-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 25

COVID-19 skeptikai apsigavo: ne, greitųjų testų rezultatai nėra žinomi iš anksto

Greitųjų COVID-19 testų rezultatai aiškūs iš anksto. Tokią išvadą sąmokslo teorijų platintojai padarė, pamatę pakuotėje įdėtų kontrolinių testų su užrašais „positive“ ir „negative“ („teigiamas“ ir „neigiamas“) nuotraukas. Tai nėra tiesa. Jie reikalingi prieš atliekant tikruosius testus, norint pasitreniruoti ir perprasti visą procedūrą.
Greitieji testai
Greitieji testai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Melagiena apie tai, kad testai yra „teigiami“ ir „neigiami“, į Lietuvą atkeliavo iš Vokietijos.

Prieš kelias dienas socialiniame tinkle „Facebook“ vienas žmogus paprašė pasidalinti straipsniu, „kur Vokietijoje vaistininkė aptiko dėžes su teigiamais ir neigiamais testais ir iškvietė reporterius“.

Aktyviai dalijosi radikalai

Diskusijas, ar testų rezultatai išties nėra paruošti iš anksto, paskatino ir internete. pasirodžiusi nuotrauka, kurioje matyti pakeliai su užrašu „COVID-19 greitieji testai“ ir „Negative Control“ bei „Positive Control“.

Vokietijos žiniasklaidoje išties būta pranešimo apie minėtą istoriją.

Gruodį internete pradėjo plisti garso įrašas, kuriame neprisistačiusi moteris pasakoja apie vaistinėje rastus greituosius COVID-19 testus su tariamai išankstiniais „teigiamais“ arba „neigiamais“ rezultatais.

Tinklalapio tokentube.net ekrano nuotrauka/Ši nuotrauka pasėjo abejonių, esą testų rezultatai žinomi iš anksto
Tinklalapio tokentube.net ekrano nuotrauka/Ši nuotrauka pasėjo abejonių, esą testų rezultatai žinomi iš anksto

Maždaug 4 minučių trukmės įraše moteris perpasakoja istoriją, kurią išgirdo iš geros pažįstamos ir kuri ją šokiravo. Ta pažįstama (o gal jos dukra, pasakotoja vis keitė detales) dirba vaistinėje.

Vadovas esą paprašė nueiti į sandėlį ir paimti dėžę su testais. Atidariusi ją moteris pamatė pakelius su testais, ant vieno iš kurių buvo parašyta „teigiamas“, ant kito – „neigiamas“.

Suglumusi vaistininkė vadovo tariamai perklausė, ar gerai supratusi, kas parašyta, dar pasitikslino, ar šie testai parduoti ir juos reikia išsiųsti pirkėjui. Vadovas pyktelėjęs esą atšovė: „Pasakiau: nieko neskaityk, tik išpakuok!“

Pirmiausia šiuo pranešimu buvo pasidalinta „BitChute“ (vaizdo įrašų talpinimo tinklalapyje, panašiame į „YouTube“, tik žinomame kaip kraštutinių dešiniųjų, sąmokslo teoretikų, neapykantos kurstytojų priebėga).

Vartotojo pseudonimu Der Freie (vok. Laisvasis) pasidalintas įrašas jau perklausytas kone 125 tūkst. kartų.

Kitą dieną istoriją išgirdo ir šifruoto susirašinėjimo programėlės „Telegram“ grupės „Free your mind“ (angl. „Išlaisvink savo mintis“) nariai.

Šiai grupei, kuri skelbia esanti „Anti Pharma – Anti System – Anti NWO!“ (angl. „Prieš farmaciją – prieš sistemą – prieš „New World Order“ – „Naująją pasaulio tvarką“, taip pavadinta sąmokslo teorija, esą paslapčia kuriasi totalitarinė pasaulinė vyriausybė) priklauso 12,5 tūkst. narių).

Įrašas šioje programėlėje buvo perklausytas daugiau nei 40 tūkst. kartų.

Apie įrašą papasakojo ir Vokietijoje žinoma dešinioji radikalė, COVID-19 neigėja Miriam Hudson, prisistatanti kaip Miriam Hope.

„Teigiamas“ ir „neigiamas“ skirti apmokymui

Įraše kalbanti moteris nenurodė nei vietos, kurioje jos minimas atvejis nutiko, nei kokius tiksliai testus vaistininkė rado.

Greičiausiai tai buvo greitieji antigeno arba antikūnų testai.

Sveikatos apsaugos ministerija paaiškina, kuo skiriasi įvairūs COVID-19 testai.

Tinklalapio doccheckshop.de ekrano nuotrauka/Pardavėjai nurodo, kad pakuotėje yra kontroliniai testai su neigiamu ir teigiamu atsakymu
Tinklalapio doccheckshop.de ekrano nuotrauka/Pardavėjai nurodo, kad pakuotėje yra kontroliniai testai su neigiamu ir teigiamu atsakymu

Vokietijoje greitųjų testų galima įsigyti internetu.

Tinklalapiuose, kuriuose parduodami minėtoje nuotraukoje matyti JAV medicinos įrangos kompanijos „Abbott“ testai, nurodyta ir pakuotės sudėtis, paaiškinta, kaip naudoti.

Dėžutėje kartu su 25 arba 75 „Panbio“ COVID-19 antigeno greitaisiais testais, supakuotais atskirai į maišelius su drėgmę sugeriančia medžiaga, yra po tiek pat sterilių tamponėlių mėginiams paimti ir mėgintuvėliai testui atlikti, buteliukas su 9 ml reagento, mėgintuvėlių laikiklis ir po 1 teigiamos bei neigiamos kontrolės tamponėlį.

Kaip tik pastarieji įkvepia sąmokslo teorijas, esą testų rezultatai iš anksto aiškūs.

Vieni iš tokių testų gamintojų paaiškina, jog šiuos tamponėlius galima panaudoti tikrinant, kad reagentas veikia ir procedūra atliekama tinkamai.

Tinklalapio doccheckshop.de ekrano nuotrauka/Taip atrodo greitųjų antigeno testų pakuotė
Tinklalapio doccheckshop.de ekrano nuotrauka/Taip atrodo greitųjų antigeno testų pakuotė

Tame, kuris turi parodyti teigiamą rezultatą, yra sauso SARS-CoV-2 antigeno, kitas tėra paprastas tamponėlis.

Rekomenduojama juos panaudoti kartą, apmokant procedūrą atliksiantį asmenį.

Patikimi šaltiniai

Informacinę erdvę stebinčių institucijų atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų, patikimų žiniasklaidos priemonių duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius