Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Diabetas gali tapti dažniausia mirties priežastimi

Ketvirtadienį minint Pasaulinę diabeto dieną, atkreipiamas dėmesys, kad šia liga sergančių žmonių nuolat daugėja. Pasaulio sveikatos organizacija prognozuoja, kad 2030-aisiais vienas iš dešimties gyventojų sirgs cukralige ir tai bus viena dažniausių neįgalumo ir mirštamumo priežasčių.
Gliukozės kiekio kraujyje matuoklis
Gliukozės kiekio kraujyje matuoklis / Fotolia nuotr.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Antanas Norkus sako, kad per pastarąjį dešimtmetį sergančių diabetu pasaulyje skaičius padidėjo du kartus. Be to, jis pastebi, kad, pavyzdžiui, Lietuvoje, apie pusė atvejų iš viso nėra diagnozuojama, nes simptomai akivaizdžiai nepasireiškia.

Maždaug devyni iš dešimties sergančiųjų priskiriami antrajam šios ligos tipui, kurio padėtų išvengti judėjimas ir sveika mityba.

Dėl visuomenėje didėjančios nutukimo problemos, vis dažniau antrojo tipo diabetu suserga ir vaikai bei paaugliai. Anksčiau tokiame amžiuje buvo diagnozuojamas tik pirmasis tipas. Pagrindiniu šios ligos gydymu išlieka insulinas. Šia medžiaga žmogaus organizmas apsirūpinti pats nebegali dėl kasos sutrikimų. Mokslininkai tiria, kaip būtų galima cukraligę gydyti persodinant donorų ar naudojant kamienines ląsteles. 

Pasaulinės diabeto dienos proga lapkričio 14 d. 8–14 val. Santariškių klinikų Konsultacijų poliklinikos registratūros patalpose visi norintys galės išsitirti gliukozės kiekį kraujyje nemokamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius