-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iki širdies gelmių sujaudinta elektrėniškė Birutė: „Verkiu. Tik šįkart – iš džiaugsmo“

„Mama, tu vėl verki?“ – paklausė iš mokyklos namo grįžusi elektrėniškė Ausma. „Vaikeli, šįkart tai – džiaugsmo ašaros“, – dukrai paaiškino 53 metų Birutė Vaišnienė-Kavaliūnė. Į beviltišką situaciją patekusiai moteriai, sergančiai reta liga – skydliaukės medulinė karcinoma – ir negaunančiai gydymo, 15min.lt skaitytojai padovanojo viltį. Birutės istorija sutelkė ir Elektrėnų bendruomenę, rankininkus. Moteriai į pagalbą stoja net Valstybinė mokesčių inspekcija.
Birutė Vaišnienė-Kavaliūnė
Birutė Vaišnienė-Kavaliūnė / Asmeninio albumo nuotr.

„Nesitikėjau, kad tiek daug gerų žmonių aplinkui. Žodžiais neapsakysi, kiek džiaugsmo – nuotaika visai kita. Atrodo, kad matau šviesulį tunelio gale“, – guviu balsu kalba B.Vaišnienė-Kavaliūnė ir reiškia dėkingumą visiems, kurie prie jos vilties gyventi prisideda tiek, kiek gali.

Asmeninėje Birutės sąskaitoje – daugiau nei 11 tūkst. eurų. Dar apie 2 tūkst. aukų įplaukė per Paypal sistemą.

Žodžiais neapsakysi, kiek džiaugsmo – nuotaika visai kita. Atrodo, kad matau šviesulį tunelio gale.

Šios sumos užteks vienam vizitui Vokietijos klinikoje, kur Birutė gaus modernų, Lietuvoje dar netaikomą gydymą radionuklidais. Vienas radionuklidų seansas kainuoja apie 10 tūkst. eurų.

„Su klinika jau susisiekta, nusiųsti dokumentai. Tikiuosi, kad mane priims spalio pradžioje“, – artimiausiais planais dalijasi moteris.

Klinikoje ji turėtų praleisti apie savaitę. Po procedūros moteris grįš į Lietuvą. Čia turėtų būti stebima, ar gydymas duoda laukiamą efektą, ar kauluose esančios metastazės pasiduoda.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vienuoliktokė Ausma meldžia pagalbos mamai, kurią valstybė pasmerkė myriop

Be to, B.Vaišnienė-Kavaliūnė tikisi, kad Valstybinė ligonių kasa atsižvelgs į antrąkart pateiktą Santariškių klinikų prašymą pacientei skirti vaistą Vandetanib. Tai būtų pats palankiausias scenarijus.

Asmeninio albumo nuotr./Birutė su dukra Ausma
Asmeninio albumo nuotr./Birutė su dukra Ausma.

„Jei vis dėlto gaučiau vaistą, būtų nuostabu. Jei atsakymas ir vėl bus neigiamas, reikėtų kartoti radionuklidų terapiją“, – svarsto B.Vaišnienė-Kavaliūnė.

Įsitraukė miesto bendruomenė

Tačiau taip toli į priekį B.Vaišnienė-Kavaliūnė negalvoja – džiaugiasi tuo, ką, lyg dovaną, gavo šiomis dienomis.

„Mažiau nei 10 eurų nė vienas žmogus neaukojo. Yra ir 30, 50, ir 100 eurų dydžio aukų. Didžiausia vieno žmogaus perlaida – 300 eurų. Ją atliko vienas žymus rankinio vartininkas, žaidžiantis Vokietijos klube“, – pasakoja Birutė.

Mažiau nei 10 eurų nė vienas žmogus neaukojo. Yra ir 30, 50, ir 100 eurų dydžio aukų. Didžiausia vieno žmogaus perlaida – 300 eurų.

Prie kiekvienos perlaidos geradariai pridėjo ir moralinį palaikymą: paskirties eilutėje linkėjo Birutei stiprybės, sveikatos ir nepasiduoti.

Perskaitę Birutės istoriją jautriai sureagavo ir elektrėniškiai. „Pirmą valandą nakties drąsinančią žinutę dukrai rašo kaimynas Tomas Balčėnas, kuris pats sirgęs kraujo vėžiu: „Ausma, mes kaip nors tavo mamai padėsime.“ Po to paklausė, ar ji dar nemiega, paprašė atrakinti duris. Dukrai jis perdavė įmautę, kurioje – palinkėjimai nuo buvusių mano auklėtinių ir kolegų rankininkų, kaimynų. Lauknešėlyje buvo surinkta 250 eurų“, – sujaudinta tokio dėmesio pasakoja Birutė.

Be to, Ausma pastebėjo, kad Elektrėnuose prekybos centre įsikūrusiame viename grožio salone pastatyta aukų dėžutė B.Vaišnienės-Kavaliūnės gydymui.  

Rankininkai neapleidžia bičiulės

Paramą Birutei žada ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA). Nuošalyje nelieka ir Lietuvos rankinio federacija.

Asmeninio albumo nuotr./Birutė su rankinio auklėtiniais
Asmeninio albumo nuotr./Elektrėnuose trenere dirbanti Birutė su rankinio auklėtiniais.

„Šeštadienį Garliavos sporto centre vyks Lietuvos rankinio supertaurės rungtynės, į kurias įėjimas nemokamas, tačiau norintys galės įsigyti bet kokios vertės bilietą, o visi surinkti pinigai bus perduoti Birutės gydymui. Minėtus bilietus bus galima įsigyti rungtynių vietoje. Tokia pati akcija bus kartojama spalio 11 dieną, kai į Lietuvą žaisti rungtynių su Lietuvos nacionaline komanda atvyks pasaulio elite esanti Norvegijos moterų rinktinė“, – skelbiama oficialioje federacijos internetinėje svetainėje.

Lietuvos rankinio federacijos prezidentas Antanas Skarbalius informavo, kad federacija kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją su prašymu skirti reikiamą gydymą sunkiai sergančiai trenerei.

„Ministerijos atsakyme rašoma, kad dirbama pagal esamą tvarką, tačiau ieškoma būdų padėti Birutei ir kol kas ši istorija nėra baigta“, – rašoma tinklalapyje.

Padės išsaugoti 15 proc. pajamų

Toks aplinkinių palaikymas ir pastangos padėti Birutę jaudina iki širdies gelmių.

Ne mažiau moterį nustebino ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) geranoriškumas bei pasiūlyta pagalba talkinti teisingai tvarkant dokumentus, kad nuo gydymui paaukotos sumos moteriai netektų mokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija

Asmeniškai su  B.Vaišniene-Kavaliūne susisiekusi VMI Elektrėnų poskyrio darbuotoja pasiūlė kitą savaitę atvykti į konsultaciją.

VMI Komunikacijos vadovas Darius Buta 15min.lt paaiškino, kad VMI tikslas – padėti, o ne mokesčių ieškoti.

Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nustatyta, kad pajamų mokesčiu neapmokestinamos pajamos, gautos kaip labdara. Labdara pripažįstama tuo atveju, kai ją teikia paramos gavėjo statusą turintys juridiniai asmenys.

Ministerijos atsakyme rašoma, kad dirbama pagal esamą tvarką, tačiau ieškoma būdų padėti Birutei ir kol kas ši istorija nėra baigta.

„Kai kuriais atvejais gyventojai ar juridiniai asmenys lėšas perveda  tiesiogiai į remiamo asmens sąskaitą. Vertinant formaliai, tokios tiesiogiai gyventojui gydymui, reabilitacijai ar kitiems labdaringiems tikslams skirtos lėšos neatitinka nustatyto labdaros teikimo būdo, nes yra pervedamos ne per labdaros ir paramos fondą ar kitą paramos teikėjo statusą turinčią įstaigą.

Tačiau mokesčių administratorius, vadovaudamasis Lietuvos mokesčių administravimo įstatymo nuostatomis, turi teisę ir pareigą mokesčių teisiniuose santykiuose viršenybę teikti šių santykių dalyvių veiklos turiniui, o ne formaliai išraiškai. Atsižvelgiant į turinio viršenybės prieš formą principą, taip pat įtvirtintus teisingumo ir protingumo principus, gydymui, reabilitacijai, sudegusiam būstui atstatyti (pastatyti) ar minimaliems socialiai priimtiniems poreikiams (ar kitoms reikmėms, kurioms ji skiriama) tenkinti paaukotos ir šiam tikslui panaudotos lėšos, pervestos tiesiogiai į remiamo asmens sąskaitą, pagal turinį laikytinos labdara, jeigu remiamas asmuo atitinka labdaros gavėjo statusą. Tokiais atvejais gyventojo gauta labdara yra neapmokestinama“, – paaiškino D.Buta.

Jis pabrėžė, kad VMI visada rekomenduoja rėmimo akcijas organizuoti pasitelkus įvairias organizacijas, taip išvengiant galimų sukčiavimo atvejų ir papildomų rūpesčių dėl apmokestinimo: „Visgi šiuo atveju, kaip ir visais kitais, VMI padės į bėdą patekusiam mokesčių mokėtojui, teritoriniam VMI skyriui jau pavesta susisiekti su gyventoja ir suteikti visą reikalingą pagalbą.“

Birutei galima padėti taip:
Gavėjas: Birutė Vaišnienė-Kavaliūnė
Sąsk: LT757044060008026080, SEB bankas
Paypal: birute.vaisniene@gmail.com     
Paskirtis: Birutės gydymui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius