Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV gydytojai: kūdikiai pirmuosius gyvenimo metus turėtų miegoti tėvų kambaryje

Kad būtų sumažinta staigios kūdikių mirties rizika, kūdikiai pirmuosius savo gyvenimo metus turėtų miegoti tame pačiame kambaryje, kaip ir jų tėvai, bet savo atskiroje lovelėje ar lopšyje, pirmadienį paskelbė JAV gydytojai.
Moteris ir kūdikis
Moteris ir kūdikis / Vida Press nuotr.

Amerikos pediatrų akademija ir toliau tvirtina, kad kūdikiai turėtų miegoti ant nugaros, ant tuščio paviršiaus be žaislų ir antklodžių. Šios rekomendacijos galioja nuo 10-ojo dešimtmečio ir kūdikių staigios mirties atvejų skaičių sumažino maždaug 50-čia procentų.

Vis dėlto Jungtinėse Valstijose dėl su miegu susijusių priežasčių, tarp jų – staigios kūdikių mirties sindromo (SKMS), atsitiktinio uždusimo ir pasismaugimo, kasmet dar miršta maždaug 3,5 tūkst. vaikų.

Pagrindinis rekomendacijų pakeitimas yra raginimas, kad mažiausiai šešis mėnesius, o jei įmanoma – iki metų, kūdikiai miegotų tėvų kambaryje, bet ne tėvų lovoje.

„Tėvai niekada neturėtų guldyti kūdikio ant sofos ar fotelio – nei vienų, nei miegoti su kitu asmeniu, – sakė pagrindinė autorė Rachel Moon. – Žinome, kad šie paviršiai yra itin pavojingi.“

„Niekada nepamirši“

Ekspertai sako, jog raginimas tėvams migdyti vaikus ant nugaros, o ne ant pilvo padėjo staigios kūdikių mirties atvejų sumažinti nuo 120 atvejų 100-ui tūkst. kūdikių 1992 metais iki 56 atvejų 100-ui tūkst. kūdikių (2001 metais). Tai sumažėjimas 53 proc. per vieną dešimtmetį. Ši rekomendacija tebegalioja.

SKMS atvejų skaičius pastaraisiais metais stabilizavosi, bet tai vis tiek yra pagrindinė kūdikių nuo vieno mėnesio iki vienų metų mirties priežastis.

Vaikai gali įsipainioti į patalynę ar uždusti po apsauginėmis lovyčių sienelėmis ar žaislais, būti suspausti sofos ar fotelio kampe, perkaisti arba paprasčiausiai nustoti kvėpuoti be jokios aiškios priežasties.

„Tai tiesiog tragiška“, – sakė Šiaurės Vestčesterio ligoninės pediatrijos skyriaus vadovas Peteris Richelas. Jis prisimena per pastaruosius 26 metus dėl staigios kūdikių mirties praradęs du pacientus: keturių mėnesių berniuką ir dviejų savaičių mergytę.

„Dažnai nebūna nieko konkretaus, ką būtų galima nurodyti – tik tai, kad jie tarsi atimami, – sakė jis. – Tokių dalykų niekada nepamirši.“

Kiti su SKMS siejami rizikos veiksniai yra rūkymas namuose, narkotikų ar alkoholio poveikis.

Pasak P.Richelo, naujoji politika reiškia, kad gydytojai turės keisti kai kurias seniai galiojančias savo rekomendacijas.

„Daugelis pediatrų pataria nuo dviejų mėnesių amžiaus vaikus perkelti į jų atskirą kambarį su kontrolės prietaisu, kad būtų galima išgirsti jų verksmą išalkus, – sakė jis. – (Mūsų išvados) prieštarauja šiam įprastam patarimui. Ir tai yra gerai, nes jeigu (naujos rekomendacijos) gelbsti gyvybes, mes visi tai palaikome.“

Naujausi duomenys

Naujoji politika išdėstoma straipsnyje „SKMS ir kiti su miegu susiję kūdikių mirties atvejai: atnaujintos 2016 metų rekomendacijos dėl saugios kūdikių miego aplinkos“. Pirmadienį jos bus pateiktos per Amerikos pediatrų akademijos nacionalinę konferenciją San Fransiske.

„Svarbiausia yra atsiminti, kad vaikiškoje lovelėje neturėtų būti jokių palaidų daiktų, kurie galėtų nulemti pasismaugimą ar uždusimą“, – sakė Robertas Glatteris (Robertas Glateris) iš Lenoks Hilo ligoninės, kuris nedalyvavo šiame tyrime.

„Tai reiškia, kad tuščia aplinka yra ... saugiausia“, – pažymėjo jis.

Amerikos pediatrų akademija taip pat rekomenduoja naujagimio ir motinos odos prie odos kontaktą „iškart po gimimo, mažiausiai valandai, kai tik motina yra mediciniškai stabili ir pabunda“.

Be to, rekomenduojamas maitinimas krūtimi, tačiau motinos yra raginamos po to perkelti kūdikį į atskirą miegojimo erdvę.

„Jeigu maitinate savo kūdikį ir galvojate, kad yra bent menkiausia tikimybė jums užmigti, maitinkite kūdikį savo lovoje, o ne ant sofos ar fotelio“, – sakė viena autorių Lori Feldman-Winter, darbo grupės dėl SKMS narė.

„Jei užmiegate, vos prabudusi užtikrinkite, kad kūdikis būtų perkeltas į savo lovelę“, – sakė ji.

Didžiausias SKMS pavojus yra nuo vieno iki keturių mėnesių amžiaus. Vyresni nei aštuonių mėnesių vaikai nuo SKMS miršta retai.

Tarp kitų strategijų yra žindukas miego metu ir visi rekomenduojami skiepai.

Tėvai perspėjami nenaudoti brangių mobiliųjų auklių, trikampių pagalvių ar pozicionavimo priemonių, kurios gali būti pardavinėjamos kaip produktai, mažinantys SKMS riziką.

„Mes žinome, kad galime užtikrinti didesnį vaiko saugumą neišleisdami daug pinigų kūdikių stebėjimo prietaisams – vien paprastomis atsargumo priemonėmis“, – sakė R.Moon.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius