Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Endemik“ Vilniaus padalinio duomenimis, skiepijimosi nuo erkinio encefalito mastas muša rekordus

Jau vasaros pradžioje, kai didžiąją dalį laisvalaikio imame leisti gamtoje, suskumbame domėtis apie apsaugą nuo erkių. Ne tik apie erkes atbaidančius repelentus, bet ir vakciną, apsaugančią nuo itin klastingos, erkių pernešamos ligos – erkinio encefalito. Sveikatos įstaigos „Endemik“ Vilniaus padalinio duomenimis, skiepijimosi rodikliai šiais metais – kaip niekad aukšti.
Skiepijimas
Skiepijimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Jau per pirmąją birželio mėnesio pusę esame paskiepiję beveik tiek pat žmonių kaip per visą praėjusių metų birželio mėnesį“, – tokią statistiką pateikia „Endemik“ Vilniaus padalinio vadovas Antanas Pempė.

Jo teigimu, vien per gegužės mėnesį pasiskiepijusių žmonių, lyginant su 2015-iais metais, buvo net 30 proc. daugiau. Bendrais duomenimis, lyginant parduotų vakcinų skaičių 2015 – 2016 mėn. pirmojo ketvirčio laikotarpiu, regimas 5 proc. augimas.

A. Pempės pastebėjimu, vis daugiau žmonių skiepijasi šiltojo laikotarpio pradžioje – būtent gegužės ir birželio mėnesiais: „Tie, kurie pradžioje pavėluoja, vasarai prasidėjus išeina į gamtą, prisirenka erkių, ir tada pradeda panikuoti. Jeigu įkanda suaugusiajam, tai paprastai jis jau skiepijasi ne tik pats, bet ir skiepija savo vaikus.“

Padidėjęs dėmesys savo sveikatai

„Endemik“ padalinio vadovo pastebėjimu, intensyviau skiepais domėtis pradeda ne tik pavieniai asmenys (ar šeimos), bet ir įmonės, kas Lietuvoje yra gan nauja praktika.

Vis daugiau žmonių skiepijasi šiltojo laikotarpio pradžioje – būtent gegužės ir birželio mėnesiais.

„Jeigu darbuotojai, kurie dalį darbo laiko praleidžia lauke/gamtoje, įtaria, jog turi didelę tikimybę pasigauti erkių ir užsikrėsti erkiniu encefalitu, iš karto kreipiasi į vadovus dėl skiepų. Tai džiugina, nes rodo, jog žmonės tampa vis sąmoningesni“, – teigia A.Pempė.

Padidėjusius skiepijimosi rodiklius, jo požiūriu, lemia du esminiai dalykai – padidėjęs informacijos apie erkių pernešamas ligas ir vakcinas srautas bei augantis gyvenimo lygis: „Žmonės pradeda daugiau uždirbti ir labiau rūpintis savimi. Skiepai – santykinai nedidelė investicija į savo sveikatą“.

Skiepai rekomenduojami į Lietuvą atvykstantiems turistams

Didelis erkių, pernešančių erkinį encefalitą, skaičius yra ne tik Baltijos regione, bet ir tose Vidurio Europos šalyse, kuriose vyrauja vidutinis klimatas – yra pakankamai drėgmės ir šilumos.

„Keliautojams, kurie vyksta į Baltijos šalis, Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja pasiskiepyti nuo erkinio encefalito“, – teigia A.Pempė.

Vakcinos nuo erkinio encefalito efektyvumas siekia iki 98 proc. Skiepyti nuo erkinio encefalito galima ne tik suaugusius, bet ir vaikus jau nuo vienerių metų amžiaus.

Įprastinės imunizacijos kursą sudaro 3 dozės: pirma dozė skiriama pasirinktą dieną, antra dozė – 1-3 mėn. po pirmosios dozės., trečia dozė – 9-12 mėn. po antrosios dozės.

Žmogus tampa pilnai apsaugotas, praėjus 2 savaitėms nuo antrosios dozės suleidimo.

Daugiau apie erkių pernešamas ligas galite sužinoti čia.

GSK
GSK

LT/ENC/0057/16

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius