-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Europos kokybės čempionatas: kurios šalies pomidoras geresnis?

Dažnai girdime iš aplinkinių, kad lietuviškas pomidoras yra savaime geresnis už ispanišką, o lietuviška braškė – už lenkišką. Lietuvoje yra populiari nuostata, kad lietuviški vaisiai ir daržovės yra pranašesni už auginamus užsienyje, tačiau paanalizuokime, kaip yra iš tiesų.
Pomidorai
Pomidorai / Fotolia nuotr.

Pirmenybė – šviežumui

Vaisiai ir daržovės, kuriuos valgome, turi būti kuo šviežesni, – teigia visi mitybos specialistai. Kuo trumpiau trunka produkto kelias nuo lysvės iki stalo, tuo sveikiau maitinamės. Šia prasme lietuviški vaisiai ir daržovės iš tiesų turi pranašumą.

Jei vaisiai ir daržovės važiuoja iš toli, jų šviežumui ir prekinei išvaizdai išlaikyti naudojamos įvairios priemonės: išretinama atmosfera aplink vaisius, apdorojama įvairiais pesticidais, kurie apsaugo vaisių nuo perteklinės drėgmės susidarymo, pavyzdžiui, kaip imazalilu, padengiama vaškais.

mūsų klimatas pomidorus natūraliai nokina tik vasaros sezono metu, – todėl žiemą mus gelbėja ne tik lietuviška morka, kopūstas ar burokas

Tai gali skambėti bauginančiai, tačiau reikia žinoti, kad ES naudojamų priemonių – jų kiekius ar taikymą konkretiems vaisiams ir daržovėms – riboja griežti ES reikalavimai, o Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kontroliuoja šių teisės aktuose numatytų didžiausių leistinų kiekių laikymąsi, tad iš ES šalių atvežami vaisiai ir daržovės yra saugūs. Tokios kontrolės institucijos yra kiekvienoje ES valstybėje narėje.

Taigi geriausia valgyti ką tik nuskintus, bet juk ne visuomet taip išeina, – apelsinai Lietuvoje neauga.

Vis dėlto norėdami valgyti įvairų maistą ir gauti įvairių naudingų medžiagų, tokių kaip vitaminai, mikro – ir makroelementai, drąsiai ragaukime ES šalyse užaugintą produkciją: įvairūs citrusiniai, vynuogės, abrikosai, persikai, baklažanai ir kiti pamėgti vaisiai bei daržovės yra geri ir naudingi, net jei ir ne ką tik nuskinti.

Natūraliai sunokęs vertingesnis

Vaisius ir daržoves turime valgyti dėl naudingų medžiagų, kurių jie turi daug ir įvairių, – vitaminų, mineralų, skaidulų.

Kai vaisius ar daržovė natūraliai sunoksta saulėje, jis būna ne tik skanesnis, bet ir vertingesnis savo maistinėmis savybėmis.

Jei produktas vežamas iš toli, paprastai jis nuskinamas nepilnai sunokęs ir noksta transportavimo metu, sandėliuose, parduotuvėse, todėl naudingų medžiagų turi kiek mažiau, nei tas, kuris nuskinamas pilnai sunokęs.

Taigi vasarą, kai turime daug saulės, natūralaus sunokimo rungtį laimi lietuviška produkcija arba užauginta netoli mūsų esančiose ES šalyse.

Visgi mūsų klimatas pomidorus natūraliai nokina tik vasaros sezono metu, – todėl žiemą mus gelbėja ne tik lietuviška morka, kopūstas ar burokas, bet ir kiti ES šalių vaisiai ir daržovės, aprūpinantys mus vitaminais ištisus metus.

Auginti natūraliau

Lietuvoje gajus mitas, kad Lietuvoje vaisiai ir daržovės auginami natūraliau nei užsienyje, be pesticidų, tačiau jie visgi naudojami visose šalyse. Priemonių naudojimas susijęs su augintojo taikoma auginimo praktika , o ne su konkrečia šalimi.

Apsaugos medžiagos nuo kenkėjų, piktžolių ir mikroorganizmų buvo žinomos ir prieš 4500 metų, tačiau neteisingas jų naudojimas gali būti labai pavojingas.

vasarą, kai turime daug saulės, natūralaus sunokimo rungtį laimi lietuviška produkcija arba užauginta netoli mūsų esančiose ES šalyse

Dėl šios priežasties buvo sukurtas mechanizmas, skirtas užtikrinti, kad pesticidai ir kitos medžiagos būtų naudojamos tinkamai, o vaisiai ir daržovės ant mūsų stalo būtų sveiki ir saugūs.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Aurelija Drumstienė pasakojo, kad ES labai griežtai reglamentuoja vaisių ir daržovių auginimą ir įvairių priemonių naudojimą, o atsakingos institucijos kontroliuoja, kad būtų laikomasi ES ir Lietuvos Respublikos teisės aktuose numatytų reikalavimų, – todėl ES vaisių ir daržovių kokybe ir sauga galime pasitikėti.

Europos Sąjunga pesticidų naudojimą auginant vaisius ir daržoves reglamentuoja labai griežtai, – tam skirtas net 1700 puslapių apimties reglamentas. Šiuo reglamentu privalo vadovautis visi ES daržovių ir vaisių augintojai, – taip pat ir Lietuvos.

Anot A. Drumstienės, šį reglamentą Europos Komisija nuolat peržiūri ir atnaujina remdamasi naujausiomis mokslininkų išvadomis.

Daugeliu atveju keičiama pesticidų vartojimo paskirtis, t.y. tam tikros rūšies cheminę medžiagą leidžiama naudoti tik tam tikrų rūšių augalams, pavyzdžiui, leidžiama apdoroti gumbavaisius, bet neleidžiama ankštinėms daržovėms, vaisiams ir t.t.

Vis dėlto dažniausias reglamento pakeitimas – reikalavimų griežtinimas, kai sumažinami didžiausi leistini pesticidų kiekiai, arba tam tikras pesticidas yra išvis nebeleidžiamas vartoti.

Skirtingos tarnybos kontroliuoja skirtingus augimo ir pateikimo etapus. Vienos nustato, kokios medžiagos yra leidžiamos naudoti tam tikrais augalo vegetacijos etapais (formuojant žiedus, nokstant vaisiams).

Kitos kontroliuoja jau surinktą derlių, – kaip jis sandėliuojamas, transportuojamas ir prekybos vietose pateikiamas vartotojams.

Taigi kurios šalies pomidoras geriausias? Geriausias – ką tik nuskintas ir natūraliai sunokintas, tačiau rinkdamiesi ES užaugintus vaisius ir daržoves būkite ramūs dėl jų saugos ir kokybės ir visus metus mėgaukitės naudingų medžiagų įvairove.  

ES finansuojama priemonė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius