Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Cukriniu diabetu sergantys vaikai vyko į Diabičių dviračių žygį šeimoms

Praėjusį šeštadienį šeimos, auginančios vaikus su cukriniu diabetu aktyviai leido laiką Diabičių orientacinio dviračių žygio metu. Dviračių žygio tikslas buvo ne tik suburti panašaus likimo šeimas, bet ir parodyti visuomenei ir, žinoma, dalyviams, kad ir vaikai sergantys 1-ojo tipo cukriniu diabetu, kaip ir sveiki vaikai, gali mėgautis aktyviomis pramogomis.
Diabičių orientacinio dviračių žygio akimirka
Diabičių orientacinio dviračių žygio akimirka / Organizatorių nuotr.

Mūsų visuomenėje daug kalbama apie aktyvaus laisvalaikio svarbą šeimoms, tačiau retai susimąstome apie tuos, kurių šeimas aplanko ligos.

Šeimos, į kurių gyvenimą nelauktai pasibeldžia cukrinis diabetas išgyvena didžiulį šoką, nes reikia radikaliai pakeisti tiek savo, tiek vaiko gyvenimo būdą, mitybos įpročius, daugelis šeimų praktiškai atsisako daugelio pramogų, nes viešoje vietoje vaikui sudėtinga suleisti vaistus, o paaugliai ypač jautriai į tai reaguoja.

Idėja suorganizuoti dviračių žygį šeimoms, auginančioms  vaikus su cukriniu diabetu būtent dėl to ir kilo, kad ir šioms šeimoms suteiktume galimybę pasimėgauti aktyviu laisvalaikiu.

Diabičių orientacinio dviračių žygio metu šeimos smagiai leido laiką Vingio parke ieškodami iš anksto numatytų žygio punktų  bei atlikdami įvairias orientacines užduotis. Žygio metu budėjo med. personalas, o prieš ir po žygį vaikams su cukriniu diabetu buvo matuojama glikemija.

Kaip teigia Kauno klinikų, Vaikų endokrinologijos skyrius slaugytoja diabetologė Aušra Krivolap: „1-ojo tipo cukriniu diabetu sergantys vaikai turi specialių poreikių, dėl kurių užsiimdami aktyvia veikla turi žinoti, kaip veikia fizinis krūvis gliukozės kiekį kraujyje.

Organizatorių nuotr./Diabičių orientacinio dviračių žygio akimirka
Organizatorių nuotr./Diabičių orientacinio dviračių žygio akimirka

Prieš užsiimant aktyvia veikla vaikai turi pasimatuoti cukraus kiekį kraujyje, papildomai suvalgyti angliavandenių ir sumažinti insulino kiekį. Daugeliui pacientų ypač sudėtinga sukontroliuoti reikiamą insulino kiekį naudojant leidžiamą insuliną, nes dienos bėgyje planai užsiimti aktyvia veikla gali keistis, o suleisto insulino jau atgal nesugražinsi.

Insulino pompa išsprendžia sudėtingą planavimo procesą ir vaikams bei, žinoma, suaugusiems leidžia lengviau kontroliuoti insulino kiekį ir išvengti žemo gliukozės kiekio kraujyje. Vaikai naudojantys insulino pompą tokiu būdu gali nevaržomai užsiimti fizine veikla, kuri vaikams su cukriniu diabetu yra gyvybiškai svarbi kasdien.

Svarbu žinoti visiems, kad fizinė veikla leidžia vaikams su cukriniu diabetu mėgautis saldumynais, jeigu vaikas nori jais pasimėgauti, reikia tiesiog daugiau judėti. Taip pat fizinė veikla labai svarbi dėl to, kad aktyvūs vaikai gali išvengti tolimųjų komplikacijų, tokių kaip apakimas, inkstų nepakankamumas ar kojų apmutacijos. Dėl to labai džiaugiamės tokiais renginiais kaip šis, nes taip parodome, kad vaikai gali ir turi aktyviai gyventi.“

Organizatorių nuotr./Diabičių orientacinio dviračių žygio akimirka
Organizatorių nuotr./Diabičių orientacinio dviračių žygio akimirka

Taip pat Aušra Krivolap pabrėžia, kad vaikai su cukriniu diabetu, kurie naudoja insulino pompas gali išvengti jau minėtų sudėtingų ligos komplikacijų, o tai svarbu ne tik vaikams ir jų šeimoms, bet ir mūsų valstybei.

Ir, žinoma, su insulino pompos atėjimu į vaiko gyvenimą,  pagerėja gyvenimo kokybė, vaikas gali tiek mėgautis valgymo malonumais, tiek išmiegoti visą naktį, o kartais net pamiegoti iki pietų. Aušra Krivolap pabrėžia, kad insulino pompą turėtų turėti kiekvienas cukriniu diabetu sergantis vaikas, tad tikimės, kad mūsų valdžios vyrai nepamirš savo pažadų ir dar kitais metais, valstybė kompensuos insulino pompų įsigijimą vaikams. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius