Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būdai, padedantys apsisaugoti nuo erkių

Nuo erkių galite apsisaugoti vengdami jų natūralių arealų ir vilkėdami apsaugančius drabužius. Yra nuo erkinio encefalito apsauganti vakcina, bet ji neapsaugo nuoboreliozės.
Erkės
Erkės / Fotolia nuotr.

Didžiausia erkės įkandimo tikimybė yra būnant saulės spindulių nepasiekiamose vietose, užuovėjose, kur daug žemų ir drėgmę mėgstančių augalų. Būnant gamtoje, patartina vengti tokių vietų. Lietuva yra endeminė erkinio encefalito šalis. Erkinio encefalito virusas aptiktas erkėse, surinktose įvairiose šalies vietovėse.

Taip pat rekomenduotina savo sode pasirūpinti, kad augmenija nebūtų aukšta. Erkės įprastai nesiveisia pievose, kurios yra tinkamai nusausintos ir tvarkingai nušienautos. Kai įmanoma, pasistenkite, kad į jūsų daržą nepatektų laukiniai gyvūnai. Erkes į žmonių gyvenamąsias vietas gali atnešti pelės, kurmiai, triušiai, lapės ir kiti smulkūs žinduoliai.

Galite apsisaugoti nuo erkių vilkėdami apsauginius drabužius, pavyzdžiui, avėdami aulinius batus, mūvėdami kelnes ar vilkėdami viršutinius drabužius ilgomis rankovėmis. Erkės lengviau pastebimos ant drabužių, bet ne ant odos.

Apsisaugokite pasiskiepydami

Įkandus erkei erkiniu encefalitu galima užsikrėsti labai greitai. Todėl greitai pašalinus erkę nuo šios infekcijos, priešingai nei boreliozės atveju, neapsisaugosite. Tačiau yra nuo erkinio encefalito apsauganti vakcina, tinkanti suaugusiesiems ir vyresniems kaip 1 metų amžiaus vaikams.

Pirminę vakcinaciją sudaro trys dozės. Idealiu atveju pirmosios dvi dozės turėtų būti sušvirkštos žiemą ir ankstyvą pavasarį, prieš prasidedant erkių sezonui. Trečioji vakcinos dozė turėtų būti sušvirkšta kitą žiemą. Tačiau reikia žinoti, kad skiepyti galima pradėti bet kada. Taip pat yra greita vakcinacijos schema. Pasitarkite su gydytoju, kaip apsisaugoti nuo erkinio encefalito.


Informacijos šaltinis – http://www.stoperkes.lt/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius