Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš rinkos surenkami nesaugūs dangteliai stiklainiams ir konservuoti ananasai

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF gavo pranešimą iš Latvijos kompetentingos institucijos apie nesaugius kiniškus dangtelius stiklainiams ir konservuotus ananasus, importuotus iš Indonezijos. Šie gaminiai ir produktai buvo išplatinti Latvijos, Lietuvos ir Estijos rinkose.
Ananasų griežinėliai
Asociatyvinė iliustracija: ananasai / Photos.com nuotr.

Pranešime rašoma, kad „Let‘s Cook“ stiklainių dangteliuose, importuotuose iš Kinijos, nustatytas leistiną normą beveik du kartus viršijantis sojų aliejaus epoksidanto kiekis. Cheminė medžiaga – sojų aliejaus epoksidantas naudojamas su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų (plastikų) gamyboje kaip priedas arba polimerų gamybos pagalbinė medžiaga. Europos Sąjungos teisės aktuose nustatyta leistina jo išsiskyrimo riba – 60 mg/kg, o Latvijoje atlikus šių dangtelių laboratorinius tyrimus, nustatyta 119 mg/kg sojų epoksidanto. 

Vilniaus valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai atlikus tyrimą, paaiškėjo, kad minėtų stiklainių dangtelių (partijos numeris – EAN 2000202319021, gamintojas „Qingdao Glassboy Trade Co“, Kinija) į Lietuvą įsivežė UAB „Maxima LT“ (Savanorių pr. 247, Vilnius). Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba UAB „Maxima LT“ uždraudė prekiauti kiniškais stiklainių dangteliais, nurodė informuoti vartotojus ir surinkti iš rinkos šios partijos nesaugius gaminius.

RASFF pranešime taip pat nurodoma, kad ištyrus konservuotus ananasus, importuotus iš Indonezijos, nustatytas per didelis neorganinio alavo kiekis (310 mg / kg – ppm, kai max leistinas – 200 mg / kg – ppm). Pradėjus tyrimą, nustatyta, kad 192 vienetus konservuotų ananasų (prekinis ženklas „Fruitland“, 1 vnt. svoris – 0,825 g, partijos Nr. 27/07/2017, tinkamumo vartoti terminas – 2017 07 27) rinkoje išplatino didmeninė įmonė UAB „RIMI Lietuva“. Įmonei nurodyta surinkti iš rinkos nesaugius konservuotus ananasus.

Vartotojai, įsigiję nesaugių dangtelių stiklainiams ar konservuotų ananasų, gali juos grąžinti prekybininkams ir atgauti sumokėtus pinigus.

„Maxima LT“ komentaras

Komentarą šia tema trečiadienį pavakarę pateikė ir „Maxima LT“ Procesų ir kokybės departamento direktorė Deimantė Mitkuvienė: „Klientams visada stengiamės siūlyti tik kokybiškas ir saugias vartoti prekes. Šiuo atveju, pagal mūsų turimas kokybės atitikties deklaracijas, kurias privalomai pateikia visi mūsų tiekėjai, šie dangteliai buvo deklaruojami kaip saugūs ir tinkami naudoti. Vos gavę informaciją, kad jie galimai nesaugūs, dangtelius išėmėme iš prekybos. Dedame visas pastangas, kad panaši situacija nepasikartotų. Savo iniciatyva taip pat informavome klientus, kad jie į parduotuves gali grąžinti įsigytus dangtelius ir jiems bus sugrąžinti sumokėti pinigai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius