrėsti ir ligoninėje, kurioje jis yra gydomas nuo kitų ligų (gripo, plaučių uždegimo ir kt.).

Kūdikius nuo rotaviruso galima skiepyti tik labai ankstyvame amžiuje: nuo 6-tos iki 32-tos gyvenimo savaitės

Pirminiai šio viruso sukelti simptomai – viduriavimas, vėmimas ir karščiavimas. Požymiai gali tęstis net septynias dienas ir sukelti sunkią dehidraciją (skysčių netekimą). Tai gali būti pavojinga vaiko gyvybei.

Kūdikius nuo rotaviruso galima skiepyti tik labai ankstyvame amžiuje: nuo 6-tos iki 32-tos gyvenimo savaitės. Galite pasirinkti, kaip skiepysite savo kūdikį, – dviejų ar trijų dozių vakcina.

Rotaviruso vakcina yra geriamoji. Skiepai veiksmingai saugo nuo rotavirusinio gastroenterito, kurį sukelia labiausiai paplitę rotaviruso genotipai (viruso atmainos).

Skiepai nuo rotaviruso, kaip bet kurie kiti skiepai, jūsų vaikui gali sukelti trumpalaikių nepageidaujamų poveikių: skrandžio ir žarnyno veiklos sutrikimų – viduriavimą, vėmimą, karščiavimą ir dirglumą, tačiau tai nepalyginama su ta žala, kurią sukelia liga.

Meningokokinė infekcija

Meningokokinė infekcija – tai ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas).

Ši infekcija pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau didžiausią riziką ji kelia vaikams iki penkerių metų amžiaus – Lietuvoje kasmet suserga apie 40 šio amžiaus vaikų ir, deja, keli vaikai miršta.

Meningokokinę infekciją sukelia meningokoko bakterijos, kurias nosiaryklėje nešioja apie 20 procentų žmonių. Infekcija plinta per orą, ja užsikrėsti galima artimo kontakto metu.

Lietuvoje meningokokine infekcija kasmet suserga apie 40 vaikų iki penkerių metų amžiaus ir, deja, keli vaikai miršta

Yra keletas meningokokų tipų, kurie skirtingai pasklidę įvairiose šalyse. Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų Europos šalių, labiausiai paplitęs yra B tipo meningokokas.

Nuo jo sauganti vakcina Europos Sąjungoje buvo registruota 2013 metais.

Šia vakcina skiepyti galima kūdikius jau nuo 2 mėn. amžiaus. 2–5 mėn. kūdikiams yra skiriamos 3 pirminės imunizacijos dozės (tarp dozių darant ne mažesnę kaip 1 mėn. pertrauką) ir sustiprinančioji dozė (12–15 mėn. amžiaus).

Trumpalaikės reakcijos po skiepo (apetito sumažėjimas, mieguistumas, neįprastas verkimas, dirglumas, viduriavimas, vėmimas, bėrimas, karščiavimas, reakcijos injekcijos vietoje) gali būti stebimos daugiau kaip 1 iš 10 vaikų.

Vėjaraupiai

Tikimybė kada nors susirgti vėjaraupiais - net 95 proc. Kasmet šia liga suserga apie 14 tūkstančių Lietuvos vaikų. Dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus - net 7,5 tūkstančių per metus.

Šią infekciją sukelia Varicella-Zoster virusas, kuriuo dažniausiai užsikrečiama nuo sergančiojo vėjaraupiais jam kostint, čiaudant ar net kalbant.

Kasmet vėjaraupiais suserga apie 14 tūkstančių Lietuvos vaikų

Galima užsikrėsti ir tiesiogiai per odą, liečiant bėrimus. Virusas yra itin lakus, gali pasklisti po visą pastatą, tačiau jautrus ultravioletiniams spinduliams, lauke greitai žūva, todėl užsikrečiama tik uždarose patalpose.

Dažniausiai vėjaraupiais sergama nesunkiai, bet retais atvejais liga gali būti net mirtina. Vėjaraupių komplikacijosnuo odos ir minkštųjų audinių infekcijos, kaulų ir sąnarių infekcinių ligų, iki plaučių uždegimo, sepsio, toksinio šoko sindromo, įvairių centrinės nervų sistemos pažeidimų.

Komplikacijos dažnesnės, jei vėjaraupiais suserga kūdikiai, paaugliai, suaugusieji arba asmenys su sutrikusia imuninės sistemos veikla, pavyzdžiui, užsikrėtusieji ŽIV.

Vakcina nuo vėjaraupių galima skiepyti sveikus vaikus nuo 12 mėnesių. Skiepijimo kursą sudaro 2 vakcinos dozės.

Pasiskiepijus įgyjamas imunitetas vėjaraupiams, kuris vaikams leidžia išvengti vėjaraupių sukeliamo skausmo ir niežulio, tuo pat metu apsaugant juos nuo galimų sunkių šios infekcijos sukeliamų komplikacijų.

Dažniausias šalutinis poveikis, kuris gali pasireikšti daugiau nei 10 procentų paskiepytųjų, – karščiavimas ir injekcijos vietos skausmas bei paraudimas.

Rubriką remia

„Glaxosmithkline Lietuva“
 

LT/ROT/0012/15 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius