Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kada reikia užmigti, kaip išsimiegoti ir nubusti žvaliam?

Šį sekmadienį Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, bus atšauktas vasaros laikas. Sekmadienį, spalio 26 dieną, 4 val. ryto laikrodžio rodykles reikės pasukti vieną valandą atgal. Kas reiškia, jog miegosime valandą ilgiau. Nepaisant to, kai kurie žmonės tikina, jog toks laiko sukiojimas neretai atsiliepia jų sveikatai, o po atsukimo sutrinka miegas.
Saldus miegas
Saldus miegas / Photos.com nuotr.

Ta proga psichiatras-psichoterapeutas Raimundas Alekna „Žinių radijui“ sakė, kad laiko sukiojimas gali daryti didelę įtaką, bet nebūtinai blogąja prasme.

„Tas žinojimas, kad laikas bus persuktas, turi, atvirkščiai, pozityvų poveikį. Vien žinojimas, kad galėsime miegoti valanda ilgiau, jau gerai nusiteikia žmones. Sunkiau yra, kai pavasarį keltis reikia anksčiau. Ilgesnis miegas suteikia daugiau žvalumo ir optimizmo. Tad net ir darganotą rudens dieną žmogus yra žvalesnis bei darbingesnis“, – aiškino R.Alekna.

BFL/Tomo Urbelionio nuotr./Raimundas Alekna
BFL/Tomo Urbelionio nuotr./Raimundas Alekna

Ilgesnis miegas suteikia daugiau žvalumo ir optimizmo. Tad net ir darganotą rudens dieną žmogus yra žvalesnis bei darbingesnis

O tiems, kurie visgi skundžiasi miego sutrikimais, psichoterapeutas patarė laikytis miego režimo.

„Pats naudingiausias miegojimo laikas yra nuo 10 valandos vakaro iki 1-2 val. nakties. Tad geriau pamiegoti nuo 10 val. vakaro iki 4 val. ryto, negu nuo 1 val. nakties iki 12 val. dienos. Mat būtent tuo laiku gaminasi tam tikros medžiagos, kurios vaikams padeda augti, pagyvenusiems žmonėms lėtina senėjimo procesus, o vidutinio amžiaus žmonėms padeda greičiau atgauti jėgas, stabilizuojasi jų nervų sistema. Vien disciplinos laikymasis garantuoja, kad tu tokiu laiku miego ir norėsi“, – patarimų negailėjo specialistas.  

Pasak R.Aleknos, blogas miegas simbolizuoja, kad mes ne visiškai teisingai praleidome dieną. Tačiau ir tokiu atveju yra išeičių, padedančių gerai išsimiegoti.

„Labai naudinga išsimaudyti  po karštu dušu, nes organizmas įkaista, atiduoda daugiau šilumos ir miegui tai turi reikšmės. Taip pat padeda kai kurie maisto produktai: bananai, rūgpienis. Jeigu žmogus per dieną patyrė daug streso, labai naudinga pasivaikščioti lauke bent valandą, taip išvaikant visus streso hormonus. Beje, poveikį turi ir ramios muzikos klausymas. Prieš miegą patartina paskaityti knygą“, – sakė psichoterapeutas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius