Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip atsikratyti metų metus kankinančios sezoninės alergijos? Atsako gydytojas-alergologas

„Alergenų imunoterapija šiuo metu yra laikoma pačiu pažangiausiu ir moderniausiu alergijos gydymu. Jo esmė – ne slopinti alergijos simptomus, bet pakeisti natūralią ligos eigą. Tai tarsi skiepai nuo alergijos“, – pasakoja gydytojas T. Slomskis. Kuo išskirtinis yra šis gydymo metodas? Kiek jis efektyvus? Kokia jo kaina Lietuvoje?

Apie alergenų imunoterapijos metodiką bei jos taikymą Lietuvoje kalbamės su „Kardiolitos“ klinikų gydytoju alergologu ir klinikiniu imunologu Tomu Slomskiu.

– Kokiu principu veikia alergenų imunoterapijos gydymas? Kada jis pradėtas taikyti apskritai?

– Imunoterapijos istorija siekia beveik 100 metų. Manoma, jog šio gydymo pradžia yra 1911 m. Gydymą atrado du mokslininkai, kurių vienas sirgo šienlige. Šis gydymo metodas Lietuvoje taikomas nuo 1965 metų.

Imunoterapijos gydymo metu mes pripratiname pacientą prie alergeno, skirdami sergančiajam mažas jo dozes, kurios palaipsniui yra didinamos.

Vaistas yra leidžiamas pasirinktinais intervalais pagal tam tikrą schemą, tokiu būdu pacientas pasisavina alergeno dozę, kurią jo imuninė sistema atpažįsta ir jam nebesipriešina.

Šis gydymo metodas Lietuvoje taikomas nuo 1965 metų.

Pacientui per 3–5 metus yra išugdoma tolerancija tam alergenui, kuris jam sukelia klinikinius simptomus. Pabaigus gydymą imunoterapijos poveikis tęsiasi maždaug apie 10–12 metų arba simptomai visai neatsinaujina ir žmogus gali tikėtis visiško pasveikimo.

Geriausiai imunoterapiją pradėti kiek įmanoma anksčiau, kada pacientas yra įsijautrinęs vienam ar keliems alergenams. Tada galime sulaukti geriausio rezultato, juk imunoterapija yra vienintelis gydymo metodas, kuris užkerta kelią alerginiam rinitui išsivystyti į astmą bei plisti pačiai alergijai.

– Ar imunoterapinio gydymo metu reikia reguliariai lankytis pas gydytoją?

– Ne, daug keliaujantiems ir negalintiems dažnai lankytis pas alergologą gali būti skiriama poliežuvinė imunoterapija: tabletės, lašai, purškalai.

Injekcijas dažniau renkasi pacientai, kurie negali atvykti reguliariai pas gydytoją, ir nori, jog už suvartotą alergeno dozę būtų atsakingas specialistas. Gydymo būdas yra derinamas individualiai su kiekvienu pacientu pagal jo gyvenimo režimą.

– Ar imunoterapija gali būti taikoma visais atvejais?

– Ne, ne visais. Yra tam tikros kontraindikacijos, kuomet taikyti negalima, pagrindinės būtų onkologinės ligos, įvairūs autoimuniniai susirgimai.

– Kokio amžiaus pacientui galima taikyti imunoterapiją?

– Anksčiausiai imunoterapija taikoma vaikams nuo 5–6 metų.

Gydymo būdas yra derinamas individualiai su kiekvienu pacientu pagal jo gyvenimo režimą.

– Kokia dalis pacientų pasirenka imunoterapijos kelią?

– Palyginus su kitomis Europos šalimis, Lietuvoje imunoterapijos kelią pasirenka ne tiek ir daug žmonių. Viena to priežasčių – informacijos apie gydymo metodus trūkumas. Antra, tai nėra kompensuojamas gydymas (alerginio rinito simptominis gydymas yra kompensuojamas tik vaikams).

– Kokia yra vienerių metų imunoterapinio gydymo kaina?

– Tai nėra kompensuojamas gydymo metodas, ir pacientas moka už gydymą iš savo lėšų.

Tačiau reiktų skaičiuoti ir tai, kiek išlaidų pacientas patiria pirkdamas vaistus ir kiek pinigų sutaupys jeigu 10 metų ar ilgiau, o galbūt ir visam gyvenimui pasveiks nuo šienligės arba įsijautrinimo namų dulkių erkių alergenams.

Pacientai apsisprendę gydytis ir pajutę gerą gydymo efektą net nustemba, kad kardinaliai pasikeitusi gyvenimo kokybė nėra taip brangiai kainuojanti.

– Ar visas alergijas galima išgydyti imunoterapija?

– Šiuo metu imunoterapija mes negalime gydyti tik maisto alergijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius