Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kada geriau nesirinkti vegetarizmo?

Ar žmogus valgo sveikai, pasako tai, ką jis valgo, o ne ko nevalgo, „Žinių radijui“ teigė sveikos mitybos specialistė ir studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė. Pasak jos, ir tarp vegetarų, ir tarp visavalgių gali būti tiek sveikai, tiek nesveikai besimaitinančių.
Mergaitė valgo dešreles
Mergaitė valgo dešreles / Fotolia nuotr.

„Jeigu žmogus tampa vegetaru ir tik išmeta iš savo raciono tam tikrus produktus, jų niekuo kitu nepakeisdamas, tebevalgo ir daug cukraus, ir baltų miltų, ima valgyti labai daug pieno produktų, kad pakeistų mėsą, tokiu atveju didelės naudos sveikatai tikrai nėra“, – laidoje „Žvilgsnis“ sakė V. Kurpienė.

Pasak jos, tada sveikiau valgytų tas žmogus, kuris retai valgo liesą mėsą, daug šviežių, termiškai neapdorotų daržovių, labai mažai rafinuotų produktų, cukraus, šlifuotų grūdų, negeria gazuotų vaisvandenių. Pasak jos, žmogui reikėtų vengti būti vegetaru tada, kai jis nenori skirti laiko maistui, nenori pasidomėti, ką reikėtų valgyti vietoj tų produktų, kuriuos išmeta iš savo raciono.

Pasak jos, žmogui reikėtų vengti būti vegetaru tada, kai jis nenori skirti laiko maistui, nenori pasidomėti, ką reikėtų valgyti vietoj tų produktų, kuriuos išmeta iš savo raciono.

„Visais kitais atvejais, jeigu mes protingai, žinodami, ką darome, pasirenkame vegetarizmą, nematyčiau didelės problemos. Aš pati valgau mėsą, bet aš tikrai nemanau, kad tie žmonės, kurie nevalgo žuvies, mėsos, kiaušinių, gali stipriai nukentėti, jeigu jie rūpinasi tuo, ką jie valgo“, – kalbėjo V. Kurpienė.

Pasak jos, dabar kai kurie žmonės, vejami mados, pasirenka mitybos kryptį – vegetarizmą,  veganizmą, žaliavalgystę – siekdami padailinti kūno linijas.  „Jas padailinti reikia visai kitų dalykų – tai yra nesusiję su gyvūninės kilmės produktų išmetimu iš raciono. Ribojimu – taip, bet vėlgi turi tada atsirasti daržovės, dienos ritmas, pakankamas miegas, skysčiai – tie dalykai, kurie nėra susiję su tam tikrų produktų grupių išmetimu iš raciono“, – sakė mitybos specialistė.

Ji pabrėžia, kad tapus vegetarais, žmonės turėtų pasirūpinti, iš kur gauti organizmui reikalingos riebalų rūgšties omega-3. Pasak jos, pats geriausias omega-3 šaltinis yra riebi žuvis, bet ir ji gali būti užteršta, todėl verta pasižvalgyti ir į augalinį omega-3 šaltinį.

„Pats nuostabiausias omega3 šaltinis yra linų sėmenys – tik tiek, kad jas būtina sutraiškyti. Kitas – dabar išpopuliarėjusios ispaniško šalavijo sėklos, daugiau žinomos kaip chia sėklos. Jose omega-3 yra triskart mažiau nei linų sėmenyse“, – teigė ji.

Tyrimų duomenimis, vegetarai mirštamumo riziką gali sumažinti iki 10 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius