Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Erkinis encefalitas – klastinga liga, kurios pasekmės gali būti tragiškos

Erkinio encefalito klasta pasireiškia tuo, kad šios ligos ankstyvuoju periodu negalima nei diagnozuoti, nei nujausti. Pirmieji erkinio encefalito simptomai panašūs į tuos, kuriuos sukelia gripas ar peršalimas, todėl dažnas rimtos ligos nė neįtaria. Kodėl svarbu laiku užkirsti kelią erkiniam encefalitui?
Erkės įkandimas / 123rf.com nuotr.
Erkės įkandimas / 123rf.com nuotr.

Apie erkinio encefalito sukeltas pasekmes bei ligos prevenciją 15min kalbasi su klinikos „Inmedica“ vaikų ligų gydytoja Daiva Stanislovaitiene.

– Ar dažnas Lietuvoje yra linkęs skiepytis nuo erkinio encefalito?

– Suaugusieji noriai skiepijasi ir skiepija savo vaikus, nes savo gyvenime yra matę atvejų, kada erkinio encefalito pasekmės būna labai liūdnos.

Be to, šią ligą sunku diagnozuoti, nes kai įkanda erkė, praktiškai 2 savaites ligonis jokių požymių nejunta, ir tik vėliau atsiranda simptomai, panašūs į gripo, t.y. bendras negalavimas, galvos skausmas, nedidelė temperatūra.

Pirmas dienas ir tyrimai nieko negali parodyti. Antikūnai, t.y. specifiniai baltymai, kurie pasigamina prieš erkinio encefalito sukėlėjus, atsiranda maždaug 3-4-tą savaitę po įkandimo. Tyrimus būtinai turi vertinti gydytojas.

Dėl to vasarą labai sunku atskirti, ar tai trumpalaikis peršalimas po išsimaudymo, ar erkinis encefalitas, todėl aš rekomenduoju paskiepyti vaiką jau nuo vienerių metų.

Šią ligą sunku diagnozuoti, nes kai įkanda erkė, praktiškai 2 savaites ligonis jokių požymių nejunta.

Erkinis encefalitas trečdaliui žmonių palieka visą gyvenimą išliekančius reiškinius, tokius kaip galvos skausmai, psichikos sutrikimai, bendras kūno silpnumas, paralyžius, kalbos sutrikimai. Negydoma liga gali sukelti komą ar mirtį.

– Kokiais vaistais yra gydomas erkinis encefalitas?

– Nuo erkinio encefalito specifinių vaistų nėra. Yra taikomas simptominis gydymas, pavyzdžiui, skiriami aukštą temperatūrą mažinantys vaistai nuo uždegimo. Encefalitu susirgę pacientai gydomi ligoninėje.

– Koks metas skiepytis nuo erkinio encefalito yra tinkamiausias?

– Geriausia skiepytis šaltuoju periodu, kad atšilus orams, organizmo imunitetas jau būtų paruoštas erkių atakoms. Erkės pradeda gyvuoti ir yra aktyvios esant apytiksliai 8° C oro temperatūrai. Tiesa, žiemą skiepytis yra sudėtingiau, nes žmonės serga kitomis ligomis, o skiepytis nuo erkinio encefalito reikia pasveikus.

Nuo erkinio encefalito specifinių vaistų nėra.

Kita vertus, skiepytis niekada nėra per vėlu, nes imunitetas erkiniam encefalitui susiformuoja per 3-4 savaites. Pirminę vakcinaciją sudaro trys dozės: po pirmojo skiepo skiepijamasi po 1-3 mėnesių, po to – po 9-12 mėnesių. Vėliau reikia skiepytis po 3-jų metų ir kartoti skiepus kas 5-ius metus.

– Kokią papildomą apsaugą nuo erkių įkandimo rekomenduojate naudoti vasarą?

– Pagrindinė priemonė – repelentai, kurie atbaido erkes. Erkės platina ir kitas ligas – Laimo ligą, erlichiozę – nuo kurių skiepų nėra, todėl pasiskiepijus tik nuo erkinio encefalito, vis tiek reikia atidžiai saugotis nuo erkių.

Repelentų yra įvairių: cheminiai arba augaliniai (pvz., eteriniai aliejai). Jais reikia purkšti drabužius, tepti apnuogintas kūno vietas. Taip pat svarbu nepamiršti, einat į gamtą, apsirengti šviesiais drabužiais, kad matytųsi, jei ant tavęs kas ropoja.

Klaidinga manyti, jog erkės krenta nuo medžių tiesiai ant galvos. Tikrai ne, erkės būna ant žolės ir einat per ją, jeigu nėra apnuogintų kūno vietų, jos pirma prikimba prie drabužių, ir tokiu būdu erkę galima parsinešti į namus. Patariu visiems grįžus iš žaliųjų zonų išsiskalbti drabužius, kitaip gali grėsti erkės įsisiurbimas, kuris nėra skausmingas, todėl dažnai ir nepastebimas.

Skiepytis niekada nėra per vėlu, nes imunitetas erkiniam encefalitui susiformuoja per 3-4 savaites.

Būtina ne tik persirengti rūbus bei nusiprausti, bet ir įdėmiai save apžiūrėti, išsišukuoti plaukus. Jeigu turite naminių gyvūnų, juos taip pat reikia apžiūrėti ir iššukuoti – saugodami juos, apsaugosite ir save.

Dauguma žmonių galvoja, jog erkės gali užpulti tik jiems būnat užmiestyje, t.y. kaimuose, miškuose, bet pamirštama apie miesto žaliąsias zonas, kuriose taip pat gausu erkių.

Dar vienas pastebėjimas – erkiniu encefalitu galima apsikrėsti ir per nepasterizuotą pieną. Ypatingai nevertėtų gerti šviežio ožkos pieno, todėl visiems patariu gerti tik virintą, pasterizuotą pieną.

– Kaip žmogui nustatyti, ar jam įkando erkinį encefalitą ar Laimo ligą platinanti erkė?

– Deja, tai įvertinti galima tik po mėnesio. Visų pirma, reikia stebėti savo savijautą bei kūno pakitimus. Laimo ligos atveju, pavyzdžiui, įkandus erkei į koją, padidėja kirkšnies limfmazgiai.

Atsiradus pirmiesiems simptomams ir pasitarus su gydytoju, reiktų pradėti gerti antibiotikus, pasidaryti imunologinius tyrimus.

Verta žinoti, jog ta pati erkė vienu metu gali žmogų užkrėsti ir erkiniu encefalitu, ir Laimo liga. Pastarąją sukelia erkės žarnyne slypinčios bakterijos, tuo tarpu encefalitą sukelia virusas, esantis erkės seilėse. Todėl įkandus vienai erkei galima užsikrėsti dviem ligom iškart. Vis dėlto, jei žmogaus imuninė sistema pakankamai atspari, tikėtina kad įsisiurbus tokiai erkei jis susirgs tik viena iš šių ligų.

– Kokios yra negydomos Laimo ligos pasekmės?

– Negydant Laimo ligos gresia neuroboreliozė, kada pažeidžiamos galvos smegenys, atsiranda parezė (įvairių kūno galūnių silpnumas), sąnarių skausmai, miokarditas (širdies veiklos sutrikimas). Laimo liga yra gydoma antibiotikais, tačiau ja persirgus imunitetas nesusiformuoja ir ja galima vėl susirgti.

– Teigiama, jog tikimybė susirgti Laimo liga sumažėja teisingai ištraukus erkę. Taigi, kaip teisingai ištraukti erkę?

– Jokiu būdu nereikia erkės sukioti traukiant, nes jeigu ji platina Laimo ligą sukeliančias bakterijas, kurios, kaip minėjau, yra erkės žarnyne, tai per daug suspaudus ir plyšus žarnynui, visas užkrėstas turinys patenka į žmogaus kraują. Reikėtų atsargiai suimti erkės galvą ir tiesiai, palengva ištraukti ją iš odos.

Informacinis partneris – sveikatos priežiūros bendrovė „GlaxoSmithKline Lietuva“.

Daugiau informacijos apie ligų profilaktiką rasite www.sveikata.gsk.lt

GSK

LT/ENC/0036/16, patvirtinta 2016 05

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius